India: Unei femei i-a fost extirpată o tumoare uterină de 4,9 kilograme

0
Publicat:
Ultima actualizare:
India: Unei femei i-a fost extirpată o tumoare uterină de 4,9 kilograme
India: Unei femei i-a fost extirpată o tumoare uterină de 4,9 kilograme

O tumoare gigantică, având 4,9 kilograme, aproape de greutatea a doi gemeni, a fost extirpată, joi, din uterul unei femei în vârstă de 49 de ani din localitatea indiană Kochi, informează Hindusian Times.

O echipă de chirurgi de la Institutul Medical de Ştiinţe din India (SIMS), condusă de doctorul Hafeez Rahman, a operat-o pe femeie prin laparoscopie. Tumoarea a fost scoasă din abdomen cu ajutorul unui aparat special, fiind folosită tehnica „chirurgiei keyhole”, o procedură specifică acestor fel de intervenţii chirurgicale, în care uterul este eliminat într-un timp de 28 de minute cu o pierdere minimă de sânge.

Tumoarea pe care femeia a avut-o în corp s-a dezvoltat de-a lungul timpului, astfel că a ajuns la această greutate record, de 4,9 kilograme. Pacienta nu şi-a dat seama la început de problema sa de sănătate, ajungând la medicul de familie pentru un control de rutină deoarece „greutatea sa devenea anormală”.

Institutul Medical de Ştiinţe din India a acceptat să trateze femeia, la cererea medicului curent al pacientei. Atunci s-a observat tumoarea şi faptul că aceasta trebuia extirpată. „Aceste tumori cresc foarte lent şi, pentru a atinge această dimensiune, este nevoie de o perioadă cuprinsă între şase şi şapte luni, alteori chiar mai mult. Acest tip de operaţie este foarte rară”, a declarat doctorul Hafeez Rahman, cel care a condus echipa de chirurgi.

Potrivit Guiness Book, cel mai mare uter extirpat până acum, din cauza unei tumori, a avut o greutate de 3,22 kilograme. Intervenţia chirurgicală a fost efectuată în luna octombrie a anului trecut. „Această tumoare a fost cel mai greu de extirpat. Greutatea acesteia, 4,9 kilograme, reprezintă o reuşită pentru noi”, a completat Rahman, care a adăugat că a trimis către Guiness Book dimensiunile tumorii.

Pe 16 aprilie 2009, doctorul Vivek Marwah, şeful clinicii de edoscopie a spitalului „Sir Gangaram” din Delhi, a extirpat o tumoare de 3,99 kilograme din uterul unei femei, după cum informează Hindusian Times. „Am ajuns la o tehnologie foarte avansată, care ne permite să extirpăm, cu uşurinţă, tumori foarte mari”, a spus Marwah.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite