Unchiul Sam a părăsit oraşele irakiene

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Forţele de securitate de la Bagdad îşi vor gestiona singure problemele din mediul urban, acolo unde acţionează teroriştii. Locuitorii oraşelor irakiene nu vor mai vedea, începând de astăzi, patrule americane pe străzi.

Premierul Nouri al-Maliki susţine că retragerea totală a armatei americane din oraşele irakiene, începând de astăzi, dovedeşte faptul că forţele locale de securitate au făcut progrese importante în ultimii şase ani şi că pot gestiona acum singure o ţară lovită în continuare de atentate teroriste.

Evenimentul are loc la sfârşitul unei perioade de o săptămână în care şi-au pierdut viaţa aproximativ 250 de persoane, în mai multe atentate cu bombă.

Optimismul afişat de oficialii irakieni este întâlnit şi la o mare parte din populaţia ţării. Foarte mulţi se bucură că, în sfârşit, după şase ani de protectorat american, statului irakian îi revin noi prerogative. Pe de altă parte, numeroşi irakieni sunt îngrijoraţi că forţele de securitate locale nu vor putea fi capabile să menţină ordinea şi securitatea în oraşe.

Retragere totală până în 2011

De astăzi, americanii mai colaborează cu irakienii doar pentru securizarea graniţelor şi în cadrul unor operaţiuni antiteroriste. Trupele americane se retrag deocamdată în 157 de baze situate în principalele oraşe ale ţării. În locul acestora, aproximativ 750.000 de militari şi poliţişti irakieni vor asigura securitatea zonelor urbane.

Potrivit datelor oficiale furnizate de Pentagon, în Irak se află acum 131.000 de militari americani. De la intervenţia împotriva regimului lui Saddam Hussein, în Irak şi-au pierdut viaţa aproximativ 100.000 de localnici şi 4.313 americani, majoritatea militari.

„Data de 30 iunie simbolizează mesajul pe care noi îl trimitem întregii lumi, şi anume că acum putem să asigurăm securitatea ţării noastre şi că ne putem administra cu succes problemele interne”, explică premierul Maliki. Trupele americane urmează să părăsească Irakul până la 31 decembrie 2011.

Majoritatea irakienilor sunt fascinaţi de cultura şi de stilul de viaţă american promovat de posturile de televiziune prin satelit şi de internet, însă cu toate acestea, unii îşi declară aversiunea faţă de militari, se arată într-un comentariu AFP.

Între fascinaţie şi ură

La Shahbandar, un bar din Bagdad frecventat de intelectuali, Jafaar  Bairga ironizează „schizofrenia“ concetăţenilor săi care îşi declară ura faţă de americani, dar visează să emigreze în Statele Unite. „Avem un comportament ambivalent: ne manifestăm bucuria când un soldat american este ucis, dar visăm să ne mutăm în Statele Unite, pentru că suntem fascinaţi de modul acela de viaţă“, subliniază viitorul diplomat, în vârstă de 25 de ani.

După invadarea Irakului, militarii americani erau percepuţi negativ de majoritatea irakienilor. Localnicii s-au lăsat seduşi însă foarte repede de cultura şi stilul de viaţă american. „Stilul s-a schimbat, ne machiem mai elegant, coafura e mai modernă, hainele mai lejere şi chiar felul de a merge este diferit“, afirmă Shaima Ali, în vârstă de 20 de ani, studentă în primul an la Universitatea din Bagdad.

„Filmele arabe sunt plictisitoare, în timp ce filmele americane sunt palpitante. Există o atmosferă de libertate în ele. Aceasta este, într-adevăr, o ţară în care aş vrea să trăiesc“, mărturiseşte şi Shams Haytham, studentă la biologie, în vârstă de 20 de ani.

Pictorul Qassem Sabti, proprietarul galeriei Hiwar, are sentimente contradictorii faţă de trecut: „Au adus distrugere şi moarte. Dar aceste elemente negative s-au dovedit pozitive: pictura noastră a devenit mai gravă, mai matură, mai bună decât în timpul lui Saddam Hussein“.

Irakul, în ultimii şase ani

20 martie 2003 - Începe „Operation Iraqi Freedom“
9 aprilie 2003 - Americanii intră în Bagdad, regimul lui Saddam Hussein cade.
1 mai 2003 - Este înfiinţată o forţă internaţională de stabilizare, formată din aproximativ 156.000 de persoane.
16 octombrie 2003 - ONU adoptă Rezoluţia 1511 privind alcătuirea unei forţe internaţionale.
13 decembrie - Saddam Hussein este capturat în apropiere de Tikrit.
28 aprilie 2004 - Sunt difuzate imagini în care prizonieri irakieni sunt umiliţi de soldaţi americani la închisoarea Abu Ghraib.
28 iunie 2004 - Puterea este transferată unui guvern irakian interimar.
21 decembrie 2004 - Mor 22 de persoane, dintre care 14 soldaţi americani, într-un atac asupra unei baze americane din Mosul, atentat revendicat de un grup apropiat organizaţiei teroriste Al-Qaida.
30 ianuarie 2005 - Are loc primul scrutin pluripartinic, boicotat de sunniţi.
5 noiembrie 2006 - Saddam Hussein este condamnat la moarte pentru uciderea a 148 de şiiţi în 1982.
27 noiembrie 2007 - Parlamentul ratifică acordul de securitate ce conţine retragerea trupelor americane până la sfârşitul anului 2011.
1 ianuarie 2009 - Irakul preia controlul asupra Zonei verzi din Bagdad.
15 iunie 2009 - Majoritatea soldaţilor americani încep să părăsească oraşele irakiene.

image
Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite