Urşii lui Ceauşescu, la Zoo Călăraşi

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Anita şi Rom, singurii urşi de Alaska din România, au ajuns la vârsta de 35 de ani.

Fostul dictator Nicolae Ceauşescu i-a primit la o vizită pe care a făcut-o în Statele Unite ale Americii. Animalele au fost aduse la Călăraşi, în urmă cu 20 de ani, dintr-o rezervaţie din zona Argeşului, unde urmau să devină trofee de vânătoare.

Ultimii ani de viaţă

Ceauşescu îi ţinea acolo pentru că intenţiona să creeze o nouă specie prin împerecherea lor cu ursul nostru carpatin. „Încrucişarea speciilor a fost imposibilă, deoarece sunt rase diferite şi nu se pot obţine pui", a declarat directorul grădinii zoologice din Călăraşi, Cristian Tatavura. Anita şi Rom s-au adaptat bine la Călăraşi. Ei fac parte dintr-o specie nepretenţioasă şi mai puţin agresivă decât celelalte, după urşii polari fiind cele mai mari carnivore.

Cele două exemplare primite de Ceauşescu de la Guvernul american îşi trăiesc ultimii ani din viaţă, media de vârstă pentru urşii de Alaska ţinuţi în captivitate fiind de 40 de ani.

„Au avut un adăpost mai mare când au fost aduşi, dar pe măsură ce au îmbătrânit le-am micşorat spaţiul deoarece acum sunt mai limitaţi în mişcări", spune Cristian Tatavura. La nivel global, urşii de Alaska sunt o specie pe cale de dispariţie şi sunt protejaţi prin lege.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite