VERDICT Curtea de Apel Bucureşti: Regizorul Cornel Todea a colaborat cu Securitatea

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Cornel Todea, directorul Teatrului „Ion Creangă“, ar fi fost racolat de Securitate în anul 1950
Cornel Todea, directorul Teatrului „Ion Creangă“, ar fi fost racolat de Securitate în anul 1950

Magistraţii Cruţii de Apel Bucureşti au decis că regizorul Cornel Todea (77 de ani), directorul Teatrului „Ion Creangă“ din Bucureşti, a colaborat cu Securitatea, cu numele de cod „Cucu“ şi „Cornescu“. Decizia instanţei nu este definitivă şi poate fi contestată cu recurs.

Ziarul „Adevărul” a  dezvăluit anul trecut că Todea colaborat cu  Securitatea de la vârsta de 15 ani.

Regizorul Cornel Todea, turnător la 15 ani

Zeci de regizori, scenarişti, operatori TV sau actori, colegi de platou cu Cornel Todea, ar fi fost turnaţi la Securitate de acesta. Într-o notă, furnizată de acesta,  la 1 iulie 1961 se arată: „Sursa a avut o discuţie în ziua de miercuri, 28 iunie, seara, în care regizorul Paul Barbăneagră, de la studioul «Alexandru Sahia» de filme documentare, i-a expus planul său de a fugi în Turcia cu ajutorul unei bărci confecţionate din două cauciucuri mari de automobil şi legate cu chingi, permiţând umflarea lor cu gura". Pe baza acestei note, Securitatea a decis supravegherea operativă a lui Paul Barbăneagră. „Cucu" ar fi oferit materiale importante despre oameni din televiziune - Dan Jelescu, Mihai Constantinescu, Mircea Constantinescu, Valentin Plătăreanu, Petre Hîrjovschi, Eva Dragomir, Anatol Cavlescu, Anton Iordache, Doru Segal, Mirel Ilieşu ş.a.

„Copil fiind m-am visat erou"

Cornel Todea cerut judecătorilor de la Curtea de Apel Bucureşti să respingă solicitarea CNSAS. El a explicat că a fost forţat să colaboreze cu Securitatea la 14 ani, pentru a nu-şi pune în pericol părinţii. Regizorul a  explicat că a scris pe o foaie întreagă să moară comunismul şi a încheiat cu formula „Cu Dumnezeu la Treabă". Aceasta reprezenta pentru Securitate o probă de educaţie în spirit legionar.

„Copil fiind m-am visat erou, plin de curaj, drept, justiţiar, model fiind părinţii mei. Visul meu a eşuat. Astăzi este greu să-mi explic spaimele, laşităţile, compromisurile, schizoidia existenţei mele. «Colaborator» silit am încercat să nu fac rău nimănui. Că am încercat să fac tot binele care mi-a stat în putere. Ca artist am încercat să mă salvez", şi-a mărturisit păcatele Cornel Todea în înscrisurile de la Curtea de Apel Bucureşti.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite