Universităţile vor fi evaluate şi de instituţii europene

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Discuţiile pentru legile educaţiei au continuat, ieri, cu privire la finanţarea învăţământului superior şi incompatibilitatea dintre funcţiile de conducere din universităţi şi cele de demnitate publică.

Sindicaliştii împreună cu rectorii şi reprezentanţii Ministerului Educaţiei au hotărât ca finanţarea instituţiilor de învăţământ superior să aibă loc pe cicluri de studiu.

Studenţii din primii ani, la locurile cu taxă, care dintr-un motiv sau altul renunţă la studii, nu vor mai primi banii plătiţi.

Un alt punct convenit cu sindicaliştii a fost ca granturile de cercetare să poată fi accesate atât de profesorii de la universităţile particulare, cât şi de cei de la universităţile private.

În privinţa incompatibilităţii funcţiilor din universităţi cu cele de demnitate publică, s-a hotărât ca fiecare universitate să precizeze în carta proprie în ce măsură permite acest lucru.

De asemenea, universităţile îşi vor putea obţine acreditarea şi de la instituţii europene de evaluare a calităţii.

„Dacă putem apela la o altă agenţie care este înscrisă în registrul european, această posibilitate trebuie să fie păstrată în legislaţie“, a declarat Ecaterina Andronescu, ministrul Educaţiei.Negocierile privind noile legi ale educaţiei vor continua până la 14 august.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite