Biserica Mănăstirii Ursulinelor

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Biserica Mănăstirii Ursulinelor
Biserica Mănăstirii Ursulinelor

A fost construită în aceeaşi perioadă cu primele clădiri ale Mănăstirii Ursulinelor. Biserica monument istoric, aparţinând Mănăstirii Ursulinelor „Sf. Ana”, a fost fondată de canonicul Stephanus Szentzy şi a fost construită în anul 1772, în stil romantic şi baroc.

 În episodul de azi al Campaniei „Poveştile Oradei Mari” vă prezentăm biserica Mănăstirii Ursulinelor, o clădire monument din categoria B. Biserica situată pe strada Republicii, vizavi de Librăria Humanitas, a fost construită în stil romantic şi baroc în 1774.
Potrivit lucrării lui Peter I. Zoltan, „Nagyvarad muemlek epuletei”, biserica a fost construită în aceeaşi perioadă cu primele clădiri ale Mănăstirii Ursulinelor. Lăcaşul de cult a fost sfiinţit în 29 octombrie 1774. În perioada barocă turnul era din lemn.

Proiectantul, necunoscut

La fel ca şi în cazul mănăstirii, atât numele proiectantului, cât şi al executantului sunt necunoscute. Construcţia a suferit repetate modificări şi adăugiri, după 1774, astfel că înfăţiş area ei actuală datează de prin 1885, când întreg etajul dinspre strada Republicii a primit trăsăturile specific stilului neogotic. 
Datorită lui Gyorffy Laszlo şi biserica, care are hramul Sfânta Ana, a fost transformată. În lucrarea citată mai sus se arată că, în vremea marilor transformări, în decembrie 1905, Sztarill Ferenc a realizat proiectul pentru lărgirea bisericii şi pentru faţada lăcaşului de cult, dar datorită unor cauze necunoscute, transformarea nu s-a mai făcut.

Inscripţie cu efectele inundaţiilor din 1851

În 1858, „în locul turnului cel mic de lemn, în partea dreaptă s-a construit un turn din piatră […]. Faţada a primit un aspect gotic datorită porţii cu un unghi ascuţit, deasupra cu rozeta de sticlă, cu frontonul în trepte, cu turnul, cu cele patru ferestre şi motivele decorative modeste care caracterizau gusturile celei de-a doua jumătăţi a secolului IX, pseudo gotice, care erau caracteristice episcopului Szaniszlo, în Oradea”, a stabilit Biro Jozsef. Elementele stilului gotic  aparţine forma simplistă de pe faţada bisericii, ca de exemplu ancadramentul porţii de intrare.
În peretele porţii apare o tăbliţă cu scris în latină care aminteşte de constructorul bisericii, şi anul construcţiei. Liviu Borcea scria în „Memoria Caselor” că pe zidul bisericii, în stânga intrării, la circa 1,2 metri de sol, este o plăcuţă care precizează că până la acest nivel s-au ridicat apele revărsate ale Crişului, la 13 august 1851, în cartierul Olosig. Interiorul bisericii cu o singură navă este împărţit în trei secţiuni: intrarea, bolta înfundată de deasupra intrării, partea centrală cu bolta şi sanctuarul. Biserica are o lungime de 15 metri şi o lăţime de 7,2 metri.

Mănăstirea Ursulinelor

 Biserica aparţine de Mănăstirea Ursulinelor, clădirea care adăposteşte azi Liceul „Ady Endre”. Istoria clădirii a început odată cu stabilirea ordinului călugăriţelor ursuline la Oradea, în septembrie 1772. În unul dintre corpurile clădirii a fost găzduit casinoul orăşenesc în a doua jumătate a veacului trecut. Mănăstirea a adăpostit, încă de la început, o şcoală de fete, care până în 1858 nu a avut decât clase primare.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite