Udrea, banii înapoi. Golden Blitz, la control!

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cristian David, ministrul delegat pentru control, cere stoparea jafului pe bani publici Licitaţia pentru autostrada Bucureşti-Ploieşti a încălcat legea achiziţiilor publice, iar RAAPPS

Cristian David, ministrul delegat pentru control, cere stoparea jafului pe bani publici

Licitaţia pentru autostrada Bucureşti-Ploieşti a încălcat legea achiziţiilor publice, iar RAAPPS va trebui să recupereze sumele achitate Elenei Udrea pentru servicii neprestate în anii 2000 - 2006, a declarat vineri preşedintele Autorităţii de Control a Guvernului, Cristian David.

Autoritatea de Control a Guvernului a prezentat vineri, la Palatul Victoria, bilanţul de activitate pe anul trecut, 22 de cazuri din controalele făcute fiind înaintate organelor de urmărire penală. Autoritatea de Control a Guvernului (ACG) a derulat, între 2005-2006, 127 de acţiuni de control, fiind verificate 310 entităţi ale administraţiei centrale şi locale.

Reguli modificate în timpul jocului

"Ne-am întâlnit cu situaţii unde procedurile de licitaţie nu au fost respectate sau au fost invocate situaţii de urgenţă pentru a fi evitată licitaţia. Un caz elocvent, de dată recentă, priveşte licitaţia pentru construcţia autostrăzii Bucureşti-Braşov, tronsonul Moara Vlăsiei - Ploieşti, unde condiţiile de participare la licitaţie au fost modificate chiar în timpul derulării acesteia" pentru a favoriza un singur competitor, a punctat David.

Licitaţia organizată de Compania Naţională a Drumurilor, pentru executarea acestui tronson al autostrăzii Bucureşti - Ploieşti, a fost câştigată de firmele Euroconstruct (firma patronilor de la Golden Blitz), Comaxa, UMB Spedition şi PA&CO International. După apariţia anunţului de licitaţie în Monitorul Oficial, CNADNR a modificat cerinţa iniţială, privind realizarea a minim 45 de kilometri de autostradă, în cantitate de asfalt utilizată. Potrivit ministrului transporturilor, democratul Radu Berceanu, condiţia iniţială era discriminatorie şi elimina din competiţie firmele româneşti, deoarece România nu are decât 180 de kilometri de autostradă şi, în plus, o autostradă e acelaşi lucru cu două drumuri naţionale lipite. Nota finală de control va fi prezentată în prima şedinţă de guvern.

Potrivit lui Cristian David, RAAPPS a reprezentat o vacă de muls pentru apropiaţii puterii, şi activitatea instituţiei trebuie redusă cât mai rapid numai la activităţi de protocol. Autoritatea de Control a Guvernului a finalizat recent un control la RAAPPS, constatând că mare parte din contractele încheiate cu Cabinetul de avocatură Elena Udrea au fost plătite fără ca serviciile corespunzătoare să fi fost prestate.

Între rapoartele de control care au fost înaintate organelor de urmărire penală, se numără cele vizând ALRO Slatina, Casa de Asigurări de Sănătate a Ordinii Publice, Hidroelectrica, Casa Radio, Spitalul Colentina, Complexul "Lia Manoliu", Biblioteca Naţională a României, ARIS, Compania Naţională de Administrare a Fondului Piscicol, Societatea Naţională a Lignitului Oltenia, Ministerul Finanţelor Publice şi Direcţia Generală a Finanţelor Publice Giurgiu, Inspectoratul de Stat în Construcţii.

Controale stricte pentru fondurile europene

Premierul Călin Popescu Tăriceanu a declarat că lupta împotriva corupţiei este responsabilitatea întregului aparat guvernamental, şi nu apanajul unei singure persoane sau al unui grup de persoane.

El a subliniat că, în afară de realităţi, există şi percepţii atât în afara României, cât şi în interior, iar schimbarea acestora este o serioasă problemă.

Premierul a cerut ca activitatea de control să-şi menţină imparţialitatea, subliniind că nu va tolera nicio fraudă legată de utilizarea fondurilor europene.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite