Un subiect de la prima probă a evaluării naţionale încinge spiritele

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Unul dintre subiectele de la proba de luni la limba şi literatura română din cadrul evaluării naţionale le-a creat dificultăţi elevilor. Este vorba despre acela care le cerea să identifice tipul propoziţiei subordonate din fraza " Ceea ce mă jenează este dificultatea răsfoirii". Elevii aveau de ales între atributivă, predicativă sau subiectivă.

Potrivit baremului, răspunsul corect este punctul c, adică subiectivă.Păreririle sunt însă împărţite. Sunt profesori care susţin că este subordonată predicativă."Dacă pui subordonata după principală şi nu înaintea ei, aşa cum este în textul original, şi faci contragerea (Dificultatea răsfoirii este jena - n.r.), lucrurile sunt mai clare. Subordonata este predicativă", a explicat pentru gandul.info Irina Georgescu, profesor de limba şi literatura română la Colegiul Naţional Sf. Sava din Bucureşti.

Adrian Costache, profesor tot la Sava, în prezent pensionat, argumentează că subordonata e subiectivă, ca în barem. „Când se întâlnesc situaţii în care poţi inversa, contează topica. Într-o topică normală, subiectul e prima parte de vorbire." Profesorul consideră însă că fraza e „un pic confuză" şi că „nu ar trebui să se dea aşa ceva la examene".

Acest exerciţiu valorează 6 puncte din 100.

La primul subiect la proba de limbă şi literatură română, elevii au primit un fragment din romanul "Cireşarii" de Constantin Chiriţă pe baza căruia trebuiau să-şi dovedească cunoştinţele de vocabular şi de teorie literară, precum şi capacitatea de a înţelege şi comenta un text literar. Pe baza aceluiaşi text, absolvenţii claselor a VIII-a trebuiau să-şi exprime opinia în legătură cu mesajul transmis.

Subiectul al doilea a vizat cunoştinţele despre textele non-literare. Elevii trebuiau să identifice autorul, numele unui articol despre ebook şi publicaţia în care a apărut. Cunoştinţele de gramatică au fost verificate pe baza aceluiaşi text. Cea de-a doua compunere pe care elevii trebuiau să o redacteze avea ca temă trăsăturile unui coleg pasionat de lectură.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite