Ultima strigare pentru preşcolari

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Părinţii apelează la grădiniţele particulare, cele de stat fiind pline-ochi Ieşenii care nu şi-au înscris din timp copiii la grădiniţă găsesc acum locuri doar în sistemul privat,

Părinţii apelează la grădiniţele particulare, cele de stat fiind pline-ochi

Ieşenii care nu şi-au înscris din timp copiii la grădiniţă găsesc acum locuri doar în sistemul privat, unde tarifele sunt de cinci ori mai scumpe.

Dintr-un număr de 53 de grădiniţe din judeţul Iaşi, 36 sunt de stat. Acestea sunt deja ocupate până la refuz, iar "particularii" se întrec să suplinească cererea.

Grădiniţa privată KinderLand mai are libere 18 locuri pentru copii. Lunar, părinţii trebuie să plătească, începând cu anul şcolar 2008-2009, 550 lei iar dacă doresc să-şi înscrie copilul la program prelungit, ei trebuie să mai scoată din buzunar zilnic încă 15 lei. "La fiecare grupă nu sunt mai mult de 20 de copii şi o educatoare.

Avantajos la grădiniţa noastră este că masa este pregătită la noi, spaţiul este unul deosebit iar micuţii pot face diverse activităţi precum artele marţiale, şah, dans sportiv, balet, teatru sau studierea unei limbi străine", a explicat Simona Stancu, directoarea grădiniţei.

Lecţii de olărit

O situaţie diferită este la grădiniţa privată "Paradisul Copiilor" unde mai sunt doar trei locuri libere pentru micuţi. Pentru un program prelungit de la 7.00 la 18.00, de luni până vineri, părinţii trebuie să plătească lunar 550 lei. Micuţii au aici posibilitatea de a lua lecţii de olărit, teatru sau pictură şi de a studia o limbă străină şi un instrument muzical.

Se lucrează mai bine cu mai puţini copii

"Este mai bine atunci când sunt mai puţini copii decât în grădiniţele de stat pentru că, în acest fel, putem achiziţiona mai multe materiale didactice şi putem lucra la cel mai înalt standard", a precizat Oana Albu, de la Asociaţia "Paradisul Copiilor".

De asemenea, dacă părinţii vor ca micuţii să fie aduşi acasă cu microbuzul, trebuie să mai plătească 100 de lei pe lună.

Soluţie: extinderea grădiniţelor

La grădiniţa de stat numărul 27, din cartierul Dacia (Iaşi), s-a găsit o modalitate de mărire a numărului de preşcolari. "Solicitările au fost foarte mari. De aceea, ne-am gândit să folosim o anexă pe care o avem, şi care ar putea găzdui 60 dintre copii aflaţi pe lista de aşteptare", ne-a spus Iuliana Panaite, directorul grădiniţei.

Anexa trebuie însă amenajată, iar Primăria urmează să aloce fonduri în acest scop. Tariful unei grădiniţe de stat este de aproximativ 80 lei/copil/lunar.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite