Andronescu: Universitatea „Spiru Haret” ar putea fi scoasă definitiv în afara legii

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Andronescu: Universitatea „Spiru Haret” ar putea fi scoasă definitiv în afara legii
Andronescu: Universitatea „Spiru Haret” ar putea fi scoasă definitiv în afara legii

Ministrul Educaţiei, Ecaterina Andronescu, a avertizat astăzi că, dacă reprezentanţii Universităţii „Spiru Haret” nu vor accepta ca instituţia de învăţământ să intre în legalitate, ministerul va iniţia un act normativ prin care aceasta să fie scoasă total în afara legii.

Eu le-am cerut - şi rămânem ferm pe poziţie - să intre în legalitate (...) Universitatea are o lege de acreditare în care are specializările pe care legea le-a considerat autorizate provizoriu sau acreditate. O Hotărâre de Guvern nu poate anula legea, dar este primul gest al ministerului faţă de dorinţa noastră de a intra Universitatea în legalitate şi, sigur, este posibil ca dacă Universitatea nu înţelege că nimeni nu este mai presus de lege, să iniţiem o lege şi să intre total în ilegalitate, adică să nu mai fie acreditată. Adică o lege care să însemne până la urmă trimiterea spre desfiinţare”, a declarat Andronescu, precizând că speră să nu se ajungă totuşi până acolo.

Ea a arătat că ministerul reproşează mai multe lucruri Universităţii „Spiru Haret”:

  • are programe de studii pentru care nu există nici autorizare de funcţionare, nici acreditare (programele ID şi fără frecvenţă)
  • funcţionează în locaţii pentru care nu s-a făcut evaluarea
  • are un număr de profesori prea mic raportat la numărul de studenţi (150 de studenţi la un cadru didactic, faţă de 10-15 în alte universităţi).

Ministrul educaţiei a precizat că Universitatea „Spiru Haret” nu are voie în momentul de faţă să facă înscrieri în anul I. „Până nu sunt înscrişi în Hotărârea de Guvern, nu au voie să facă înscrieri pentru că documentul acesta este cel pe baza căruia peste trei ani de zile, când se încheie primul ciclu, universitatea eliberează diploma”, a arătat Andronescu, citată de NewsIn.

Universitatea "Spiru Haret" anuţase că, tot astăzi, va începe demersurile pentru chemarea în instanţă a Ministerului Educaţiei, după ce i-a fost retras, prin hotărâre de guvern, dreptul de organizare a admiterii în anul 2009-2010, după cum a precizat purtătorul de cuvânt al universităţii, George Nicolau.

Universitatea "Spiru Haret" a primit termen o săptămână pentru a intra în legalitate

Universitatea "Spiru Haret" va putea organiza admitere pentru anul 2009-2010 dacă, în decurs de o săptămână, va îndeplini condiţiile de intrare în legalitate, a precizat ministrul Educaţiei, Ecaterina Andronescu, după discuţiile purtate cu reprezentanţii instituţiei de învăţământ.

"Am urmărit, la această discuţie, intrarea în legalitate a universităţii. Astfel, am cerut ca universitatea să organizeze admitere numai pentru programele atestate. Am mai cerut lista cadrelor didactice care au fost înaintate la gradul de conferenţiar şi profesor universitar numai cu probarea senatului instituţiei, pentru ca aceştia să fie evaluaţi de minister. Le-am mai solicitat să ne prezinte documentele necesare evaluării şi modificarea duratelor de studii în conformitate cu prevederile legii, modificare necesară, de pildă, la Facultatea de Drept, care trebuie să dureze patru ani, nu trei, cum e la acum", a precizat Andronescu.

Ministrul Educaţiei a adăugat că, pentru rezolvarea problemei studenţilor de la "Spiru Haret" care se pregătesc să-şi susţină licenţa, va fi redactat un proiect de ordonanţă de urgenţă, prin care cei care sunt înscrişi în formele de învăţământ neacreditate să poată susţine acest examen la o universitate acreditată. În plus, Universitatea "Spiru Haret"  va trebui să accepte evaluarea externă a instituţiei, putând să aleagă, pentru asta, o agenţie de evaluare autorizată. 

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite