Ultima noapte de ger, prima noapte de viscol

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Meteorologii anunţă că va ninge abundent în toată ţara, de vineri până duminică, iar gerul se va inmuia. Vântul va bate puternic în rafale, iar pe alocuri stratul de zăpadă va depăşi 20 de centimetri.

Gerul şi ninsorile au pus stăpânire pe România. Meteorologii anunţă că după o săptămână de frig crâncen, vremea  se va menţine rece.
Autoritatea Naţională de Meteorologie (ANM) a emis ieri un nou cod galben, avertizând că ninsorile vor cuprinde treptat toată ţara, de vineri, începând de la sud-vest.

Dâmboviţeni, staţi în case! Urmează 72 de ore critice

Vântul va bate în rafale, cu 60 de km pe oră, viscolind zăpada, iar la munte viteza va ajunge la 90 de kilometri pe oră. Local, stratul de zăpadă va depăşi 20 de centimetri, în special în zonele de deal şi de munte.  De vineri, ninsorile se vor extinde în toată ţara. Vântul va cunoaşte intensificări în Muntenia, Dobrogea şi în sudul Moldovei, în timp ce la munte va bate cu putere. În Capitală, vremea se va încălzi uşor, dar temperaturile vor rămâne şi aşa deosebit de scăzute pentru această perioadă, -10 grade Celsius în timpul zilei.

Vineri nu va fi nici urmă de soare. Zăpada va continua să cadă în toată ţara, dar temperaturile vor continua să crească. Ele vor fi cuprinse, în general, între -10 grade şi - 2 grade, mai ridicate în sud-est unde pot ajunge la un grad la Tulcea şi la 3 grade la Constanţa. Vor fi -11 grade la Cluj, -10 grade la Sibiu şi Braşov şi -13 grade la Miercurea Ciuc. În oraşele din vestul ţării va fi ceva mai cald:  -6 grade la Timişoara,  -7 la Arad şi -8 la Oradea.

Sâmbătă dimineaţă, local în regiunile sudice şi centrale precipitaţiile se vor depune sub formă de ploaie sau lapoviţă şi frecvent se va depune polei.  În opinia lui Ion Sandu, directorul ANM, acest polei este periculos pentru că poate duce la paralizarea traficului rutier.  

 Nămeţi ca în 1954?

Temperaturile-record şi căderile masive de zăpadă au creat probleme autorităţilor. Ministerul Educaţiei a anunţat ieri că în 180 de şcoli din 16 judeţe s-au suspendat cursurile, iar la Guvern a fost instituit un comandament de iarnă. Ministrul Administraţiei şi Internelor, Traian Igaş, a declarat că se aşteaptă ca în această perioadă să fie nămeţi la fel de mari ca în 1954.

Premierul Emil Boc a cerut autorităţilor locale să ia măsuri de prevenire a blocării drumurilor din cauza zăpezii. Săptămâna trecută, sute de maşini au rămas blocate în trafic ca urmare a căderilor masive de zăpadă. Boc a recomandat prefecţilor să nu se sfiască şi să ceară ajutorul armatei în caz de urgenţă.

Click pe imagini pentru a vedea o fotogalerie cu spectacolul iernii la noi şi în străinătate

 

La începutul acestei săptămâni,  meteorologii au emis o avertizare cod portocaliu de ger, valabilă până vineri dimineaţă. Au fost afectate Moldova, Muntenia, Oltenia, Transilvania, Maramureş şi Dobrogea, unde temperaturile minime au fost cuprinse între -27 şi -17 grade Celsius. În Crişana şi Banat, temperaturile au coborât, noaptea, sub -10 grade Celsius.

-32,5 grade Celsius a fost cea mai scăzută temperatură din această iarnă. Ea a fost înregistrată în noaptea de 31 ianuarie- 1 februarie la Întorsura Buzăului.

Starea infrastructurii

Drumuri

Până ieri, la ora închiderii ediţiei noastre, doar trei drumuri erau închise şi pe 12 tronsoane circulaţia era „îngreunată" din cauza zăpezii, potrivit ultimelor comunicate ale Companiei Naţionale de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale (CNADNR). Tronsoanele închise erau, aseară, următoarele: Râmnicu Sărat (BZ) - Brăila (BR), Măicăneşti (VN) - Ciorăşti (VN) şi Costeşti (BZ) - Slobozia (IL).

Aeroporturi

Ultimele comunicări oficiale anunţate până ieri-seară dădeau asigurări că toate aeroporturile din România sunt funcţionale şi deschise aterizărilor, respectiv decolărilor.

Căi ferate

Circulaţia trenurilor se desfăşoară în regim de iarnă, astfel că sunt posibile unele întârzieri, dar nicio linie nu are traficul închis. Compania Naţională de Căi Ferate CFR SA ne-a comunicat că ieri, începând cu ora 17.30, s-a redeschis circulaţia feroviară pe secţia Medgidia - Tulcea. „Comandamentele centrale monitorizează circulaţia feroviară astfel încât, în caz de urgenţă, să se poată interveni prompt cu utilajele deja pregătite", ne-a comunicat CFR.

image
image
image

Click pe fotogalerie pentru a vedea intervenţia elicopterelor SMURD şi ale Poliţiei



Elicoptere pregătite de intervenţie

Înrăutăţirea vremii a băgat în alertă maximă echipajele de pe elicopterele SMURD Bucureşti. Unitatea de elicoptere este pregătită să intervină în ajutorul populaţiei cu cinci aparate, în cazul în care drumurile vor fi acoperite de nămeţi. Echipajele sunt formate din câte doi piloţi, un medic şi un asistent medical. Pe lângă aceştia, elicopterul mai poate transporta un pacient pe targă. Aparatele de zbor ale SMURD, de tipul Eurocopter EC 135, au intrat în exploatare în 2004 şi sunt echipate cu sisteme de bord de ultimă generaţie.

Factura la gaze, mai mare cu 25 de milioane de euro

De la începutul acestei săptămâni, consumul de gaze al României a depăşit record după record de la o zi la alta, fiind cu 30-35% mai mare decât într-o zi obişnuită de iarnă. Consumul suplimentar a fost asigurat din importuri, care au crescut şi ele începând de luni la circa 18-20 de milioane de metri cubi pe zi, faţă de 5-10 milioane de metri cubi, care care este importul mediu într-o zi normală de iarnă.

Gazele ruseşti sunt de trei ori mai scumpe decât cele de producţie internă, adică circa 500 de dolari pe mia de metri cubi. Prin urmare, potrivit calculelor „Adevărul", factura la gaze pentru ultimele zece zile geroase este mai mare cu cel puţin 32,5 milioane de dolari, adică 24,7 milioane de euro.

Ne aşteaptă scumpiri în lanţ

Cum preţul gazelor pentru popu­laţie este îngheţat până cel puţin la 1 aprilie 2012, industria va trebui să suporte toate aceste costuri suplimentare. În luna februarie, companiile vor consuma 55% gaze de import, ponderea fiind una record. Însă vestea proastă este că majorarea costurilor în industrie se va repercuta, în lanţul economic, în preţul tuturor produselor de pe piaţă. Astfel că vom fi martorii unor scumpiri în perioada următoare, în special la pâine şi ulei, unde ponderea costurilor cu achiziţia gazelor este cea mai mare.

Dramele provocate de ger

Până acum, în România, gerul a ucis 22 de persoane. Potrivit statisticilor oficiale, numărul celor duşi la spitale şi adăposturi în ultimele 24 de ore a fost de 360.  Din cauza temperaturilor foarte scăzute înregistrate în Moldova,  mai multe trenuri au fost anulate, iar pe unele trasee întârzierile au adunat zeci de minute.

Tramvaie îngheţate la Iaşi

Ieri-dimineaţă, la Iaşi termometrele arătau -24 de grade Celsius. Din această cauză, ieşenii au aşteptat în staţiile de tramvai chiar şi 15 minute. Reprezentanţii regiei locale de transport au anunţat că gerul a creat probleme reţelei de fir-contact a acestor mijloace de transport. 100 de elevi de la Liceul „Moldova" din Târgu Frumos au intrat în vacanţă forţată până pe 3 februarie din pricina frigului din clase. Noaptea trecută, la Rădăuţi s-au înregistrat -31 de grade Celsius, iar la Suceava -28,6 grade, cele mai scăzute de până acum din zona Moldovei.

Şapte persoane cu mâini şi picioare rupte la Bacău

În Maramureş, la Târgu Lăpuş (Baia Mare) se înregistra ieri-dimineaţă la ora 9.00, cea mai scăzută temperatură din ţară - 30 de grade Celsius. Comitetul judeţean le-a cerut locuitorilor să nu iasă afară fără îmbrăcăminte şi încălţăminte adecvate. La Râmnicu Vâlcea, pe Şoseaua Transalpina (DN 67 C), doi tineri au rămas înzăpeziţi în maşină. Ei au fost salvaţi de jandarmi şi lucrători de la drumuri. Jandarmii vâlceni au avertizat că trasele turistice din Parcul Naţional Cozia sunt greu accesibile în această perioadă şi trebuie evitate.

image
image
image

La Bacău, 16 persoane fără casă au căutat ieri sprijin la Spitalul Judeţean de Urgenţă. „În ultimele zile au avut şapte persoane care şi-au fracturat mâinile şi picioarele", a declarat Mirela Romaneţ, purtătorul de cuvânt al Spitalului Judeţean de Urgenţă din Bacău.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite