Universităţile private, în declin

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Numărul celor care aleg învăţământul particular scade de la an la an Scandalurile de presă şi condiţiile dure impuse de Ministerul Educaţiei duc la prăbuşirea instituţiilor private

Numărul celor care aleg învăţământul particular scade de la an la an

Scandalurile de presă şi condiţiile dure impuse de Ministerul Educaţiei duc la prăbuşirea instituţiilor private de învăţământ superior.

Una din cele mai vânate universităţi din Moldova în ultimii ani, "Petre Andrei" (UPA) din Iaşi, a reuşit să atragă în această vară doar 300 de candidaţi pe cele 400 de locuri scoase la concurs.

Locul doi în topul înscrierilor la privat până în acest moment îl ocupă Universitatea "Mihail Kogalniceanu" (UMK). Aici, pentru cele 400 de locuri s-au arătat interesaţi doar 140 de concurenţi.

Șapte locuri la un candidat

Tot în declin pare a fi şi Universitatea "Ştefan Lupaşcu", unde sunt deocamdată 60 de înscrişi pe 450 de locuri. Cea mai puţin căutată a rămas şi în acest an Universitatea "Gheorghe Zane", cu 40 de candidaţi.

În cei peste 12 ani de existenţă, "Gh. Zane" a funcţionat în diverse spaţii închiriate din cartierele mărginaşe ale Iaşiului.

"Au vrut să facă bani, nu învăţământ"

La baza declinului învăţământului universitar privat stau atât scandalurile interne din aceste instituţii, cât şi regulile dure impuse de Ministerul Educaţiei.

"Cadrele didactice proprii sau baza materială impusă de minister face ca unele universităţi să iasă de pe piaţă", ne-a declarat Doru Tompea, decanul Facultăţii de Psihologie din cadrul UPA din Iaşi. Aici, numărul de studenţi a scăzut în ultimii ani, mai ales din cauza zgomotoaselor scandaluri între şefii instituţiei.
"La minister este cea mai mare brambureală.

Din experienţa noastră, la Iaşi au rezistat doar cei serioşi. Ceilalţi au vrut să facă bani, nu învăţământ", explică declinul universităţilor private Genoveva Vrabie, rectorul de la UMK.

Câţi bani scot anual

Universitatea "Petre Andrei" din Iaşi: 2,5 milioane de euro

"Mihail Kogălniceanu": 800.000 de euro

"Ştefan Lupaşcu": 45.000 de euro

Nu se făcea carte în mod serios la privat. Nu ni se cerea să venim la cursuri, nici licenţă nu am mai dat
Mariana Cazamir
fostă studentă la Universitatea
"Dimitrie Cantemir" din Iaşi

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite