Unde fugim de caniculă?

0
Publicat:
Ultima actualizare:

De mâine şi până la sfârşitul săptămânii, în sudul ţării temperaturile vor creşte, depăşind 36 de grade Celsius. Cel mai cald va fi în Oltenia, unde s-ar putea înregistra 40 de grade Celsius. Autorităţile locale au amplasat puncte de prim-ajutor în marile oraşe. Cel mai greu este însă pentru cei internaţi în spitale, unde căldura este de nesuportat.

Citiţi şi:

38 de grade Celsius în zece provincii spaniole


BUCUREŞTI 36-40°C
. Aproape 300 de puncte de distribuire a apei potabile şi peste 70 de puncte de prim- ajutor vor funcţiona pe perioada caniculei în Capitală, potrivit datelor de la primăriile de sector.

BRAŞOV 31-37°C. Reprezentanţii Prefecturii au precizat că în zilele toride vor fi amplasate corturi în punctele aglomerate ale oraşului, unde va fi oferită asistenţă medicală celor care se simt rău. În schimb, singura oază din oraş pe timp de caniculă este un complex privat de piscine. Intrarea la piscină costă 25 de lei pentru copii, iar pentru adulţi, 50 de lei. Programul zilnic este până la ora 22.00. O alternativă pentru braşoveni şi pentru turişti sunt şi zonele de agrement „Pietrele lui Solomon”, „La Iepure” sau „Lacul Noua”, aflate la marginea pădurilor din Braşov. În Noua scăldatul este însă interzis.

CRAIOVA 33-40°C. De o săptămână au fost amenajate patru puncte sanitare de prim-ajutor şi alimentare cu apă, în zone aglomerate din oraş. Căldura a gonit craiovenii la ştranduri, care sunt arhipline. Laguna Albastră, Hanul Doctorului, Işalniţa şi Preajba sunt doar câteva din locurile din Bănie, special amenajate pentru baie.

CONSTANŢA 30-34°C
. Deşi medicii recomandă populaţiei să nu se expună la soare între orele 11.00 şi 18.00, plajele sunt pline în toate staţiunile de pe litoral. Cei mai în vârstă preferă însă să nu iasă din casă. „Copiii mei merg la plajă şi stau mai mult în apă. Aşa se răcoresc. Eu prefer să nu ies deloc decât să mi se facă rău pe stradă“, a declarat Ioan Popa (63 de ani).

DROBETA-TURNU SEVERIN 37-40°C. Autorităţile au amenajat opt puncte de prim-ajutor pentru ca persoanele afectate de caniculă să primească asistenţă medicală de urgenţă.  Corturile, în care există apă potabilă şi medicamente, au fost amplasate în centrul oraşului, la autogară şi în pieţele agroalimentare.

PLOIEŞTI 33-40°C. Primăria a amplasat în municipiu zece dozatoare de apă pentru a preveni canicula. Cele mai multe aparate se află în staţiile de autobuz mai aglomerate şi în pieţele din oraş.  De asemenea, au fost amplasate trei vaporizatoare de apă în faţa Palatului Administrativ, în Parcul Nichita Stănescu şi în Parcul Aurora.

SLATINA 32-400C. Primăria va amplasa în zilele următoare corturi de prim- ajutor în câteva puncte de pe raza municipiului Slatina. Localnicii se pot răcori la ştrand, unde intrarea este 2,5 lei/bilet pentru un adult şi jumătate de preţ pentru copii. La piscina de la baza sportivă Pitic taxa este de 35 de lei.

TÎRGU JIU 34-40°C. Angajaţii din administraţia locală vor lucra în ture, pentru a evita problemele create de temperaturile ridicate din zilele următoare. „În momentul în care vom avea temperaturi extreme, o să amplasăm şi dispozitive cu apă pentru cetăţeni în incinta unor clădiri, în magazine unde este aer condiţionat pentru că nu avem voie cu corturi“, a declarat Ramona Evulescu, purtător de cuvânt in cadrul primăriei municipiului. Ştrandurile din oraş sunt pline până la refuz. Preţurile biletelor de intrare variază între trei şi zece lei, toate cele opt bazine din judeţ având avizele sanitare de funcţionare.

Pacienţii se sufocă în spital!

Pacienţii de la Spitalul de Urgenţă din Craiova abia mai pot face faţă valorilor ridicate de temperatură. „Ne descurăm şi noi cum putem, punem cearşafuri la geamuri. Am vrea să avem şi noi parte de aer condiţionat, dar rămânem cu speranţele”, a spus Ecaterina Unguri (54 de ani).

La Spitalului Judeţean Gorj nu există aparate de aer condiţionat. „Este insuportabil! Stăm doar cu cearşafuri în geam şi cu comprese de apă rece pe noi pentru că la ora amiezii nu se poate respira. Este moarte de om!“, a declarat Marian Furdui (34 de ani). La fel, la Pediatrie. „Suportăm greu căldura şi noi şi pacienţii. Nu avem aer condiţionat şi, fiind la ultimul etaj, este extrem de cald“, a declarat Dumitru Butulescu, şeful secţiei de Pediatrie din Târgu-Jiu.

Morţi de căldură

Cinci gălăţeni, patru bărbaţi şi o femeie, au decedat, în weekend, în urma unor complicaţii cardiace survenite din cauza caniculei. Patru dintre victime aveau peste 65 de ani, iar cea de-a cincea, 53 de ani.

Medicii recomandă evitarea ieşirilor  între orele 11.00 şi 18.00 şi consumul de lichide pentru combaterea deshidratării. Cele mai expuse sunt persoanele în vârstă şi cele care suferă de afecţiuni cardiace.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite