Ultracatolicii polonezi cer pedeapsa cu închisoarea pentru fertilizarea in vitro

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ultracatolicii polonezi cer pedeapsa cu închisoarea pentru fertilizarea in vitro
Ultracatolicii polonezi cer pedeapsa cu închisoarea pentru fertilizarea in vitro

Parlamentarii polonezi vor examina în cursul săptămânii un proiect de lege al ultracatolicilor polonezi care susţine introducerea unei pedepse cu închisoarea pentru persoanele care au recurs la fertilizarea in vitro, notează AFP.

Iniţiativa grupului "Împotriva fertilizării în vitro" a reunit în favoarea sa peste 160.000 de semnături. Proiectul de lege propune ca toate persoanele ale căror acţiuni conduc la fertilizarea in vitro să fie pasibile de pedeapsa cu închisoarea până la trei ani.

Proiectul a fost depus în Parlament la jumătatea lunii iunie şi urmează să fie examinat în următoarea şedinţă parlamentară.

Acest proiect nu este unic. În parlamentul polonez au fost depuse mai multe asemenea proiecte de reglementare a procesului de fertilizare in vitro - două ale partidului liberal Platforma civică, unul al stângii social democrate şi unul al partidului concervator Dreptate şi Justiţie.

Dezbaterea subiectului este alimentată de biserica catolică din Polonia de declaraţii publice autoritare care condamnă fecundarea in vitro.

Preoţii polonezi califică fertilizarea in vitro un "avort rafinat", întrucât această metodă ucide numeroşi embrioni cu fiecare încercare.


În 1989, după căderea comunismului, Biserica catolică poloneză a obţinut interzicerea avorturilor, infracţiune pasibilă în Polonia de pedeapsă cu închisoarea de până la doi ani, excepţie făcând cazurile de viol, incest sau malformaţie ireversibilă a embrionului.

Ultracatolicii polonezi protestau, acum câteva săptămâni, împotriva concertului cântăreţei americane Madonna care a avut loc pe 15 august, la Varşovia, considerându-l o blasfemie. Un comitet al acestora a cerut municipalităţii anularea "concertului scandalos" al cântăreţei programat la o dată sfântă pentru catolici. 

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite