Constanta: Unde se mănâncă peşte proaspăt pe litoral

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Constanta: Unde se mănâncă peşte proaspăt pe litoral
Constanta: Unde se mănâncă peşte proaspăt pe litoral

Turiştii găsesc peşte proaspăt bine în puţine locuri de pe litoral, iar aceste localuri sunt greu de găsit. Reporterii „Adevărul de Seară“ au testat mai multe cherhanale de pe litoral şi vă recomandă „Popasul Pescarilor“ din Olimp şi „Cherhana Vama Veche“.

Între marea de fast-fooduri pe care le găseşti la fiecare pas pe plajă şi meniul încărcat de mâncăruri de porc şi pui care se află pe masa fiecărei cârciumi, cu greu îşi fac loc şi delicatesele din peşte proaspăt. Pentru adevăraţii pasionaţi există şi cherhanale.
De „Popasul Pescarilor“ a auzit multă lume, dar drumul până acolo, nici pe departe uşor, e cunoscut şi străbătut doar de cei împătimiţi.
Cu aproximativ 300 de metri înainte de indicatorul cu numele staţiunii Olimp, cum vii dinspre Constanţa, se face un drum la stânga, lung de un kilometru, printre vii, stufărişuşi şi bălţi. Drumul se opreşte la linia ferată, în dreptul unei parcări. De acolo, traversezi linia ferată pe jos şi ajungi la cherhana.
„Nu e uşor de ajuns şi nici nu ne-am dori să fie. Cine bate drumul până aici ştie că va fi răsplătit cu o masă delicioasă“, spune Vasile Briceag, patronul cherhanalei.
Meniul de aici satisface orice iubitor de peşte: zargan, hamsie, rapana, stavride, rechin, chefal, iar vedeta casei este calcanul, peşte care se prinde tot mai rar. Lista poate suferi mici modificări în fiecare zi pentru că nu se ştie ce peşte vor prinde pescarii. „La noi totul este proaspăt, declar pe propria răspundere“, promite patronul. El recunoaşte că nu ştie prea bine să dea la peşte, dar este meşter în prepararea lui.

Vin clienţii şi de la Bucureşti

Clienţii locului sunt de cele mai multe ori selecţi. „Vin, în general, oameni cu bani. O masă pentru o familie nu coboară sub 200 de lei. În general, avem clienţi fideli care vin tocmai din Bucureşti pentru o masă la noi“, spune patronul.
Afacerea a pornit de la o plită şi o masă în jurul cărora se strângeau acum mai bine de patru ani prietenii lui Briceag. Doi ani a gătit pentru prieteni până când s-a hotărât să-şi deschidă o cârciumă. Şi aşa, în jurul plitei acoperite de o ciupercă din stuf, au răsărit, de o parte şi de alta, două localuri îmbrăcate în lemn şi stuf.
În afară de mâncarea deosebită, clienţii mai au un motiv să vină aici. În timp ce aşteaptă comanda, se pot relaxa urmărind valurile mării şi pescăruşii care dau târcoale. Acest colţ de plajă nu a fost acaparat de umbreluţele din plastic şi nici de prosoapele colorate. În faţa cârciumii se odihneşte barca lui Briceag, pe care o mai scoate uneori în larg.

La Vamă, şi cherhanaua este boemă

Dacă localul lui Briceag a devenit un restaurant de care au auzit până şi şefi de stat, cea a lui Boris Teodor, pescar din 2 Mai de peste 20 de ani, este cunoscută doar în rândul vamaioţilor. Pe cele trei plite din capătul plajei, la „Cherhana Vama Veche“, pescarul bucătar găteşte borş la ceaun şi orice peşte prins de dimineaţă. „Nu mă complic, sărez peştele şi-l arunc pe plită. Lângă el mai pun câteva legume, dovlecei, roşii, ardei şi atât“, spune Boris. El zice că a fost silit să-şi deschidă cârciumă. „Mâncam cu prietenii, iar oamenii m-au certat. M-au întrebat că de ce n-au voie şi ei“, ne spune Boris. Aşa, a amenajat câteva mese din lemn şi un meniu care ţine strict de ce-a vrut marea să-i dea în ziua respectivă: guvizi, limbă de mare, chefal, rapan, hamsie, stavrid şi calcan. Despre preţuri, Boris spune simplu: „marea-i ieftină!“.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite