Ucraina dă asigurări că va plăti gazul livrat în luna mai

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ucraina va găsi banii necesari pentru a plăti gazul rusesc livrat în luna mai, a dat asigurări miercuri ministrul energiei Iuri Prodan, în condiţiile în care Moscova ameninţă cu o nouă criză energetică între cele două ţări, relatează AFP.

"Ne rămân 500 de milioane de dolari de plătit. Avem încă timp până în 7 iunie (data limită pentru plata facturii pe mai - n.red.) şi cred că vor fi găsiţi bani", a declarat el, citat de Interfax.

Întrebat despre temerile Moscovei că nu va primi banii la timp, el a răspuns: "Astfel de declaraţii sunt frecvente, dar Ucraina a plătit până acum şi cred că la fel va fi cazul şi în viitor".

Premierul rus Vladimir Putin a declarat miercuri la Helsinki că livrările de gaz rusesc către Europa via Ucraina riscă să fie sistate complet la sfârşitul lunii iunie sau începutul lunii iulie, în cazul în care Kievul nu va reuşi să plătească.

Grupul rus Gazprom se îndoieşte că Ucraina îşi va putea plăti factura până în 7 iunie, a afirmat marţi directorul companiei ruse, Aleksei Miller, după o întâlnire cu şeful societăţii ucrainene de hidrocarburi Naftogaz, Oleg Dubina.

Preşedintele rus Dmitri Medvedev a mai spus în 22 mai că are "îndoieli" în ceea ce priveşte capacităţile de plată ale Naftogaz.

Moscova şi Kievul a fost implicate în luna ianuarie într-un conflict grav, care a dus la întreruperea timp de două săptămâni a livrărilor de gaz rusesc către clienţii occidentali ai Gazprom.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite