Un ministru bulgar sugerează: România acordă prea uşor cetăţenie

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Spre deosebire de România, Bulgaria analizează cererile de cetăţenie şi documentele cu atenţie, pentru a nu provoca probleme în UE, a declarat ieri ministrul bulgar pentru diaspora, Bojidar Dimitrov, citat de Focus News.

"Examinăm toate cererile şi documentele cu atenţie, pentru a vedea dacă solicitanţii sunt într-adevăr etnici bulgari. Spre deosebire de România, care le oferă cetăţenie tuturor celor care s-au aflat pe teritoriul statului român din perioada 1941-1944", a explicat Dimitrov., adăugând că Sofia este foarte atentă, deoarece nu vrea să provoace probleme în UE.

Citeşte şi:
Românii din Italia mai bine renunță la cetățenie decât să plătească noile taxe!

Britanicii acuză: "Românii ne fură locurile de muncă"

În unele zone din Anglia, imigranţii ocupă peste 50% din locurile de muncă

"Am respins mediatorii prin lege şi am semnat un articol foarte important stabilind un termen limită de un an pentru fiecare cerere în vederea procesării", a mai spus ministrul fără portofoliu responsabil cu cetăţenii bulgari din străinătate.

Bojidar Dimitrov a afirmat că nu poate urma exemplul Ungariei în ceea ce priveşte acordarea cetăţeniei etnicilor bulgari. "Ungaria intenţionează să acorde cetăţenie pentru 2.590.000 de etnici maghiari din Slovacia, România şi Serbia aproape concomitent, după 1 ianuarie 2011. Cea mai mare parte a etnicilor maghiari - aproximativ 2.300.000, au deja cetăţenie europeană, deoarece Slovacia şi România sunt state membre UE, în timp ce numărul sârbilor nu depăşeşte 300.000", a precizat Bojidar Dimitrov.

El a adăugat că acordarea cetăţeniei este un act simbolic. "Noi nu ni-l putem permite, din moment ce minorităţile etnice, cu excepţia celor din Grecia şi România, trăiesc în ţări terţe - Ucraina, Republica Moldova, Serbia, Albania, Kosovo, Macedonia, Turcia", mai spune oficialul bulgar.

Declaraţiile ministrului bulgar vin după ce AP a scris săptămâna trecută că trei state membre UE - România, Bulgaria şi Ungaria - acordă uşor cetăţenie, ceea ce ar putea extinde indirect graniţele blocului european, în care ar putea intra cinci milioane de persoane, majoritatea din ţările sărace.

Pe aceeaşi temă:
Un milion de moldoveni cu cetăţenie română pot ajunge în Anglia

Der Spiegel: România ajută moldovenii să intre în UE „pe uşa din spate"


Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite