Unde mergem în noaptea de Înviere

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Mănăstirea Lainici, judeţul Gorj
Mănăstirea Lainici, judeţul Gorj

Zeci de mii de pelerini din toată ţara, dar şi din străinătate aleg să meargă la mănăstirile din Ardeal, Moldova, Dobrogea sau Bucovina pentru slujba din Noaptea Sfântă.

Este adevărat că slujba din Duminica Învierii, care se săvârşeşte sâmbătă noaptea, este aceeaşi pentru toţi ortodocşii. Cu toţii spunem „Hristos a-nviat!", cu toţii, oriunde am fi, înconjurăm biserica în sunetul clopotelor şi bătăilor surde de toacă.

Cum scapi de bube în Vinerea Seacă. Tradiţii din străbuni înainte de Paşte

Însă parfumul Paştelui petrecut în preajma bijuteriilor monastice din munţii Neamţului, Valea Oltului, inima Ardealului, Bucovina sau Maramureş face ca „Hristos să învie mai vârtos", aşa cum spunea vrednicul de pomenire Ion Hriscu, fost protopop de Vaslui, într-una dintre cuvântările sale.

Să vezi români adevăraţi, îmbrăcaţi în costume populare, cu picioarele legate în opinci şi cu roşeaţa ouălor în obraji, umplând cu sutele pajiştile din jurul bisericilor sau mănăstirilor este înălţător. Ca în fiecare an, Putna, Lainici, Voroneţ, Tismana sau Sâmbăta sunt mănăstirile care atrag ca un magnet zeci de mii de pelerini de pretutindeni.

Rugă la „Mireasa din Defileu"

Gorj: Peste 5.000 de credincioşi din toată ţara sunt aşteptaţi să participe la slujba de Înviere de la Mănăstirea Lainici, aflată pe Defileul Jiului, o cale de legătură între Oltenia şi Ardeal. Dintre toate mănăstirile din judeţul Gorj, la Lainici, în fiecare an, se strâng cei mai mulţi pelerini.

Pentru 300 dintre ei, oameni cu venituri modeste, călugării mănăstirii au pregătit bucate specifice acestei Sărbători. „La slujba Învierii Mântuitorului aşteptăm peste 5.000 de credincioşi, aşa cum se întâmplă an de an. Spre dimineaţă, 300 dintre ei vor rămâne la masă, alături de noi. Meniul de sărbătoare va cuprinde doar bucate din peşte: sărmăluţe, piftie şi alte preparate. Alt fel de carne nu consumăm aici", ne-a spus părintele stareţ Ioachim.

Cazare pentru 100 de oameni

Mănăstirea Lainici mai este denumită „Mireasa din Defileu" datorită frumuseţii zonei şi a celor două biserici, una din secolul al XVIII-lea, iar cealaltă sfinţită acum câţiva ani. În cea din urmă se află Icoana Maicii Domnului Grabnic Ascultătoare, făcătoare de minuni. Părintele stareţ Ioachim a mai spus că sfântul lăcaş de cult dispune de 100 de locuri de cazare, care vor fi ocupate în zilele de Paşte.

„M-au căutat cam 40 de credincioşi din toată ţara, care mi-au spus că vin la Lainici de Paşte şi că au nevoie de găzduire. Se poate spune că şi-au făcut rezervare, vin de departe", a precizat părintele stareţ. Mii de credincioşi sunt aşteptaţi să participe la slujbele din noaptea de Înviere de la mănăstirile Polovragi şi Tismana.

Înviere pe plajă

Constanţa: Tradiţia ultimilor ani îi va chema pe credincioşi la malul mării, pe plajele din Constanţa şi Mangalia, acolo unde va fi oficiată slujba de Înviere. Arhie-piscopia Tomisului a înălţat două altare pe plaja Modern din Constanţa şi pe plaja President din Mangalia, unde mii de enoriaşi asistă an de an la ineditul ritual în aer liber.

La Constanţa, Înalt Preasfinţitul Teodosie va oficia, împreună cu un sobor de preoţi, utrenia de la ora 23.40 şi va împărţi mulţimii de credincioşi lumină sfântă adusă de la Ierusalim. La sfârşitul slujbei de Înviere, ierarhul Tomisului va ţine un cuvânt pastoral, iar la ora 1.00 va oficia Liturghia la Catedrala Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel, unde va participa Corala Armonia a Arhiepiscopiei Tomisului.

La Mangalia, slujba de Înviere va fi oficiată de preoţii comunităţii şi va începe la ora 23.00 cu un concert de muzică religioasă. Credincioşii vor primi, ca în fiecare an, lumânări, ouă roşii şi felii de cozonac.

Minunile de la „Izvorul Tămăduirii"

Braşov: Unul dintre locurile sfinte alese de credincioşii din toată ţara, pentru noaptea de Înviere, este Mănăstirea „Constantin Brâncoveanu" din Sâmbăta de Sus. Lăcaşul din Ţara Făgăraşului este situat pe şoseaua care leagă Sibiul de Braşov, la 15 kilometri de localitatea Voila.

Călugării au pus aici bazele unui bogat muzeu de icoane pe sticlă şi lemn, obiecte de cult, cărţi şi veşminte liturgice. Tot aici este şi o bibliotecă impresionantă, cu o colecţie valoroasă de cărţi şi manuscrise religioase.

În incinta mănăstirii a fost înfiinţat şi un centru ecumenic, denumit „Academia de la Sâmbăta", proiectat pentru a găzdui şi organiza congrese şi întâlniri pe teme creştine.

O importanţă deosebită o are şi fântâna „Izvorul Tămăduirii", atestată documentar din secolul al XVI-lea, cea mai veche piesă din incinta mănăstirii. În jurul ei, spun credincioşii, s-au petrecut şi ţesut, de-a lungul timpului, multe întâmplări miraculoase şi legende.

Pelerinii care vin de Paşte la Sâmbăta se pot caza la mănăstire. O cameră cu două paturi costă, pentru o noapte, 80 de lei. Călugării aşteaptă, în noaptea de Înviere, câteva mii de pelerini, atât din zonă, cât şi din întreg Ardealul.

Lumina Învierii la mănăstirile din Moldova

Suceava:  La Mănăstirea Putna sunt aşteptaţi mii de pelerini. Credincioşii care doreau un loc de cazare lângă lăcaşul de cult pentru noaptea de Înviere trebuiau să facă rezervare din timp. „Mai avem câteva locuri pentru cei care vin neanunţaţi şi vor să rămână la mănăstire", a spus unul dintre părinţii de la Putna. Slujba de Înviere va începe sâmbătă, de la ora 23.00.

Slujba de înviere pe plaja din Constanţa

Mănăstirea Putna, judeţul Suceava 

Turiştii pot lua parte în prima zi de Paşte la mai multe evenimente organizate în judeţ prin programul „Paşte în Bucovina". Astfel, duminică, de la ora 13.00, în faţa Palatului Administrativ din Suceava, este programat un concert de toacă şi un spectacol al corurilor din Gura Humorului şi Bosanci.

Dacă va ploua, şefii Consiliului Judeţean Suceava au anunţat că evenimentul va avea loc în holul Palatului Administrativ. La Gura Humorului va avea loc, tot duminică, un concurs de ciocnit ouă, iar la Suceviţa, de la 15.30, este programat un concert de cântece pascale.

Luni, la Gura Humorului va avea loc o gală a celor mai frumoase coşuri pascale, iar la Mănăstirea Humorului este programat un bal al gospodarilor.A contribuit Simona Suciu şi Florin Jbanca

Mănăstirea Putna, judeţul Suceava
Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite