Umilire la plata taxelor

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Umilire la plata taxelor
Umilire la plata taxelor

Aproape 700.000 de studenţi au început ieri un nou an universitar. Odată cu deschiderea a început şi calvarul studenţilor plătitori de taxe.

Citeşte şi:
Timişoara: 15.000 de candidaţi la universităţile din Banat

În cele mai multe universităţi româneşti, locul unde studenţii achită banii este mai mult decât umilitor. Ghişeele sunt zidite la jumătatea unui perete, ceea ce îi determină pe studenţi să stea aplecaţi atunci când achită taxele.

Un scurt raid al reporterilor „Adevărul“ prin universităţile din Capitală şi din ţară a scos la iveală faptul că, în cele mai multe instituţii de învăţământ superior, modul de colectare ale taxelor e învechit.

La Academia de Studii Economice (ASE) din Bucureşti sunt mai multe puncte de încasare a banilor, dar situaţia e aceeaşi. „Mi se pare cel puţin umilitor să stai să plăteşti la ghişeu. Ar fi bine dacă plăţile s-ar face prin bancă“, spune C.M., absolvent care îşi ridica ieri diplomele de studiu.

Tânărul a mai spus că şi taxele pentru elibererarea diplomelor sunt mari. „100 de lei pentru diploma de licenţă şi 50 de lei pentru cea de masterat  mi se pare mult“, a mai spus C.M.

Maximum patru ore de program pe zi

Programul de lucru cu publicul de la ASE este de luni până joi între 10.00 şi 14.00 şi vinerea între 10.00 şi 12.00. Florina Mohanu, directorul de comunicare de la ASE, explică de ce nu se poate plăti online: din cauza mentalităţilor.

„Principalul motiv pentru care nu avem plăţi online este din cauza mentalităţii noastre. Noi lucrăm în prezent la o infrastructură informatică, prin care banii să fie viraţi prin cont bancar“, a spus Florina Mohanu. ASE-ul are aproximativ 18.000 de studenţi la programele de licenţă şi 2.500 de studenţi la masterat.

La Universitatea din Bucureşti există aceeaşi situaţie. Taxele sunt plătite la un singur ghişeu, care le ajunge studenţilor la genunchi.„E bine totuşi că ghişeul este deschis. Că dacă era închis era o problemă“, a spus o studentă la Drept.

Angajaţii de la casierie susţin că numai studenţii de la facultăţile de Drept şi de Jurnalism îşi pot achita banii prin cont bancar. Universitatea din Bucureşti are 25.417 de studenţi la licenţă, 7.943 la masterat şi 3.463 de doctoranzi.

Aceeaşi situaţie şi la Timişoara

La Universitatea de Vest din Timişoara (UVT), studenţii îşi plătesc taxele de şcolarizare la un ghişeu situat la parterul clădirii situate pe Bulevardul Vasile Pârvan.

Casieria de la UVT  se deschide zilnic la ora 9.00 şi se închide la ora 14.00, astfel că de cele mai multe ori ghişeul este luat cu asalt de studenţii care trebuie să-şi achite taxele pentru susţinerea restanţelor sau recontractarea materiilor nepromovate.

Ghişeul este neschimbat de ani de zile, iar cozile care se formează în faţa lui au devenit o tradiţie pentru studenţii care învaţă la UVT.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite