Universitatea Bucureşti l-ar putea declara pe Ponta persona non grata

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Victor Ponta: "Procedura de selecţie a procurorului general şi a şefului DNA nu e prevãzutã în lege"
Victor Ponta: "Procedura de selecţie a procurorului general şi a şefului DNA nu e prevãzutã în lege"

Senatul Universităţii Bucureşti le-a cerut azi juriştilor din instituţie un raport detaliat privind posibile soluţii legale de sancţionare a cazurilor de genul celui în care se află premierul Victor Ponta. Pe lângă asta, juriştii vor prezenta variante de modificare a reglementărilor Universităţii, dar şi a legislaţiei naţionale, astfel încât astfel de fraude intelectuale să nu mai rămână nepedepsite.

Una dintre ideile discutate este ca cei aflaţi într-o situaţie similară celei în care se află premierul să fie declaraţi persona non grata, adică să li se interzică participarea la orice acţiune a Universităţii.

Membrii Senatului Universităţii Bucureşti (UB) au aflat „cu consternare” că Ponta nu poate fi sancţionat în niciun fel, deşi experţii din comisia numită de UB au identificat „de o manieră clară şi indiscutabilă, numeroase încălcări ale eticii universitare”, încălcări ce reprezintă “un plagiat vădit", în lucrarea "Curtea Penală Internaţională", susţinută de Victor Ponta în 2003 la Facultatea de Drept.

Universitatea vrea, dar nu-i poate anula titlul

Senatul şi-ar fi dorit să-i retragă lui Ponta titlul de doctor, însă acest lucru nu-I posibil, întrucât Universitatea nu are dreptul de a solicita Ministerului Educaţiei o astfel de sancţiune şi nici măcar de a se ocupa de acuzaţiile de plagiat aduse lui Ponta. 

Anul trecut, Guvernul Emil Boc a modificat un articol din Legea 206 privind buna conduită în cercetarea ştiinţifică, dezvoltarea tehnologică şi inovare. În mod normal, spune legea, analiza privind abaterile de la conduita academică se face, mai întâi, în instituţia unde s-a produs respectiva abatere. În Comisia de Etică a Universităţii Bucureşti, în cazul Ponta.

Schimbările de anul trecut au exceptat însă cazurile demnitarilor, printre altele, spunând că numai Consiliul Naţional de Etică (CNE) se poate ocupa de abaterile demnitarilor.

La discuţiile de azi, membrii Senatului UB au cerut juriştilor de la Facultatea de Drept şi de la oficiul juridic al Universităţii să întocmească un raport detaliat cu toate problemele de reglementare identificate pe cazul Ponta, şi cu propuneri pentru soluţionarea pe viitor a acestor cazuri.

În primul rând, UB va face lobby pentru modificarea legii naţionale, pentru ca demnitarii să nu mai fie trataţi special.

“Este o chestiune de incompatibilitate clară”, spune Marian Preda, decanul Facultăţii de Sociologie şi Asistenţă Socială. Cum să scoţi posibilitatea universităţilor de a se ocupa de plagiatul produs în instituţia lor, dar să dai acest drept unui organism numit politic? Şi să laşi această misiune în sarcina CNE.

Consiliul Naţional de Etică (CNE) este subordonat Ministerului Educaţiei, numirile în Consiliu sunt făcute de ministru, iar ministrul este numit politic de premier.

Cazul Ponta ilustrează perfect anomalia legii, fiind cea mai flagrantă situaţie posibilă, anomalie ce ar putea explica de ce CNE a dat verdict de non-plagiat, pe când Universitatea susţine că este plagiat evident şi grosolan.

De asemenea, UB va cere autorităţilor să introducă în lege şi interdicţia ca demnitarii să mai fie conducători de doctorate pe perioada mandatelor.

Se caută “portiţe legale”

Universitatea nu renunţă la ideea de a-I retrage lui Ponta titlul de doctor, dar are nevoie de bază legală, explică decanul Marian Preda.

De aceea, juriştii Universităţii au primit azi misiunea de a studia posibilitatea de solicita Ministerului Educaţiei, cu temeiuri legale, retragerea titlului.

Până atunci, rectorul Universităţii, profesor doctor Mircea Dumitru, a fost mandatat să-i trimită Ecaterinei Andronescu o scrisoare în care să-i ceară “luarea măsurilor legale” împotriva lui Victor Ponta.

Ca să înţeleagă cât de grave sunt faptele premierului, Universitatea îi trimite ministrului şi raportul comisiei de experţi în Drept care au dat verdictul de plagiat.

Dacă va compara raportul experţilor Universităţii cu cel al experţilor Consiliului Naţional de Etică (CNE), Ecaterina Andronescu, ministru PSD, va observa câteva diferenţe importante.

În primul rând, experţii UB şi-au dezvăluit azi numele, CNE îi păstrează şi acum la secret pe ai lui. “Adevărul” a publicat în exclusivitate componenţa echipei de experţi a CNE.

Experţii CNE sunt apropiaţi premierului sau lui Adrian Năstase (îndrumătorul tezei de doctorat a lui Ponta). Asta, în pofida faptului că ministrul interimar al Educaţiei Liviu Pop ameninţa că la CNE vor fi experţi din străinătate.

Dintre ce trei specialişti în Drept care au făcut raportul UB, doi sunt de la universităţi străine: prof. dr. Vlad Constantinesco - Facultatea de Drept, Universitatea din Strasbourg; conf. dr. Claudia Ghica-Lemarchand - prodecan al Facultăţii de Drept, Universitatea Sorbona Paris XII. Al treilea, prof. dr. Simina Tănăsescu, este de la Facultatea de Drept a UB.

Sancţiuni morale

Retragerea titlului nu se poate face decât de către Ministerul Educaţiei, dar Senatul UB a constatat azi că nu poate să-l sancţioneze în niciun alt fel pe Ponta.

Nu pot fi pedepsiţi decât cei care sunt angajaţii Universităţii, studenţii, doctoranzii etc, cei care au în momentul constatării plagiatului o relaţie cu instituţia.

De aceea, Senatul vrea să modifice Carta Universităţii Bucureşti şi Codul de Etică, pentru precizarea unor sancţiuni morale clare.

Soluţiile sunt aşteptate tot de la juriştii UB, care vor prezenta într-o şedinţă viitoare propunerile legale.
Ele nu-l vizează pe Victor Ponta, ci un tip de situaţii ce ar mai putea exista şi în viitor.

Printre altele, azi s-a discutat în Senat posibilitatea unei sancţiuni de tipul declarării persona non grata a celor dezonorează Universitatea.

Dacă se va aproba aşa ceva, lui Ponta i s-ar putea aplica pe viaţă inetrdicţia de a participa la orice acţiune organizată de Universitatea Bucureşti.



Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite