Ucraina nu face faţă gripei porcine

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ucraina nu face faţă gripei porcine
Ucraina nu face faţă gripei porcine

Preşedintele ucrainean Viktor Iuşcenko a cerut duminică un ajutor de urgenţă Statelor Unite, Uniunii Europene, NATO şi ţărilor vecine Ucrainei pentru a opri epidemia de gripă H1N1 ce afectează ţara, a anunţat preşedinţia într-un comunicat.

"Ameninţarea din prezent asupra securităţii naţionale a Ucrainei şi faptul că noi nu o putem neutraliza numai cu forţele noastre mă obligă să cer un ajutor de urgenţă prietenilor noştri apropiaţi şi partenerilor strategici", scrie preşedintele, citat în comunicat.

Scrisoarea adresată de Iuşcenko omologilor săi "conţine o listă de medicamente şi de echipamente de primă necesitate de care are ţara nevoie pentru a lupta eficient contra propagării epidemiei", adaugă comunicatul preşedinţiei.

Şaizeci de persoane au murit în Ucraina de gripă şi dificultăţi respiratorii acute, a anunţat duminică seară Ministerul Sănătăţii, fără să poată totuşi preciza câte cazuri ţin de virusul H1N1.

Patru cazuri mortale de gripă H1N1 au fost pe moment confirmate, unul de Ministerul Sănătăţii, celelalte trei de Consiliul securităţii naţionale şi al apărării.

În total, 191.431 de persoane suferă de gripă, în principal în vestul ţării, şi 7.524 dintre ele au fost spitalizate, dintre care peste o sută în unităţi de terapie intensivă. Ucraina are 46 de milioane de locuitori.

Duminică, mai multe ţări au răspuns la apelul de ajutor al Kievului, dintre care Slovacia şi Polonia.

Printre altele, Ucraina a comandat de urgenţă în Elveţia 16 tone de Tamiflu, o cantitate suficientă pentru a satisface nevoile lunare ale Ucrainei, au anunţat preşedinţia şi guvernul.

Primul ministru Iulia Timoşenko urmează să primească încărcătura pe aeroportul din Kiev în noaptea de duminică spre luni.

Pe fondul campaniei electorale, Iuşcenko şi dna Timoşenko, amândoi candidaţi la alegerile prezidenţiale de la 17 ianuarie, se dedau de mai multe zile unei supralicitaţii pentru a se impune în gestionarea crizei legate de epidemie, notează Agerpres.

Dna Timoşenko a apărut sâmbătă şi duminică la ore de vârf pe toate marile canale de televiziune pentru a încerca să îi liniştească pe concetăţenii săi panicaţi, apelându-i în acelaşi timp să se protejeze cu măşti, confecţionate de ei înşişi.

Într-o declaraţie postată pe site-ul internet al preşedinţiei, Iuşcenko la rândul său a reproşat guvernului că nu a pus la dispoziţie mijloacele necesare - bănci de date, centre antigripă - pentru a face faţă epidemiei.

Evenimente



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite