Unele farmacii din ţară au epuizat măştile anti-porcină

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Unele farmacii din ţară au epuizat măştile anti-porcină
Unele farmacii din ţară au epuizat măştile anti-porcină

Românii au luat cu asalt, în aceste zile, farmaciile care, în unele oraşe, au epuizat stocurile de măşti chirurgicale în doar câteva ore. Fabricate din hârtie şi pânză, preţurile acestor produse variază între 4 şi 15 lei. Măştile ne apără de bacterii, nu şi de viruşi.

Măştile chirurgicale care se vând în farmacii nu fac altceva decât să ne protejeze de bacteriile mai mari, însă sunt ineficiente în faţa viruşilor, cum este şi A(H1N1), au avertizat epidemiologii.

„Măştile nu ne oferă protecţie garantată în faţa viruşilor. Ele ne apără de bacterii, însă nu ne protejează 100%“, a declarat prof. dr Adrian Streinu-Cercel, director al Institutului Matei Balş din Bucureşti.

Farmaciile din întreaga ţară au făcut în aceste zile vânzări-record la măşti chirurgicale, dezinfectante şi produse antibacteriene.

„De două săptămâni avem măşti şi geluri de protecţie. Oamenii cumpără. Unii cer şi sfaturi, însă majoritatea ştiu despre ce este vorba“, a spus C. Zamfirescu, o angajată a farmaciei din Carrefour Băneasa, Bucureşti.

Farmaciştii cu simţ comercial au scos la promoţie produsele antigripă. O mască tip botniţă, care poate fi folosită de mai multe ori, costă 14 lei, iar pachetul cu două geluri antibacteriene este opt lei.

Unele farmacii îşi epuizaseră ieri stocul de măşti chirurgicale şi aşteptau un nou lot. „Trebuie să primim cât mai curând, probabil chiar astăzi. Ele se găsesc tot timpul în farmacii, însă, de câteva zile, oamenii s-au panicat şi cererea a fost mult mai mare“, a spus reprezentanta unei farmacii de pe Bulevardul Lacul Tei.

Farmacista a mai adăugat că aceste măşti sunt de două feluri, unele dintr-un material mai subţire care costă 50 de bani şi sunt de unică folosinţă şi cele tip botniţă, care au o întrebuinţare mai îndelungată, până la zece folosiri, şi costă până la 15 lei.

Hunedorenii au invadat farmaciile

Şi în Hunedoara măştile de protecţie au fost la mare căutare. Mii de hunedoreni au luat cu asalt farmaciile, chiar dacă farmaciştii au explicat celor interesaţi că o astfel de mască nu are o eficienţă garantată împotriva virusului A(H1N1). „În mai puţin de două ore am epuizat tot stocul de măşti de protecţie, 600 de bucăţi. Am comandat altele, dar vor sosi abia mâine“, a declarat Iulia Mârza, farmacistă în Deva.

Panica i-a cuprins şi pe piteşteni. În cele cinci farmacii de pe Strada Mare, doar una mai avea, ieri, la vânzare aşa ceva.

Craiovenii au intrat în panică

Nici în Craiova nu se mai găsesc măşti chirurgicale. Potrivit Monicăi Anghel, reprezentanta unei unităţi farmaceutice din Bănie, oamenii au intrat în panică din cauza ştirilor de la televizor.

„A fost nebunie zilele astea cu măştile. Au venit foarte mulţi copii, dar şi adulţi care au cumpărat mai multe măşti pentru că au vrut să fie siguri că nu rămân fără. Am terminat stocul şi am solicitat la depozit să ne mai aducă, însă ne-au spus că abia peste două sau trei zile le vom primi“, a spus farmacista.

Craiovenii spun că sunt speriaţi de amploarea pe care au luat-o cazurile de gripă nouă şi vor să se pună la adăpost de pandemie.

„Normal că mi-e frică. Aţi văzut cât de repede se răspândeşte şi afectează mai ales copiii şi bătrânii. Am colindat toate farmaciile din centru ca să iau mai multe măşti, pentru că am nepoţi şi nu vreau să se îmbolnăvească, dar nu am găsit nicăieri“, a spus Finica Popa, pensionară.  Au colaborat redacţiile „Adevărul de Seară“

Măştile controversate

Presa internaţională a dezbătut pe larg subiectul măştilor chirurgicale. Ziarul „The Sydney Morning Herald“, din Australia, scrie că măştile nu oferă protecţie sigură.  „Rolul măştilor de protecţie nu este unul cert. Sunt mai multe variante, dar nu putem fi siguri. Putem afirma, cu certitudine, că blochează unele dintre căile de transmitere a virusului, şi anume, gura şi nasul. Însă nu ne protejează de contaminarea de pe suprafeţele pe care le atingem cu mâinile“, este de părere prof. Adrian Sleigh de la Centrul Naţional de Epidemiologie din Canberra, Australia. El afirmă că cea mai sigură metodă de a ne feri de viruşi este aceea de a ne spăla frecvent pe mâini cu apă şi săpun.

Articolele publicate în „The Guardian“ arată că măştile trebuie purtate doar de cei infectaţi cu virusul A(H1N1) sau atunci când suntem în apropierea unei persoane bolnave.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite