Un elev din trei a picat Bac-ul

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Peste 66.000 de elevi au ratat examenul de maturitate. Este cel mai mare număr din ultimii 10 ani. Un examen al extremelor, Bacalaureatul din acest an s-a remarcat printr‑un record al notelor sub 6, peste 66.000, dar şi prin numărul mare de calificative maxime.

În timp ce în unele judeţe au existat licee unde toţi elevii au trecut, la polul opus, multe grupuri şcolare au înregistrat un adevărat record negativ: niciunul dintre candidaţii de la Bac nu a promovat.

Mai citiţi şi:

Lista rezultatelor la examenul de bacalaureat, pe judeţe

150.000 de lei, fraudă-record la Bacalaureat

Recordul se menţine şi la nivel naţional: procentul de promovare, înainte de rezolvarea contestaţiilor, este cel mai mic din ultimul deceniu: 67,29%. Faţă de anul trecut, scăderea este foarte puternică, de aproape 13 procente. În 2009, aproximativ 80% din elevii care s-au prezentat la examen au luat note de cel puţin 6.

Acum, în total, peste 66.000 de elevi dintre cei 210.000 care s-au prezentat la examen au picat. Potrivit celor mai noi raportări de la inspectorate, numărul liceenilor eliminaţi din examen, prinşi copiind, a fost de 244. Printre judeţele care au obţinut totuşi cifre bune la promovabilitate se numără: Suceava - 87,36%, Bihor - 86,10%, Hunedoara - 85,74%, Neamţ - 83,96% şi Arad - 85,38%. În alte judeţe au trecut doar jumătate dintre candidaţi: Ialomiţa - 45,20%, Călăraşi - 50,04%, Galaţi - 50,43% şi Dâmboviţa - 51,43%.


TOTUL DESPRE BAC: Note de 10 pe linie, multe contestaţii şi topul liceelor fruntaşe


image

„Un pas spre normalitate"

Cu toate acestea, numărul notelor de 10 este mai mare decât anul trecut: 131 în 2010, faţă de 117 în 2009. Cele mai multe note de 10 la Bacalaureat au fost înregistrate în judeţele Cluj, Dolj şi Iaşi.Aproape 15 procente din liceeni au luat note între 9 şi 10. Mai mult de un sfert dintre evaluări, 28%, au luat note între 8 şi 9. Cele mai multe calificative, 31%, au fost între 7 şi 8.

Ministrul Educaţiei, Daniel Funeriu, susţine că notele mici din unele judeţe şi cele foarte mari din alte judeţe se explică prin faptul că profesorii au fost intoleranţi faţă de elevii care au încercat să copieze. „Eu cred că modul în care s-a desfăşurat Bacalaureatul în acest an e un pas înainte spre normalitate. Rezultatele arată starea de fapt a învăţământului românesc. Examenul a fost organizat foarte serios în pofida problemelor cu care ne-am confruntat. Profesorii au arătat că sistemul se poate baza pe ei. M-ar îngrijora situaţia dacă foarte mulţi elevi ar promova examenul prin fraudă", a declarat Funeriu.

Judeţele fruntaşe sunt aceleaşi

La rândul lor, experţii în educaţie susţin că în fruntea clasamentelor sunt tot judeţele unde şi în anii trecuţi se promova în număr mare. „Judeţe precum Mehedinţi, Constanţa şi Suceava sunt cunoscute pentru o cultură a fraudei, pentru că acolo din comisii şi de la corectare fac parte aceiaşi oameni în fiecare an. În schimb, dacă ne uităm la coada clasamentului, găsim tot judeţele unde anul trecut promovarea era în jur de 50%, şi aici mă refer la Galaţi", a declarat Ştefan Vlaston, preşedintele Edu-cer. În opinia specialistului, în mod normal, cele mai multe dintre judeţe ar fi trebui să se situeze între procente de promovabilitate cuprinse între 50 şi 75%.

Licee fără niciun promovat

Chiar şi în Bucureşti, Bacalaureatul din acest a consemnat licee fără nici măcar un rezultat pozitiv. La Grupul Şcolar Industrial „Timpuri Noi" din sectorul 3 s-au înscris la examen 92 de elevi. Niciunul dintre ei nu a reuşit să obţină media generală 6. Tot în Capitală există şcoli unde procentul de promovare a fost de 5%: grupurile şcolare „Elie Radu", „Paciurea" şi „Mecanică Fină" se numără printre cele mai slabe din ţară.

Şcoli fără promovaţi există şi în Sfântu Gheorghe, judeţul Covasna. Este vorba despre Grupul Şcolar „Gaman Janos" unde nu a trecut niciun candidat din 67, dar şi de cei 96 de liceeni de la Grupul Şcolar „Puskas Tivadar".

1500.000 de lei, fraudă record la Bacalaureat

Potrivit lui Farkas Csaba, inspector general adjunct la Covasna, procentul de promovabilitate de 0% la cele două şcoli nu s-a mai întâlnit până acum în acest judeţ. „A fost vorba de câte o materie la care copiii au picat, lucru care nu le-a permis acestora să treacă întregul examen", a precizat Farkas.

În schimb, la Colegiul Economic „Octav Onicescu" din Botoşani, acolo unde procurorii anchetează zeci de persoane pentru dare şi luare de mită în schimbul notelor mari, toţi cei 252 de elevi au promovat examenul. Mai mult, aşa cum se aşteptau anchetatorii, 149 dintre candidaţi au obţinut note cuprinse între 8 şi 8,99, iar 70 de absolvenţi au primit între 9 şi 9,99 la probele scrise. 79 dintre liceeni de la Colegiul Economic au depus contestaţii pentru rezultatele de la limba română. Principalul suspect în dosarul notelor cumpărate de la Botoşani rămâne preşedintele comisiei de Bacalaureat, profesorul universitar Leonache Drăgoi de la Universitatea Tehnică „Gheorghe Asachi" Iaşi. (Material realizat cu ajutorul secţiei Corespondenţi)

Licee cu note mari

Clasamentul notelor de 10 arată că cele mai bune licee ar fi în judeţul Dolj. Aici, nu mai puţin de 22 de elevi au luat punctaj maxim la fiecare probă. Opt medii de 10 au fost luate la Colegiul Naţional „Carol I" din Craiova. Încă cinci elevi de la Colegiul „Fraţii Buzeşti" (tot din Craiova) au obţinut nota maximă, iar trei elevi de la Colegiul Naţional „Nicolae Titulescu" au de asemenea 10 pe linie. Celelalte note maxime provin de la alte licee.

Buzău: multe note de 10, dar şi un liceu fără promovaţi

Judeţul Buzău reuşeşte să intre atât în topul celor mai bune rezultate, cât şi în cel al recordurilor negative. Aici au fost înregistrate 8 note de 10 pe linie, dintre care şapte la Colegiul Naţional „Bogdan Petriceicu Haşdeu" şi una la Liceul cu Program Sportiv, dar şi un procent de 0% promovabilitate la Grupul Şcolar Agricol din Smeeni.

Niciunul dintre cei 69 de elevi ai grupului şcolar nu a reuşit să obţină media de trecere, 6,00.Inspectorul şcolar al judeţului, Florina Stoian, spune că aşteaptă un raport al comisiei de examen, dar şi că urmează verificări privind cauzele eşecului.

Probleme la afişarea notelor pe internet

Echipamentele Ministerului Educaţiei au cedat din nou în faţa avalanşei de accesări declanşate de publicarea rezultatelor Bacalaureatului. Pe site-ul adevarul.ro, candidaţii se plângeau duminică seară unul altuia: „nu contează dacă picăm sau nu, măcar să vedem odată rezultatele:)), că pe edu.ro sunt doar tabele goale", spunea de pildă Robbyku, în timp ce Bogdan se întreba la rândul lui: „Neaţa lume... ăştia îşi bat joc de noi oare... aştept de 2 ore şi... nimic...". De cealaltă parte, Ministerul Educaţiei susţine că nu au fost întâmpinate niciun fel de probleme în funcţionarea site-ului.

Portalul edu.ro nu este însă măsurat în niciun fel de SATI (Studiul de Audienţă şi Trafic Internet), cel mai legitim organism care poate măsura, în mod independent, audienţa unei pagini de internet în România.

Trafic.ro măsoară de asemenea audienţele site-urilor româneşti şi plasează portalul Educaţiei pe primul loc în ceea ce priveşte accesările din ultima săptămână, cu un vârf în ziua de duminică (582.542), atunci când au fost anunţate primele rezultate ale examenului de maturitate. În mod normal, audienţa acestui portal este de aproximativ 200.000 de accesări pe lună.

Multe dintre aceste accesări au fost probabil repetate de bacalaureaţi şi de părinţii acestora, care nu reuşeau să obţină informaţia căutată. „Când se afişează rezultatele...?!", se întreba duminică seară o candidată pe adevarul.ro, în timp ce alta concluziona că va face totuşi drumul până la şcoală, pentru că nu reuşea să afle online ce a făcut.

Alexandru Molodoi, director tehnic la compania GeCad, care furnizează soluţii de securitate IT, spune că astfel de probleme, cu care Ministerul Educaţiei s-a mai confruntat de altfel în trecut, pot să apară atunci când multă lume încearcă să acceseze deodată un site.

„Există soluţii pentru astfel de probleme", spune Alexandru Molodoi. Una ar fi folosirea tehnologiei aşa-numite: „«în nor», pentru că poate permite o alocare elastică a resurselor, special pentru astfel de momente, cu o creştere de trafic extrem de importantă. O altă soluţie ar fi o mai bună planificare a operaţiunilor şi o altfel de alocare a resurselor". Cu alte cuvinte, lista rezultatelor de la Bac pentru fiecare judeţ putea să fie găzduită local, în capitala respectivei regiuni, pe un server separat", explică Molodoi.

„Cheia problemei este totuşi", subliniază expertul, „o mai bună planificare".

image

V-ar putea interesa şi:

Generaţia: "oriunde în străinătate este mai bine"

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite