Ultima şansă a bebeluşului ars până la os

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Medicii care l-au operat ieri pe micuţul Alexandru au declarat că pielea nou-născutului a fost carbonizată pe o cincime din suprafaţa corpului. Emilia Baron, asistenta medicală vinovată de starea gravă a copilului, a fost concediată. Alexandru Ciocâlteu, directorul Spitalului „Sf. Ioan“, spune că aceasta nu are nicio scuză.

Citiţi şi:


Alexandru Gabriel Dragomir, bebeluşul în vârstă de numai cinci zile care a suferit arsuri până la os la Maternitatea Bucur, a fost supus, ieri, unei intervenţii chirurgicale complexe.

Medicii de la Spitalul Clinic de Urgenţă pentru Copii „Grigore Alexandrescu“ au făcut tot ce au putut pentru a-i salva viaţa micuţului, operaţia fiind singura şansă a nou-născutului.

Intervenţia chirurgicală a durat o oră şi jumătate, copilaşul fiind operat pe 18% din suprafaţa totală cu arsuri. „Porţiunea carbonizată a fost acoperită cu ţesut sănătos, prelevat de pe ambele membre inferioare ale bebeluşului. Din păcate, a fost afectată şi masa musculară, în unele locuri era ars până la os. Practic, pielea nou-născutului a fost carbonizată pe o cincime din suprafaţa corpului“, a declarat prof. dr Dan Enescu, medicul care a operat copilul, managerul Spitalului Clinic de Urgenţă pentru Copii „Grigore Alexandrescu“.

Desfacerea contractului de muncă

Arsurile de pe faţă şi o parte a unei urechi au rămas neoperate, urmând ca medicii să mai facă o intervenţie chirurgicală, peste două săptămâni, când starea micuţului va fi stabilă.

Potrivit dr Dan Enescu, starea copilului se menţine gravă, iar prognosticul rămâne rezervat. Cu toate acestea, datorită vârstei bebeluşului, şi a faptului că pielea nu este încă practic formată, medicii sunt optimişti în privinţa şanselor de recuperare. Conducerea Spitalului „Sfântul Ioan“, instituţie care are în subordine Maternitatea Bucur, a hotărât desfacerea contractului de muncă pentru Emilia Baron, asistenta care era de serviciu în noaptea de 13 spre 14 noiembrie, pentru neglijenţă.

În cazul medicului de gardă, Filoftea Dragomir, şi al asistentei-şef, Dana Stan, s-a luat măsura reducerii salariilor şi a indemnizaţiilor cu 10% timp de trei luni şi schimbarea din funcţii. Directorul Spitalului „Sf. Ioan“, prof. dr Alexandru Ciocâlteu a declarat că asistenta Emilia Baron nu are nicio scuză pentru fapta sa.

Ancheta internă a arătat că în noaptea incidentului, în maternitate, a avut loc doar o naştere normală. Mai mult, asistenta Emilia Baron şi colega ei au avut în îngrijire 27 de sugari, alte 40 de paturi fiind neocupate. „Potrivit normativelor Ministerului Sănătăţii, cele două asistente puteau să se ocupe de cei 27 de bebeluşi pe care i-au avut în îngrijire în acea noapte“, spune doctorul Ciocâlteu.

„Faptul că i-au desfăcut contractul de muncă acelei asistente sau că i-au tăiat 10% din salariu este nimic în comparaţie cu nenorocirea noastră. Tot ce vreau acum este ca Alexandru să se facă bine. Mi l-am dorit atât de mult şi mi-l doresc în continuare“, a precizat Violeta Dragomir, mama bebeluşului. Familia este hotărâtă s-o dea în judecată pe asistenta care l-a uitat pe copil în incubator.

Mamele de la Bucur, îngrozite

Incidentul cu bebeluşul ars a îngrozit mamele internate la Maternitatea Bucur. Unele dintre ele cred că asistenta Emilia Baron, care ar fi trebuit să aibă grijă de copii, şi colega ei au adormit. O tânără internată chiar pe etajul unde bebeluşul a fost ars povesteşte că mămicile sunt speriate şi cer să-şi păzească singure copiii.

Dosarul a ajuns la Parchet

Procurorii Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie au preluat, ieri, dosarul bebeluşului ars. Asistenta, acuzată de neglijenţă în serviciu, riscă până la zece ani de închisoare.

image
image

A fost afectată şi masa musculară, în unele locuri era ars până la os. Practic, pielea micuţului a fost carbonizată pe o cincime din suprafaţa corpului.

image


Dan Enescu
chirurg

image
image

Sperăm ca bebeluşul să depăşească cele două săptămâni critice care urmează. Noi am făcut tot ce am putut.

image


Florin Rusu
şef secţie Terapie Intensivă

image
image

Potrivit normativelor Ministerului Sănătăţii, cele două asistente puteau să se ocupe de cei 27 de bebeluşi pe care i-au avut în îngrijire în acea noapte.

image


Alexandru Ciocâlteu
manager Spitalul „Sf. Ioan“

Drame de mame în maternităţi de coşmar

Maria Pascu (33 de ani), din comuna băcăuană Palanca, a venit pe 5 februarie  la Spitalul din Comăneşti să nască cel de-al doilea copil. Femeia a murit sub privirile unei asistente medicale, la scurt timp după ce i-a fost administrat un tratament care să o ajute să nască.

Ginecologul Francisc Kanabe, singurul specialist al Spitalului din Comăneşti, plecase acasă după o gardă de 36 de ore. Femeia a murit în urma unei embolii pulmonare. În urma acestui caz, şeful unităţii medicale, Laurian Jurcă, a fost demis, iar secţiile Obstetrică-Ginecologie şi Neonatologie au fost închise. Gravidele se duc acum să nască la Spitalele din Moineşti sau din Bacău, aflate la 5 şi, respectiv, 55 de km de Comăneşti.

Avort în patul de spital

O tânără în vârstă de 33 de ani a avortat, la patru luni şi jumătate, pe patul unui spital din Constanţa. Deşi colegele de salon au alertat angajaţii din camera de gardă, nicio asistentă nu a venit să-i acorde femeii care a pierdut sarcina primul ajutor.

Medicul şef şi asistenta şefă  de pe secţia Ginecologie a Spitalului de urgenţă Constanţa au fost sancţionaţi cu avertisment scris, iar asistentei şi infirmierei care erau pe tură în acea seară le-a fost reţinut un procent de 10% din salariu, timp de trei luni.

Bebeluşul unei femei de la Spitalul Judeţean Craiova a murit la sfârşitul lunii octombrie după ce a stat nouă zile la incubator. Părinţii copilului născut prematur spun că de vină sunt atât incubatoarele care nu funcţionează, cât şi personalul medical care este neglijent.

„Asistentele l-au lăsat să moară, nu este normal să-l conectezi la aparate şi la scurt timp să-l deconectezi“, a declarat Gianina Nistor, mama bebeluşului. Cadrele medicale spun că incubatoarele, deşi sunt noi, se dereglează des. ; , Mirabela Panfi

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite