Universitatea vrea, dar nu poate anula doctoratul lui Ponta

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Victor Ponta
Victor Ponta

Membrii Senatului Universităţii Bucureşti (UB) au constatat ieri „cu consternare“ - cum a declarat decanul Facultăţii de Sociologie, Marian Preda - că nu-l pot sancţiona în niciun fel pe Victor Ponta pentru plagierea tezei de doctorat.

Asta, în pofida faptului că experţii numiţi de UB au concluzionat, „de o manieră clară şi indiscutabilă" că lucrarea „Curtea Penală Internaţională", susţinută de Victor Ponta în 2003 la Facultatea de Drept a Universităţii din Bucureşti, conţine „numeroase încălcări ale eticii universitare" şi „constituie un plagiat vădit".

„Ne aflăm într-o situaţie inedită: Universitatea poate acorda titluri şi diplome, dar nu le poate retrage; poate stabili plagiatul grosolan al cuiva, dar nu-l poate sancţiona în niciun fel", a explicat Marian Preda.

Anularea titlului o poate face exclusiv Ministerul Educaţiei şi, aşa cum a spus deja de mai multe ori Ecaterina Andronescu, nicidecum la cererea Universităţii.
Asta pentru că plagiatul premierului se încadrează la excepţiile introduse anul trecut în legislaţie, excepţii care stabilesc, printre altele, că abaterile de la etica academică se discută şi se identifică doar de către CNE atunci când autorul este demnitar.

Universitatea nu va renunţa însă la ideea sancţionării premierului: juriştii instituţiei vor căuta „portiţe" legale care să permită totuşi anularea titlului sau măcar sancţiuni morale. Una dintre ideile discutate ieri a fost ca Ponta şi toţi cei descoperiţi într-o situaţie asemănătoare să fie declaraţi „persona non-grata".  
Prezenţa premierului ar fi interzisă, în acest caz, la orice eveniment organizat de Universitate. 

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite