România va prezenta Ucrainei observaţii legate canalul Bîstroe

0
Publicat:
Ultima actualizare:
România va prezenta Ucrainei observaţii legate canalul Bîstroe
România va prezenta Ucrainei observaţii legate canalul Bîstroe

România va prezenta Ucrainei până la 3 august o listă de probleme privind influenţa canalului "Dunăre-Marea Neagră" (Bîstroe) asupra mediului, informează Interfax.

Potrivit un comunicat dat astăzi publicităţii de ministerul ucrainean al Transporturilor şi Comunicaţiilor, la această înţelegere s-a ajuns în cadrul consultărilor bilaterale din 14-15 iulie.

La consultări au participat atunci reprezentanţi ai Ministerului ucrainean de Externe, ai Ministerului Mediului, experţi, reprezentanţi ai puterii executive a României, specialişti în domeneniul ecologiei, specialişti în hidrotehnică, relatează NewsIn.

Reamintim că în luna martie a acestui an, ministerul român al Afacerilor Externe a aanunţat că a cerut Ambasadei Ucrainei lămuriri referitoare la informaţiile apărute despre inaugurarea unui baraj de pe artera navigabilă de mare adâncime "Dunăre - Marea Neagră" (Bîstroe).

Partea română a reamintit părţii ucrainene că astfel de acţiuni încalcă prevederile internaţionale. În schimb, guvernatorul regiunii Odesa, Nikolai Serdiuk, a declarat în mai că, în ciuda piedicilor puse de România, construcţia canalului Dunăre-Marea Neagră a fost finalizată, canalul funcţionează şi chiar aduce venituri Ucrainei şi în special regiunii Odesa.

Statele-părţi ale Convenţiei Espoo, care s-au reunit anul trecut la Bucureşti, au cerut Ucrainei să oprească lucrările la canal, să reia dialogul cu autorităţile române şi să parcurgă etapele procedurale necesare prevăzute de Convenţia de la Espoo.

Partea română subliniază că demersurile României, susţinute de cele ale organizaţiilor internaţionale de mediu şi ale ONG-urilor, nu sunt motivate economic, ci au ca scop determinarea Ucrainei de a respecta convenţiile internaţionale aplicabile unui proiect de infrastructură complex derulat într-o zonă fragilă de interes internaţional şi care poate avea un impact negativ asupra mediului.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite