Undă de şoc la emisiunea „Ora de foc“ / Oana Stancu: „Nu-mi este clar dacă suntem daţi afară"

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Producţia postului Realitatea TV, moderată de Adrian Ursu şi Oana Stancu, a fost scoasă din grila de programe fără nicio explicaţie credibilă. Decizia de a opri emisiunea fără niciun avertisment a fost a managerului Realitatea TV, Sebastian Ghiţă, care a evitat, însă, să explice motivele hotărârii sale.

Emisiunea „Ora de foc" a fost scoasă brusc din grila de programe a Realităţii TV fără vreo explicaţie, a anunţat paginademedia.ro. Cei doi realizatori, Adrian Ursu şi Oana Stancu, au fost înştiinţaţi chiar marţi despre această decizie, fără a li se oferi argumente concrete. Potrivit lui Adrian Ursu, în anunţul oficial a fost invocată o incompatibilitate între cei doi şi noua politică editorială gândită de Sebastian Ghiţă, managerul Realitatea TV. „Chiar aşteptam un suflu inovator în presă din partea unui om ca domnul Ghiţă, care n-a avut până acum nicio treabă cu breasla", a spus ironic Ursu.  

Contactat de „Adevărul", Ghiţă a ţinut să precizeze că hotărârea de a închide emisiunea îi aparţine: „Eu am luat această decizie. Ne pregătim pentru o nouă grilă pe care o vom lansa în maximum trei luni în hala HD". Întrebat ce se va întâmpla cu Adrian Ursu şi cu Oana Stancu, Ghiţă a evitat să spună ceva concret, dar a lăsat să se înţeleagă că nu va mai conta pe aportul lor în noua grilă de programe: „Dânşii hotărăsc ce fac în cariera dânşilor, eu doar m-am pregătit pentru noua grilă".

„Zona de Impact" în locul „Orei de Foc"

Locul emisiunii „Ora de foc" a fost luat chiar de aseară de emisiunea „Zona de impact" realizată de Corina Drăgotescu. „Voi prelua spaţiul de seară temporar, până la 15 martie, când se va stabili noua grilă de programe. Emisiunea mea de vineri - «Zona de impact» - va fi acum difuzată în fiecare seară, mai puţin sâmbăta şi duminica, în intervalul orar 21.00 - 22.15. Practic, voi realiza câteva emisiuni suplimentare, până se aşază grila", a declarat Corina Drăgotescu pentru „Adevărul". Este clar că decizia întreruperii emisiunii „Ora de foc" a fost luată intempestiv, Sebastian Ghiţă nemaiaşteptând nici măcar relansarea noii grile de programe.

Conform paginademedia.ro, unul dintre motivele reale ale întreruperii brutale a emisiunii este dat de faptul că Sebastian Ghiţă ar fi fost deranjat de convorbirile repetate dintre Oana Stancu şi Adrian Ursu cu Sorin Ovidiu Vîntu, acţionarul majoritar al postului Realitatea TV. Informaţia nu a fost însă confirmată de niciuna dintre părţi. Sorin Ovidiu Vîntu susţine că  principalul motiv al îndepărtării celor doi realizatori TV este ratingul slab pe care aceştia îl realizau cu emisiuna „Ora de foc". „Eu i-am predat domnului Ghiţă managementul trustului în luna octombrie a anului trecut. El îşi conduce prăvălia şi, până acum, sunt încântat de modul în care o face: creşte ratingul, cresc încasările", a mai spus Vîntu.

Şefii Realitatea TV invocă ratingul mic

La rândul său, Sorin Freciu, director general la Realitatea TV, a spus că Ghiţă are un contract de management şi „atunci când nu e mulţumit de anumite evoluţii poate să ia decizii în sensul îmbunătăţirii businessului". Potrivit lui Freciu, Ghiţă nu s-a sfătuit cu nimeni din managementul Realitatea TV înainte de a lua această decizie. „Nici atunci când vine cu banii nu ne întreabă pe noi", a mai glumit Freciu.
Şi Dragoş Nedelcu, vicepreşedintele Consiliului de Administraţie al Realitatea TV, spune că în cazul emisiunii „Ora de foc", Ghiţă a comunicat Consiliului de Administraţie intenţia de a închide emisiunea, aducând ca argument ratingul. „«Ora de foc» nu era un competitor serios pentru emisiunea difuzată în acelaşi interval orar de Antena 3 («Sinteza zilei» - n.r.), care avea rating dublu", ne-a declarat vicepreşedintele Consiliului de Administraţie al RTV, Dragoş Nedelcu.

"Eu i-am predat domnului Ghiţă managementul trustului în luna octombrie a anului trecut. El îşi conduce prăvălia şi, până acum, sunt încântat de modul în care o face."
Sorin Ovidiu Vîntu acţionar majoritar Realitatea

"«Ora de foc» nu era un competitor serios pentru emisiunea difuzată în acelaşi interval orar de Antena 3."
Dragoş Nedelcu vicepreşedintele Consiliului de Administraţie al RTV

„Trebuie să văd dacă am de unde să-mi dau demisia"

image

Adrian Ursu vrea doar să se odihnească

„Adevărul": Care credeţi că a fost motivul pentru care aţi fost înlăturat peste noapte de la „Ora de foc"? Sunteţi incomod pentru anumite persoane?

Adrian Ursu: Ceva idee aş avea, dar deocamdată o păstrez pentru mine. În anunţul oficial s-a invocat incompatibilitatea dintre noi doi - Oana Stancu şi cu mine, ca realizatori ai emisiunii „Ora de foc" - şi noua politică editorială a postului gândită de domnul Sebastian Ghiţă. Chiar aşteptam un suflu inovator în presă din partea unui om ca domnul Ghiţă, care n-a avut până acum nicio treabă cu breasla.

Înţeleg că veţi rămâne în continuare în funcţia de director editorial al RTV?

Această informaţie a fost exploatată aberant. Eu am primit această funcţie atunci când am părăsit poziţia de redactor-şef al ziarului „Cotidianul", acum un an de zile. Dar era o funcţie pe care n-o onoram, fiind prea ocupat cu emisiunea „Ora de foc".

Ce urmează? Ce veţi face în continuare?

Îmi voi continua convalescenţa întreruptă în mod brutal. (n.r. - la sfârşitul anului trecut, Adrian Ursu a acuzat probleme cardiace). Deci, odihnă.

Luaţi în calcul şi o eventuală demisie din RTV?

Întâi trebuie să văd dacă am de unde să-mi dau demisia. Eu am un contract care prevede realizarea emisiunii „Ora de foc", iar acum nu ştiu dacă acest contract va înceta sau va continua. Sincer să fiu, nu sunt la curent cu clauzele din contract. Situaţia va fi lămurită în urma unei discuţii cu oamenii din conducerea trustului.

Bătaia pentru audienţă

Potrivit datelor, emisiunea „Ora de foc" s-a aflat pe locul al treilea în clasamentul talk-show-urilor pe parcursul anului 2010 cu o medie de 263.000 de telespectatori pe ediţie, la nivel urban. Talk-show-ul a fost depăşit de două emisiuni de la Antena 3: „Sinteza zilei" (324.000 de telespectatori pe ediţie) şi „Subiectiv" (276.000). În luna ianuarie, situaţia a fost mai slabă pentru „Ora de foc". Producţia s-a poziţionat pe locul cinci, cu o medie de 266.000 de privitori pe ediţie. Principalul său competitor, „Sinteza zilei" (Antena 3) a avut luna trecută o medie de 401.000 de telespectatori, în medie pe minut, la nivel urban.

Ce spun oamenii de media

image

Ioana Avădani, director executiv al Centrului pentru Jurnalism Independent

Pentru specialiştii din industria de media, această decizie luată în grabă nu este un semn bun. „Probabil că a fost vorba de o răfuială internă în care managerul de jure şi investitorul de facto, Sebastian Ghiţă, a câştigat inevitabil", spune Iulian Comanescu.

Ioana Avădani, director executiv al Centrului pentru Jurnalism Independent, spune că închiderea emisiunii este un gest brusc şi lipsit de politeţe faţă de public. „Nu putem decât să speculăm dacă se ascunde sau nu ceva, dar de regulă o astfel de emisiune este planificată de la bun început pe un timp anume, pe un sezon, pe un trimestru. Întreruperea emisiunii în mijlocul săptămânii fără niciun anunţ prealabil ne dă voie să credem că au existat motive care nu ţin de strategia editorială pe termen lung", a mai declarat Avădani, precizând că nu ştie care sunt motivele care au stat în spatele acestei decizii.

Închiderea emisiunii va fi o lovitură în audienţe? „Rămâne de văzut dacă brandul «Ora de foc» este mai puternic decât brandul Realitatea TV. Există oameni care se uită la Realitatea TV indiferent de ce merge pe post, iar oamenii aceia vor continua să urmărească postul TV", a mai explicat Avădani.

Oana Stancu: „Nu-mi este clar dacă suntem daţi afară"

image

Oana Stancu, fost moderator al „Orei de foc“

„Adevărul": Decizia a fost luată aşa, de pe o zi pe alta? De ce?

Oana Stancu: A existat şi o discuţie în afara acelui email, dar în Realitatea decizia aşa a fost anunţată, într-un mail de trei rânduri şi jumătate în care nu se explică înlocuirea emisiunii. Nouă nu ne-au fost aduse argumente de ordin profesional, deontologic, de rating. Dacă ar fi fost aşa, bănuiesc că am fi fost anunţaţi din timp să mai facem emisiunea până la sfârşitul lunii, ne despărţim prieteneşte şi ar fi fost un lucru pe care nu-l puteam contesta.

A mai apărut această informaţie că dumneavoastră şi domnul Ursu vorbeaţi la telefon cu Vîntu. Chiar vorbeaţi sau cineva încearcă să vă discrediteze?

Eu nu ştiu cum a apărut acest argument al colaboraţionismului cu Vîntu. Nu ştiu dacă Sebastian Ghiţă sau cineva din Realitatea a dat această explicaţie oribilă şi absurdă. În ultimele luni cred că am vorbit de două ori cu Sorin Ovidiu Vîntu. Dar dacă Sorin Ovidiu Vîntu, care este acţionarul majoritar al acestei staţii, m-ar fi sunat i-aş fi răspuns de fiecare dată la telefon, câtă vreme nu mi-a spus niciodată „Fă aşa, că eu sunt patronul", „Dă în ăla că îţi zic eu", eu i-am răspuns la telefon lui SOV.

Spuneaţi că Vîntu nu v-a rugat nimic până acum. Dar domnul Sebastian Ghiţă v-a rugat ceva?

Nu. Până ieri, eu şi Sebastian Ghiţă am avut o relaţie pe care eu am apreciat-o ca fiind una corectă.

Veţi mai rămâne la Realitatea TV în această situaţie?

Nu am luat o decizie.

Vi s-a propus să faceţi altceva în Realitatea TV?

La Realitatea TV nu mi s-a propus nimic. În acest moment nu-mi este clar dacă suntem daţi afară.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite