Uite cine ne jefuieşte

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Uite cine ne jefuieşte
Uite cine ne jefuieşte

Numărul jafurilor s-a triplat faţă de anul trecut, iar forţele de ordine par să nu mai facă faţă. Ziua şi jaful armat reprezintă bilanţul sumbru al anului crizei. Miercuri au fost trei atacuri, în numai câteva ore. Previziunile sunt pesimiste: „Adevăratele nenorociri vor veni la primăvară“.

Atacurile cu mână armată au sărit de 30 în 2009, aproape de trei ori mai multe decât anul trecut. Spargerile şi tâlhăriile sunt cu miile, iar loviturile precise şi studiate, date de indivizi mascaţi, au rămas şi astăzi cu autor necunoscut. Băncile, casele de amanet sau de schimb valutar şi magazinele de bijuterii sunt ţinte predilecte. Sute de mii de lei trecute la capitolul „prejudiciu“ în procesele-verbale ale Poliţiei sunt în continuare de negăsit.

Miercurea neagră – trei jafuri şi-o crimă

Miercuri, prima lovitură a fost dată  la ora 17.00. Trei tineri au năvălit într-un magazin etnobotanic, tip smoke-shop, din centrul vechi al Braşovului şi s-au repezit în grumazul vânzătoarei. Speriată de ameninţări, femeia le-a dat tâlharilor 1.000 de lei şi o unitate de calculator. Indivizii au fugit, Poliţia îi caută.

După aproximativ două ore, un nou jaf, în staţiunea Jupiter din judeţul Constanţa.  Patru indivizi mascaţi şi înarmaţi au pătruns într-un depozit de ţigări şi băuturi, în momentul în care se numărau încasările zilei. Cu pistolul îndreptat spre angajaţi, tâlharii au furat 48.000 de lei, fugind apoi cu o maşină.

Firma păgubită avea montate camere de supraveghere doar în zona unde este depozitată marfa, nu şi în biroul unde se manipulau valorile.

Poliţia a constituit „echipe operative care acţionează în vederea identificării autorilor“.

Ultima lovitură a zilei a venit aproape de miezul nopţii. Trei persoane cu cagule pe faţă au jefuit un depozit de băuturi alcoolice din Săcele, judeţul Braşov, de unde au furat aproximativ 20.000 de lei.

Paznicul depozitului le-a stat în cale, aşa că l-au ucis cu lovituri de rangă în cap. Paznicul avea 50 de ani.

Criza persistă, violenţa creşte

„Jafurile sunt întotdeauna legate de o reflectare a stadiului economic pe care îl traversează societatea”, spune psihologul criminalist Tudorel Butoi. Mai pe româneşte, continuă specialistul, criza economică favorizează proliferarea violenţei. Iar statisticile Poliţiei certifică această ipoteză, constatând cifre duble sau triple faţă de 2008, un an afectat de criză doar în ultimele luni. 

O altă cauză  identificată de Tudorel Butoi este „lipsa de vigoare a Poliţiei”. Acţionează lent şi se rătăceşte în hârtii. În plus, „poliţiştii nu au suportul legislaţiei penale”, mai spune psihologul criminalist, procedurile obligatorii încetinindu-le agenţilor viteza de reacţie.

Comisarul-şef Constantin Stroescu, şeful Institutului de Prevenire şi Psihosociologie din cadrul Poliţiei Române, completează: „Criza financiară şi diminuarea masei monetare în circulaţie au dus la creşterea numărului de infracţiuni. Mai mult, ca urmare a creşterii mobilităţii infractorilor în interiorul Europei, s-a facilitat specializarea acestora şi în alte tipuri de fapte decât cele cunoscute în ţara noastră. Jefuitorii atacă în special unităţile care lucrează cu mari cantităţi de numerar. În lume, cele mai sigure bănci, de exemplu, sunt cele care au redus tranzacţiile cu numerar”.

Mai puţini poliţişti, mai mulţi infractori

Comisarul-şef Niculae Marinescu, adjunctul inspectorului general al Poliţiei Capitalei, pomeneşte şi el de criza financiară, dar insistă pe deficitul uman al forţelor de ordine.

„Subdimensionarea sistemului de ordine şi siguranţă publică este un efect al crizei economice şi una dintre cauzele creşterii numărului de infracţiuni. Numai la nivelul Capitalei, rata de creştere a criminalităţii este de aproximativ 10% faţă de anul trecut. Dar în Bucureşti nu vorbim despre atacuri la bănci, tâlhării sau omoruri cu arme de foc. Deficitul de poliţişti pentru sectorul de ordine publică este de aproximativ 48 la sută“, spune comisarul-şef. 

O altă problemă este modul în care înţeleg instituţiile financiare să se apere împotriva jefuitorilor. „Se fac frecvent controale, atât la societăţile de pază, cât şi la instituţiile financiare care operează cu valori. Este o problemă cu persoanele mai în vârstă angajate la firmele de protecţie şi pază. Foarte mulţi infractori atacă o societate care lucrează cu valori, după un plan bine stabilit, iar un paznic în vârstă care doarme pe un scaun este clar o atracţie în plus pentru infractor”, a adăugat Marinescu.

Răul abia începe

În România, vârful violenţei nu a fost încă atins, susţine psihologul criminalist Tudorel Butoi. „Încă n-avem sechestrări de persoane cu răscumpărare. Vor apărea. Încă n-a proliferat jaful în bancă. A fost la nivel accidental, deocamdată nu vorbim de un fenomen. Haiducia la drumul mare este, de asemenea, doar schiţată“, este de părere Tudorel Butoi. „Întotdeauna, cele mai rele lucruri se întâmplă primăvara. Perioada asta îl prinde şi pe urs costeliv, d-apoi pe bietul şomer sau pe cel care s-a trezit fără casă“, adaugă acesta.

Psihologul face şi o previziune sumbră: „Pronosticul meu este că trebuie să ne învăţăm cu violenţa şi să o controlăm pe cât posibil, dar prin mijloace individuale, deoarece instituţiile cu atribuţiuni sunt lipsite de credibilitate, de vigoare şi, mai ales, nu au suportul legislaţiei penale“.

Cazuri deschise

-La 29 ianuarie, doi oameni au fost ucişi în urma unui atac armat la o casă de schimb valutar din Braşov. Primul arestat a fost Serghei Gorbunov, după care Poliţia a renunţat la el şi l-a reţinut pe Serghei Gribenco. Principala probă – un încărcător de pistol în oala de ciorbă.

-La 13 februarie, o filială a Băncii Transilvania din Cluj-Napoca a fost atacată de doi indivizi mascaţi. Tâlharii au furat 246.000 de lei.

-La 15 septembrie, un grup de mascaţi înarmaţi a oprit o maşină blindată de transport valori, la Pasul Gutâi, judeţul Maramureş. Prada - 240.000 de lei. În primul caz, ancheta e încă în desfăşurare. În celelalte două, Poliţia n-a operat nicio arestare.

Profil de tâlhar

Poliţia a întocmit o tipologie a autorilor de jafuri, după un studiu al cazuisticii existente.

Amatorii - Sunt cei mai puţin experimentaţi, cei mai instabili şi cei mai periculoşi. Sunt infractori care acţionează fără premeditare şi iraţional, fiind conduşi de un număr de motive ilogice. În general sunt tineri şi reacţionează sub presiunile bandei sau ale unui grup din care fac parte. Intenţia lor este de a controla prin frică.

Semiprofesioniştii - Pot forma cel mai bine organizat, prudent şi informat grup. Obiectivul lor este acela de a face bani, dar nu cu riscul de a fi ucişi sau închişi. Ei pot fi înarmaţi sau nu. De obicei, lucrează singuri şi, pentru că nu doresc să-şi asume un risc prea mare  şi nu vor să li se acorde atenţie, sunt cel mai uşor de prevenit.

Profesioniştii - Astfel de infractori analizează atent opţiunile şi dezvoltă un plan pentru a asigura cea mai mare probabilitate de îndeplinire a obiectivelor (obţinerea a cât mai mulţi bani, în cea mai scurtă perioadă de timp, fără a răni pe cineva). Înainte de a ataca, dacă nu le place ce văd, îşi vor căuta rapid o altă ţintă. În general îşi vizitează ţintele înainte de atac.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite