Uzina unde s-a produs accidentul chimic din Ungaria se va redeschide joi sau vineri

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Dezastrul chimic din Ungaria
Dezastrul chimic din Ungaria

Uzina de bauxită şi aluminiu, unde un rezervor s-a fisurat în 4 octombrie, provocând un accidentul industrial soldat cu nouă morţi, îşi va relua producţia joi sau vineri, a anunţat Gyorgy Bakondi, un oficial guvernamental însărcinat cu administrarea societăţii, citat de AFP.

"Am demarat deja procesul de încălzire industrială şi, imediat ce va fi atinsă temperatura potrivită, vom reîncepe producţia, joi sau vineri", a declarat miercuri Bakondi, în timpul unei conferinţe de presă comune cu ministrul de Interne, Sandor Pinter.

Potrivit ministrului de Interne, "viaţa este din nou sigură la Devecser", micul oraş grav afectat de deversarea de noroi roşu, la 4 octombrie. Autorităţile vor ridica la ora locală 15.00 (16.00, ora României) "starea de preevacuare" aflată în vigoare în oraş de sâmbăta trecută, după evacuarea satului vecin Kolontar, unde a ajuns cea mai mare pare a fluxului de noroi toxic.

Pinter a precizat că locuitorii din Kolontar s-ar putea întoarce în satul lor sâmbătă. "Ei trebuie să aştepte până sâmbătă, nu din cauza temerilor privind o a doua inundaţie, ci deoarece lucrările de protecţie nu sunt încă finalizate", a subliniat el.

Un nou dig urmează să îi protejeze pe viitor de orice nouă scurgere de noroi toxic.

Bilanţul dezastrului ecologic din Ungaria a ajuns la nouă morţi, după ce un bărbat în vârstă a decedat marţi noapte. Totodată, în urma accidentului au fost rănite 150 de persoane.

Fluxul de reziduuri toxice a ajuns joi în Dunăre, unde a provocat moartea a numeroşi peşti.

Compania care deţine fabrica şi-a exprimat luni condoleanţele faţă de familiile victimelor. Anterior, directorul companiei a dat asigurări că MAL va plăti înmormântarea acestora.

Evenimente



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite