Universitatea Spiru Haret nu mai are acreditare!

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Universitatea Spiru Haret nu mai are acreditare!
Universitatea Spiru Haret nu mai are acreditare!

Universitatea Spiru Haret şi Universitatea Petre Andrei şi Universitatea Appolonia nu mai au acreditare, iar începând din toamnă nu mai pot primi studenţi în anul I.

Mai citeşte şi:
VIDEO Andronescu: Facultatea "Spiru Haret" va suporta refuzul de evaluare

UPDATE Universitatea "Spiru Haret" a hotărât, vineri, în şedinţa de Senat, să acţioneze în instanţă Ministerul Educaţiei, pe care îl acuză că a interpretat greşit decizia Curţii de Apel Bucureşti, informează Gândul.

Cât priveşte cererea pe care ministrul Ecaterina Andronescu a adresat-o universităţii, de a acredita specializările derulate prin forme de învăţământ pentru care USH nu are aprobarea ARACIS, reprezentanţii instituţiei spun că nu au de gând să se conformeze.

"Nu pot să spun că e legal ceea ce nu e legal"

"Prin această HG am considerat că este potrivit ca Universitatea Spiru Haret nu intră printre instituţiile care primesc recunoaşterea necesară. E un demers ce trebuia făcut mai demult şi cred că e un gest de respect pentru sistemul de învăţământ. Anul acesta, au cerut 56.000 de diplome. Eu m-am speriat pentru că nu ştiam cifra de anul trecut. Doar n-o să primească în continuare dreptul de a fi sigla ministerului pe nişte diplome care nu respectă legea", a declarat Andronescu pentru Gândul.

"Nu-mi pot permite aşa ceva. N-avem cum să fim de acord să dea aceste diplome. Universitatea nu a fost niciodată evaluată, nu a permis accesul ARACIS (n.r. organismul însărcinat cu evaluarea şi acreditarea programelor de studiu) deşi avea ocazia să-şi facă evaluarea pe fonduri structurale. Nu pot să spun că e legal ceea ce nu e legal. Apoi a fost episodul sesiunii din iarnă când studenţii nu aveau loc nici pe scări. M-am sesizat şi am cerut evaluarea instituţională pentru a vedea dacă numărul de studenţi se regăseşte în ceea ce universitatea are. Au refuzat din nou şi la solicitarea ministerului", a adăugat ministrul.

Potrivit preşedintelui Agenţiei Române de Asigurare a Calităţii în Învăţământul Superior, Ioan Curtu,  Universitatea Spiru Haret a organizat învăţământ la distanţă fără vreo autorizaţie în acest sens.

"Pe parcursul anului am avut situaţii când nu ne-au primit evaluatorii. Ultima dată au cerut acreditarea pentru 62 de specializări la masterat, dar după două zile au venit şi au retras dosarele, susţinând că nu mai vor acreditarea noastră", a declarat Ioan Curtu.

Peste peste 56.000 de absolvenţi care sunt în dificultate

Reprezentanţii  ministerului Educaţiei susţin că cele trei universităţi vor putea organiza examene de admitere doar dacă vor obţine până la toamnă noi acreditări de la Agenţiei Române de Asigurare a Calităţii în Învăţământul Superior şi de la ministerul Educaţiei, Cercetării şi Inovării.

La Universitatea Spiru Haret sunt peste peste 56.000 de absolvenţi care sunt în dificultate deoarece nu stiu ce stat juridic are în prezent universitatea.

În replică, şeful departamentului Mass-media şi Relaţii Publice a Universităţii "Spiru Haret", George Nicolau, susţine însă că Universitatea este acreditată.

"Ministrul Învăţământului, printr-o Hotărâre de Guvern, a publicat lista cu facultăţi neacreditate, inclusiv Spiru Haret, minţind, spunând că a fost scoasă la cerearea Spiru Haret", a declarat, pentru Antena3, George Nicolau.

În România exista 49 de universităţi de stat şi 51 de universităţi private.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite