Ucraina face faţă cu greu porcinei

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ucraina face faţă cu greu porcinei
Ucraina face faţă cu greu porcinei

Spitalele sunt supraaglomerate, ambulanţele vin greu sau deloc, stocurile de medicamente antivirale s-au epuizat. Autorităţile încearcă să nu provoace panică în rândul populaţiei, anunţând cu zgârcenie cifrele reale ale deceselor şi cazurilor de infectare.

Citeşte şi:

Potrivit cifrelor oficiale, doar 22 de persoane au fost confirmate că ar fi murit în Ucraina de virusul gripei porcine A(H1N1). Restul, până la 71, au decedat din cauza gripei sezoniere şi a altor afecţiuni respiratorii.

O analiză mai exactă este greu de făcut din cauza lipsei kiturilor de testare.

Ministerul Sănătăţii a raportat 255.516 cazuri de persoane cu gripă şi infecţii respiratorii virale acute, cu toate că mulţi experţi susţin, sub anonimat, că imaginea reală este mult mai rea, deoarece medicii dau diagnosticul de gripă porcină doar în cazuri extreme.

Ieri, ministrul adjunct al Sănătăţii, Vasilii Lazorişineţ, a recunoscut, într-un final, că şi capitala Kiev este în pragul epidemiei. La spitale şi la cabinetele medicale, cozile sunt imense, iar ambulanţa nu poate onora toate apelurile. Igor Semakin, un locuitor de 41 de ani din capitala ucraineană, i-a destăinuit corespondentului cotidianului „Blik“ că a sunat la o policlinică deoarece fiul său Viktor, în vârstă de 20 de ani, avea temperatură peste 39 de grade şi i s-a răspuns că nu poate să-l consulte niciun medic deoarece erau mult prea multe apeluri în acel moment. Ambulanţa a venit după multe insistenţe.

Medicul de pe Salvare i-a prescris medicamente antivirale, dar în farmacii toate stocurile s-au epuizat de mult, la fel ca şi antifebrilele şi chiar banala aspirină.

Luni, Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) a livrat Ucrainei 16 tone de Tamiflu, dar antiviralul nu se va găsi de vânzare în farmacii, ci doar în spitale. Cea mai mare parte a fost trimisă spre nouă regiuni din vestul ţării, unde situaţia este mai gravă.

Experţi de la OMS

Organizaţia Mondială a Sănătăţii  a trimis în Ucraina un grup de experţi, printre care un anestezist, un specialist în boli infecţioase, doi epidemiologi, doi virusologi.

Spitalele sunt asaltate de sute de bolnavi  Foto: „Blik“

O veste bună vine din regiunea Ternopil, printre primele focare de epidemie, unde rata de îmbolnăvire a scăzut, dar spitalele sunt tot suprapopulate, paturi fiind amplasate şi pe culoare. Medicul-şef al spitalului de urgenţă, Iaroslav Ceikovski, ne-a declarat că, dacă în urmă cu o săptămână erau internate până la 20 de persoane pe zi, acum dacă mai vin 10.

Măşti în ton cu moda

Chiar dacă sunt speriaţi, kievenii, dar şi majoritatea cetăţenilor din vestul ţării preferă să nu poarte măşti în locurile publice sau în transportul în comun.

Nici vânzătorii din supermarketuri şi comercianţii din pieţe nu poartă astfel de echipamente de protecţie. Sunt şi oameni mai responsabili care au decis să poarte măşti, dar şi să fie la modă. Astfel, artiştii confecţionează, la cerere, accesorii medicale în diferite culori, cât mai originale şi nonconformiste.

Situaţia în jurul României se înrăutăţeşte

Ministrul Sănătăţii din Republica Moldova, Vladimir Hotineanu, a confirmat, ieri, cel de-al doilea deces cauzat de gripa A(H1N1), fiind vorba de un bărbat de 35 de ani din raionul Drochia. Până în prezent, în Moldova au fost examinate 160 de cazuri suspecte, dintre care 30 s-au confirmat.

Campania de vaccinare ar putea începe la 26 noiembrie, odată cu ţara noastră, Chişinăul urmând a primi câteva zeci de mii de doze de vaccin produs de Institutul Cantacuzino de la Bucureşti.

Ministerul Sănătăţii a anunţat, totodată, că nu va solicita închiderea frontierei moldo-ucrainene, în ciuda propagării rapide a epidemiei în Ucraina. Slovacia, în schimb, a înăsprit, de ieri, regulile de circulaţie frontalieră cu Ucraina. La rândul său, Rusia a înregistrat 14 cazuri mortale de gripă nouă, maladia răspândindu-se cu repeziciune în special în Siberia şi la Moscova.

Cât priveşte situaţia din Ungaria, această ţară a înregistrat al cincilea deces provocat de virusul A(H1N1), fiind vorba de un băiat de 15 ani din Szolnox (est). Ministrul Sănătăţii Tamas Szekely a anunţat că, până la 30 noiembrie, compania Omninvest va produce patru milioane de doze de vaccin antigripal, iar premierul Gordon Bajnai s-a vaccinat ieri pentru a oferi un exemplu conaţionalilor.

O sută de mii de bulgari, afectaţi

Autorităţile din 11 municipalităţi bulgare au decretat stare de pandemie gripală, în contextul în care peste 100.000 de persoane ar fi contractat virusul gripei, a anunţat, ieri, postul naţional de televiziune. 37 de şcoli din municipalitatea Gabrovo urmează să rămână închise până la 9 noiembrie.

Epidemia este declanşată în oraşele Varna, Samokov şi Vraţa. Până în prezent, în Bulgaria au fost înregistrate oficial trei decese cauzate de noua gripă. În altă ţară vecină, Serbia, ieri s-au consemnat două cazuri grave, după ce 35 au fost înregistrate în ultimele zile, ridicând la 169 numărul persoanelor contaminate.

Numeroase cazuri au fost depistate la copii de vârstă şcolară, iar la Belgrad un liceu militar a fost închis din cauza epidemiei.

image
image
Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite