Gripa nouă dă fiori la graniţa cu Ucraina

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Gripa nouă dă fiori la graniţa cu Ucraina
Gripa nouă dă fiori la graniţa cu Ucraina

De abia ieri s-au luat primele măsuri împotriva virusului H1N1 în Vama Halmeu. În Vama Halmeu s-au distribuit ieri 250 de măşti de protecţie şi mănuşi chirurgicale, cu care personalul să se „lupte“ cu virusul.

În pofida mult mediatizatei pandemii de gripă nouă din Ucraina, autorităţile din judeţul Satu Mare, unde se află Punctul de Trecere a Frontierei (PTF) Halmeu, au luat primele măsuri de prevenire a răspândirii virusului de abia ieri în jurul orei 13.00.
„Nu am primit nicio dispoziţie din partea Ministerului Sănătăţii, aşa că noi, din proprie iniţiativă, am distribuit câte 250 de măşti de protecţie şi mănuşi chirurgicale pentru angajaţii din Vama Halmeu“, a afirmat Dorel Coica, directorul Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Satu Mare. Acesta mai spune că, începând de astăzi, se va detaşa în Vama Halmeu şi un asistent medical din cadrul instituţiei. 

Micul trafic, speriat de gripă

Cei care tranzitau PTF Halmeu ieri s-au mirat de forfota din vamă şi de echipamentul celor care îi controlau. „Păi, se pare că este serioasă treaba dacă toată lumea are mască şi mănuşi. Eu merg în Ucraina destul de des să cumpăr motorină pentru agricultură şi alte produse. Dar acum nu o să mai vin o vreme“, spune Gheorghe Câmpan, agricultor din Seini.
După pauza de echipare a angajaţilor din vamă, tranzitul prin PTF Halmeu a fost reluat, cu obişnuitele controale ale documentelor şi a bagajelor, fără interogatorii cu privire la starea de sănătate a turiştilor. „Procedura impusă în luna aprilie se menţine. Poliţiştii de frontieră îi vor întreba pe turişti dacă au simptomele gripei, pentru ca ulterior cazurile să fie preluate de reprezentanţii DSP“, a declarat comisarul Vasile Maxim,  şeful Inspectoratului Judeţean al Poliţiei de Frontieră Satu Mare.

Panica a ajuns şi la vameşi şi poliţişti

În jurul prânzului, traficul în PTF Halmeu a fost oprit ieri pentru circa o jumătate de oră, timp în care vameşii şi poliţiştii de frontieră se echipau cu mănuşi chirurgicale şi cu măşti de protecţie.  „Ne temem, mai ales că noi suntem aici în contact direct cu turiştii care intră în ţară din Ucraina. Nu ştiu cât ne ajută măştile şi mănuşile, dar mai bine decât nimic“, spune Mihai Mareş (46), agent vamal. Şi poliţiştii de frontieră se gândesc la pericolul la care se expun. „Am fost îngrijoraţi. Am tot văzut la ştiri despre gripa din Ucraina. Bine că măcar avem măştile. Este şi asta o măsură de protecţie“, spune Andrei Abrani (24), angajat al Poliţiei de Frontieră.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite