Ultimul drum al „golanului“ Cristian Paţurcă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Sute de oameni au fost prezenţi, ieri, la înmormântarea lui Cristian Paţurcă. Familia, prietenii, revoluţionari, foşti şi actuali „golani“ şi-au luat adio de la artistul care a însufleţit Piaţa Universităţii în 1990. Autorul „Imnului Golanilor“ a fost înhumat, ieri, pe Aleea Artiştilor din Cimitirul Bellu, lângă Florian Pittiş şi Valeriu Sterian.

Citeşte şi:
Două înmormântări într-o singură zi: Sorin Dănilescu şi Cristian Paţurcă

Sute de persoane s-au adunat, ieri, pe străzile Capitalei să-i aducă încă un omagiu artistului Cristian Paţurcă.Nu va fi ultimul, promit toţi, sperând că memoria artistului va rămâne drept exemplu pentru generaţiile viitoare. „Noi am vorbit în Piaţa Universităţii şi am plecat acasă. El a rămas şi s-a expus. Sunt sigur că va rămâne în continuare în sufletele noastre", crede Doru Mărieş, preşedintele Asociaţiei „21 Decembrie", care s-a ocupat îndeaproape de funeralii.

„Şobolanii roşii"

„Unde sunt şobolanii roşii să vadă câtă lume e aici pentru Cristi?", întreba, răguşit, un revoluţionar la sediul Asociaţiei „21 Decembrie". Drept răspuns, s-a auzit doar „Imnul Golanilor".Cântau revoluţionarii de parcă ar fi vrut să-i audă şi Cristian Paţurcă! Unii strângeau pumnii, alţii îşi ştergeau lacrimile, o unitate cum numai între „golani" sau la revoluţionari mai vezi. Fiecare dintre ei avea lipit pe piept, cu o mândrie pe care nu o ascundea nimeni, o hârtie pe care scria cu litere de-o şchioapă: „GOLAN".

De la Asociaţia „21 Decembrie", cortegiul funerar s-a îndreptat către Piaţa Universităţii, locul de unde Cristian Paţurcă nu a plecat niciodată. Acolo, lângă borna pe care a rămas inscripţionat „Kilometrul zero al democraţiei", a fost dezvelit un monument în cinstea „golanului trubadur". Versurile „Imnului Golanilor" nu lipsesc nici de pe monument, şi nu au lipsit nici din „piaţă". Imnul a răsunat din nou, după aproape 21 de ani, cu aceeaşi ardoare. „Gata! Până aici a fost! Se adună acum cu sutele şi, de mâine, n-o să mai ştie nimeni nimic", suspina deznădăjduită Elena Paţurcă, sora artistului. „Familia, cu siguranţă, n-o să-l uite niciodată. Să scrieţi cine a fost Cristi, să ştie lumea! Faceţi frumos cu el, măcar acum! Cum au putut să scrie, măi, băiatule, că familia nu i-a îndeplinit ultima dorinţă? În alt ziar au scris că sunt iubita lui", vorbeşte, cu glasul înnodat de lacrimi, Elena Paţurcă, apoi se retrage, din nou, în acel colţ de tăcere care spune mai mult decât orice cuvânt. Se întoarce să vegheze, în continuare, sicriul artistului.

Pe ultima sută de metri, mulţimea se măreşte din ce în ce mai mult. Oamenii vin să-l vadă, pentru ultima oară, pe cel care i-a inspirat. Majoritatea au, înnodată în jurul braţului, o banderolă tricoloră. Paţurcă e o parte din dragostea lor pentru ţară, Paţurcă e un simbol al României, aşa ne explică cei mai mulţi. Printre ei, în aglomeraţia din Biserica Eroilor, Sergiu Anghelescu, un bătrân, se străduieşte să-şi prindă în piept o insignă pe care a scris-o la fel şi acum aproape 21 de ani. „Golan de Craiova", scrie pe hârtie. „Cristi Paţurcă a fost un agent al libertăţii pentru noi, un om căruia îi datorăm multe momente din Piaţa Universităţii. Dacă atunci, la melodiile lui, aprindeam brichetele, acum aprindem lumânări", spune bătrânul, care a venit tocmai  din Craiova pentru a participa la funeralii.

Cristian Paţurcă a fost îngropat, ieri, pe Aleea Artiştilor din Cimitirul Bellu, lângă cei alături de care a făcut istorie prin muzică: Valeriu Sterian şi Florian Pittiş. La câţiva metri distanţă se află şi locul de veci al Andei Călugăreanu. La finalul funeraliilor, Doru Mărieş a anunţat că, drept recunoştinţă pentru activitatea artistului, Casa de Cultură a Studenţilor „Grigore Preoteasa" se va numi „Cristian Paţurcă".

"Cristi Paţurcă a fost un agent al libertăţii pentru noi. Dacă atunci, la melodiile lui, aprindeam brichetele, acum aprindem lumânări."
Sergiu Anghelescu fost „golan"

image
Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite