Ultimul descendent al familiei Lahovary îi face plângere penală lui Vanghelie

0
Publicat:
Ultima actualizare:

După ce a aflat din „Adevărul“ că rudele sale au dispărut de la Bellu, Constantin Lahovary va depune plângere penală împotriva familiei Vanghelie pentru profanare de morminte. Descendentul familiei Lahovary a vrut să înceapă demersurile de revendicare a capelei, dar spune că funcţionarii de la Administraţia Cimitirelor l-au trimis la plimbare.

Constantin Lahovary este un domn respectabil, în vârstă de 71 de ani. Are un aer burghez şi vorbeşte cu o voce calmă. Este ultimul descendent în viaţă al prestigioasei familii de politicieni. Străbunicul lui a fost unchiul lui Iacob Lahovary, cel ale cărui rămăşiţe au dispărut de la Bellu pentru a face loc rudelor primarului sectorului 5, Marian Vanghelie.

Mai citeşte şi:

Vanghelie despre profanarea criptei Lahovary: Asta-i viaţa!

Constantin a citit în „Adevărul" povestea capelei în care era înmormântat înaintaşul său de seamă. Aşa a aflat că rudele primarului „care este" au luat locul osemintelor generalului Lahovary, ale soţiei şi ale copilului acestuia.

„O nesăbuinţă crasă la adresa unor oameni care au făcut ceva pentru patria lor. Mi-e şi greu să vorbesc despre cum nişte români de-ai noştri nu au respectat memoria unor oameni care au fost eroi ai României, recunoscuţi ca atare şi peste hotare", spune Constantin indignat.

Tăcerea de mormânt a funcţionarilor

Generalul Iacob Lahovary, fost ministru de Război şi de Externe

image

Acum două luni, vârstnicul urmaş al Lahovarylor a fost la Bellu pentru a vizita cavourile familiei. Aşa a ajuns la capela lui Iacob Lahovary despre care ştia doar din auzite. „Eu nu am avut niciun document care să aibă legătură cu cripta pentru că nu ţinusem legătura cu rudele pe partea lui Nicolae, fratele străbunicului", explică moştenitorul.

Pentru că ştia că e ultimul Lahovary din România s-a gândit să înceapă demersurile pentru a revendica acea capelă ridicată de Ion Mincu. S-a dus la Administraţia Cimitirelor şi Crematoriilor Umane (ACCU) pentru a cere informaţii privind regimul capelei şi pentru a solicita copii după documente.

„Acolo am fost întâmpinat cu un aer aşa, misterios... M-au plimbat de la un birou la altul până când am ajuns la un domn funcţionar. Mi-a cerut numărul locului de veci. I-am zis că nu îl ştiu pentru că la faţa locului nu se vede numărul".

Într-adevăr, pe plăcuţa de pe monument se poate vedea doar cifra figurii, nu şi numărul locului, dar acesta se poate afla uşor din registrul de înmormântări. Asta dacă vreun funcţionar doreşte să te ajute. „I-am zis că e singurul Lahovary îngropat la figura 55 şi că nu are cum să nu îl găsească în arhivă, dar degeaba". Lahovary a plecat acasă hotărât să se lase păgubaş. Dar ancheta de săptămâna trecută din „Adevărul" l-a făcut să se răzgândească.

„Investigaţia dumneavoastră schimbă acum datele problemei. Mă pune în poziţia de a putea să umblu acum, să îmi consult avocaţii şi să îmi fac dreptate. Vreau să văd dacă pot să revendic acea capelă pentru că e a familiei mele".

Tot după ce îşi va consulta juriştii, Lahovary vrea să depună la Parchet plângere penală pentru profanare de morminte. Vrea să ştie în primul rând unde au ajuns osemintele care ar fi trebuit, conform dorinţelor generalului Lahovary, să rămână în cripte pentru toteauna.

Arborele genealogic

Justiţia română a confirmat deja că bătrânul Constantin este urmaşul real al Lahovarylor. Acesta a reuşit până acum să câştige în instanţă o parte dintre proprietăţile pe care le deţinuse bunicul său şi care fuseseră confiscate de comunişti.

Constantin a reuşit să primească în 2008 o parte din Policlinica Batiştei, clădire ce a aparţinut înaintaşilor săi."Am mai câştigat şi alte procese de pe urma cărora mi s-au dat înapoi un apartament, un garaj al reputatului energetician Dimitrie Leonida (1883-1965), şi 40 de hectare de pădure în Vâlcea", spune Constantin.

Conform arborelui genealogic al familiei, Ion, zis Lahovary (1786-1854) ispravnic de Vâlcea, stolnic şi ulterior vel-clucer (dregător care se ocupa cu aprovizionarea Curţii Domneşti din Ţara Românească), avea să aibă de pe urma căsătoriei cu Parascovenia Socoteanu şase copii. Băiatul cel mic, Nicolae, a fost tatăl lui Iacob, generalul de la Bellu, iar fratele Grigore îl are ca strănepot pe Constantin Lahovary (în acte, Lahovary), ultimul urmaş al familiei.

Condamnat de comunişti pentru vina de a fi boier

Marian Vanghelie, „care este“ actualul primar al sectorului 5

image

Tatăl lui Constantin, Ion Lahovary, terminase Facultatea de Drept, dar nu a mai apucat să profeseze pentru că a fost arestat de comunişti. Avea vina de a fi boier.

După ce timp de mai

mulţi ani a fost purtat în mai multe lagăre de muncă, Ion a fost încadrat ca vânzător de bilete loto. Constantin a suferit şi el pentru că înaintaşii săi fuseseră de viţă nobilă. „Când m-am dus să mă înscriu la liceu mi-au cerut adeverinţă de încadrare a părinţilor în câmpul muncii. Eu de unde să le dau acea adeverinţă, când tata era arestat, iar mama moartă?".

Astfel, Constantin a fost nevoit să facă o şcoală de meserii, s-a calificat ca mecanic şi a lucrat o viaţă în industria de aviaţii la Romaero. Acum se bucură de pensie alături de soţia sa într-o locuinţă de la Sala Palatului şi din când în când mai vine la un meci de rugby cu prietenii săi pensionari.

"Mi-e şi greu să vorbesc despre cum nişte români de-ai noştri nu au respectat memoria unor oameni care au fost eroi ai României, recunoscuţi ca atare şi peste hotare. "
Constantin Lahovary
moştenitor

Capela a cui a fost, a cui a ajuns

1905 Reputatul arhitect Ion Mincu a ridicat capela din Bellu pentru familia lui Iacob Lahovay (1846-1907).

1907 Moare Iacob Lahovary, ministru al Afacerilor Străine. Ulterior ocupase şi funcţia de ministru de Război, după ce, la 1877, luptase pe front în Războiul de Independenţă.

2003 Nicolae Cristea, actualul subordonat al lui Marian Vanghelie, reuşeşte să obţină concesiunea asupra capelei Iacob Lahovary.

2008 Nicolae Cristea donează Capela Iacob Lahovary familiei Vanghelie. Paravan este Mircea Sorin Niculae, vărul lui Marian Vanghelie, folosit de edil şi la cumpărarea Magazinului Bucureşti.

2008 Constantin Niculae, bunicul lui Marian Vanghelie, şi o altă rudă, Liliana Bojan, sunt înhumaţi în Capela Iacob Lahovary.

2010 „Adevărul" dezvăluie ocuparea Capelei Iacob Lahovary de către familia lui Marian Vanghelie. Acesta din spune că a cumpărat "de pe piaţă" capela, dar de fapt a primit-o donaţie de la subordonatul său, Cristea Nicolae.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite