Utilizatorii de internet nu cred că Sarkozy a fost la Berlin în 9 noiembrie 1989

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Utilizatorii de internet nu cred că Sarkozy a fost la Berlin în 9 noiembrie 1989
Utilizatorii de internet nu cred că Sarkozy a fost la Berlin în 9 noiembrie 1989

 Declaraţia făcută de preşedintele francez Nicolas Sarkozy pe pagina sa de Facebook, potrivit cărora ar fi dat şi el "câteva lovituri de târnăcop" în Zidul Berlinului, în 9 noiembrie 1989, genera luni îndoieli, relatează AFP.

"În 9 noiembrie, dimineaţa, ne interesam de informaţiile care soseau de la Berlin şi păreau să anunţe schimbarea în capitala divizată a Germaniei. Am decis să părăsim Parisul, împreună cu Alain Juppé, pentru a participa la evenimentul care se profila", povesteşte şeful statului francez.

"Ajunşi în Berlinul de Vest, ne-am îndreptat spre Poarta Brandebourg, unde o mulţime entuziasmată se strânsese deja la anunţarea deschiderii probabile a Zidului", a adăugat el. "Acolo, din pură întâmplare, ne-am întâlnit cu un tânăr ales francez pe care îl cunoşteam, în perioada respectivă specialist pe probleme de apărare: François Fillon", spune Sarkozy, referindu-se la cel care urma să îi devină, 18 ani mai târziu, premier.

"Apoi ne-am îndreptat spre Checkpoint Charlie, pentru a trece în partea de est a oraşului şi a confrunta în sfârşit acest Zid în care am putut da câteva lovituri de târnăcop", potrivit preşedintelui.

O fotografie făcută noaptea cu tânărul deputat francez, atunci în vârstă de 34 de ani, în faţa Zidului atestă participarea sa.

Dar numeroşi utilizatori de internet se întrebau luni care este data exactă a fotografiei. Îndoielile priovind declaraţia şefului statului francez au la bază faptul că, potrivit multor istorici şi martori din perioada respectivă, în 9 noiembrie 1989 dimineaţa nu se putea prevedea că Zidul va cădea.

Luni dimineaţă, Juppé povestea, la rândul său, pe blog, cum şi-a petrecut el ziua de 9 noiembrie 1989, împreună cu Sarkozy. "În 9 noiembrie seara, era ger. Am trecut Zidul pe la Checkpoint Charlie. Fără control de acestă dată", spune fostul premier.

"Trecând înapoi Zidul pentru a ne întoarce în Vest, am auzit lovituri ciocan", a adăugat actualul primar al oraşului Bordeaux. "Am coborât din microbuzul nostru şi am găsit o familie (...) care scotea bucăţi din zid cu ciocanul", a afirmat el.

Luni după-amiază, Juppé a modificat puţin povestea pe blog, lăsând să planeze îndoiala asupra datei exacte. "În 9 seara (sau câteva zile mai târziu, memoria mea nu este precisă în legătură cu data exactă)", scrie el.

În urmă cu câteva săptămâni, pe postul de televiziune TV5 monde, Alain Juppé a povestit exact aceeaşi scenă, dar nu a datat-o în 9 noiembrie. "Se întâmpla ca atunci, în 10 sau 11 noiembrie, nu îmi mai amintesc exact, să fiu la Berlin cu nişte prieteni", a spus el.

În cartea sa "Tentaţia Veneţiei", apărută în 1993, Juppé îşi data călătoria la Berlin în 16 noiembrie.

Iar o ştire AFP din 17 noiembrie 1989 redă o declaraţie a lui Juppé care se întorsese dintr-o vizită surpriză la Berlin.

Contactat de AFP, Philippe Martel, care era însărcinat în 1989 cu afacerile internaţionale pentru RPR, confirmă versiunea lui Sarkozy. "În dimineaţa zilei de 9 noiembrie - am verificat în agenda mea din 1989, am suflet de arhivist, am toate agendele mele - am fost sunat de un coleg (...) care lucra în Senat la Berlin", care ar fi spus că Zidul va cădea, povesteşte Martel. "L-am anunţat pe Alain Juppé, care mi-a spus: să mergem, îl luăm pe Sarkozy", a adăugat el.

Potrivit lui, micul grup ar fi plecat la Berlin cu un avion privat, au ajuns în jurul orei 23.00 şi s-au întors la Paris în 10 noiembrie.

Însă în 10 noiembrie, Juppé era întrebat de un post de televiziune public, Antenne 2, despre căderea Zidului Berlinului şi nu a menţionat eventuala sa prezenţă la Berlin, potrivit arhivelor audiovizuale. 

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite