Ucigaşii de copii: neglijenţa părinţilor şi inconştienţa adolescenţilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ucigaşii de copii: neglijenţa părinţilor şi inconştienţa adolescenţilor
Ucigaşii de copii: neglijenţa părinţilor şi inconştienţa adolescenţilor

O serie incredibilă de tragedii, în care mai mulţi tineri şi-au pierdut viaţa, arată cât de iresponsabili sunt unii dintre români. În cele mai multe cazuri, vinovaţi sunt adulţii. Mai mulţi copii au murit în ultimele zile din cauza neglijenţei părinţilor sau a profesorilor, a inconştienţei unor şefi de instituţii ori a teribilismului adolescentin.  Click AICI pentru FOTOGALERIE!

Neatenţia adulţilor a dus, în ultima săptămână, la moartea a cel puţin nouă copii. Supraveghetoarele celor trei copii care s-au înecat miercuri în râul Mureş spun că micuţii s-au aventurat singuri în apă, pe la spatele uneia dintre femei.

Ruben Petrică (10 ani) şi Alex Corneliu Iuonac (15 ani) împreună cu Lucian Agape (10 ani) au murit înecaţi în Mureş. Copiii fac parte din Comunitatea Penticostală 8 din Timişoara şi se aflau într-o excursie, însoţiţi de trei supraveghetori: Mirela Vinter, Dorica Clin şi Cristina Diţă.

  Îngeri şi demoni de George Rădulescu         Aceşti cretini care ne decimează de Grigore Cartianu                                          


Citiţi şi:

Timişoara: Vitezomanul ucigaş din Banat a intrat în depresie
Satu Mare: La numai doi ani, o fetiţă se zbate între viaţă şi moarte după ce s-a opărit
Iaşi: Doi copii au murit înecaţi într-o singură zi
Hunedoara: Copii la un pas de moarte după ce s-au răsturnat cu căruţa
Reşiţa:Fetele ucise de vitezomanul teribilist sunt plânse de zeci de colegi

Grupul a vizitat miercuri cetatea Şoimoş, după care s-au oprit pe malul Mureşului. „Au jucat fotbal, după care au cerut voie să se spele pe picioare în râu. Dori, una dintre supraveghetoare, le-a spus că îi însoţeşte ea la apă, cu condiţia să intre doar până la glezne”, a povestit Mirela Vinter, o altă supraveghetoare.

Potrivit acesteia, atenţia Doricăi Clin a fost distrasă de un alt copil. „Un copil mai mic s-a lovit într-o piatră. Dori a întors capul să vadă ce are şi, când s-a întors, nu l-a mai văzut decât pe cel care a sărit să-i salveze. Practic, au intrat în apă prin spatele ei“, susţine Mirela Vinter. Aceasta spune că Dorica organizează tabere de 19 ani şi că niciodată nu a avut parte de vreun incident.

Părinţii celor doi fraţi luaţi de ape spun că aceştia erau buni înotători. „De mici tot pe lângă ape au fost. Le plăcea foarte tare să se scalde, să înoate. Când vedeau apa nu îi mai puteam ţine”, a spus Dorica Iuonac, mama copiilor.

image

Ruben Petrică Iuonac, 10 ani

Ea spune că nu le consideră vinovate pe supraveghetoare pentru că micuţii au mai fost plecaţi în excursii şi niciodată nu s-a întâmplat nimic rău. „Mureşul este foarte periculos în zonă din cauza vârtejurilor. Imediat după mal, apa are doi metri adâncime”, a declarat Sorina Ambruş, purtător de cuvânt al ISU Arad.

Poliţiştii şi procurorii au demarat o anchetă pentru a afla cum s-a ajuns la această tragedie. Dacă anchetatorii vor stabili că supraveghetoarele sunt vinovate, ele ar putea fi cercetate pentru neglijenţă.

Cine este vinovat?

PIATRA  NEAMŢ
. Marţi, 7 iulie, Nicoleta Drăgan (13 ani) a fost la un pas să-şi piardă viaţa după ce a fost absorbită în gura de evacuare a bazinului de la ştrandul din oraş, care era descoperită. Potrivit city managerului Bogdan Puşcaşu, vinovat ar putea fi un angajat al ştrandului, unul dintre clienţi sau fetiţa. Acesta poate primi până la şapte ani de închisoare.

image

Micuţa Laura Costa a fost înmormântată marţi   Foto: C. Vidican

BOTOŞANI. Luni, 6 iulie, Denis Aniculăiesei (1 an) a căzut pe geamul apartamentului unde locuia. Mama, Alina (29 de ani), l-a lăsat nesupravegheat. Ea este acum cercetată pentru neglijenţă şi riscă între unu şi cinci ani de închisoare.

ORADEA
. Sâmbătă, 4 iulie, Laura Costa (3 ani) a murit strivită de un panou publicitar de doi metri dintr-unul din sediile Băncii Transilvania. Ancheta este în derulare. Reprezentanţii băncii nu-şi asumă vreo vină. „Aşteptăm să vedem ce zice comisia de anchetă şi dacă ni se va cere să modificăm acest tip de panou, o  vom face”, spun aceştia. Vinovaţii riscă între doi şi şapte ani de închisoare.

BUZĂU. Sâmbătă, 4 iulie, Miruna Lazăr (2 ani) a murit după ce a căzut de la etajul cinci al blocului în care locuia. Fetiţa era aşezată într-un scăunel pentru copii, lângă fereastră. Potrivit anchetatorilor, moartea a fost accidentală şi nu se va începe urmărirea penală.

DÂMBOVIŢA
. Marţi, 7 iulie, Alina Ticu (13 ani) şi Andreea Victoria Milca (7 ani) s-au înecat într-o piscină, respectiv la barajul Pucioasa. În ambele cazuri, părinţilor li s-au întocmit dosare penale şi riscă între unu şi cinci ani de închisoare. 

Nesupravegheată, a căzut în puţ

Georgiana Văcăraş, o copilă de doi ani şi jumătate din comuna Vâlcelele, judeţul Călăraşi, a murit, ieri,  după ce a căzut în puţul din curte.  Fetiţa era în grija tatălui, mama fiind plecată la câmp, la muncă. „Am ieşit din casă două minute să-mi duc telefonul la încărcat la vecinul de peste drum. M-am întors şi mi-am zărit copilul pe marginea puţului.

Smulsese ţigla de pe el. Am chemat-o la mine. S-a speriat şi a alunecat în fântână. Am luat-o la fugă spre ea, dar nu am mai reuşit s-o prind”, a spus Ion Văcăraş, tatăl micuţei.

Puţul avea un diametru de 17-18 centimetri şi era alcătuit din zece tuburi lungi de câte un metru, suprapuse. Misiunea de salvare a fost extrem de dificilă şi a durat peste opt ore. La 16.45, Georgiana a fost adusă la suprafaţă, însă micuţa a murit. Poliţia a întocmit dosar penal pentru moarte suspectă, urmând să stabilească dacă părinţii sunt vinovaţi. R. Priţulescu

Destinul crud al unor nevinovaţi

Claudiu Hauptmann (18 ani) şi-a băgat iubita în mormânt şi a ucis alţi cinci oameni. „Beizadeaua de la mall“ a aflat că a curmat şase vieţi abia ieri, la două zile după accident.

Şoferul ucigaş, Claudiu Hauptmann, este încă internat la secţia de Neurochirurgie a Spitalului Judeţean din Timişoara. El are mai multe fracturi la piciorul stâng şi la mână. Tânărul se află în acelaşi salon cu prietenul său, Cristian Budaci, de 17 ani. Ei sunt singurii supravieţuitori ai groaznicului accident în care au murit şase persoane.

image

Ambele maşini implicate în accidentul produs de Claudiu Hauptmann s-au făcut praf  Foto: Zoltan Kiraly

Budaci are o fractură de bazin. „Este în depresie şi se află sub supravegherea unui doctor psihiatru”, a spus un medic neurochirurg de la Spitalul Judeţean. „Viaţa nu le mai este pusă în pericol. Riscul vital este foarte mic. Şoferul are fracturi de femur şi în zona claviculei, iar prietenul lui are fractură la şoldul stâng”, a declarat directorul Spitalului Judeţean Timişoara, Florin Bârsăşteanu.

Nu a întrebat nimic despre accident

Şoferul a aflat abia ieri, la două zile de la producerea tragediei rutiere, că şi-a omorât iubita, pe prietena acesteia şi încă patru oameni nevinovaţi.

Până ieri, Claudiu Hauptmann nu a întrebat nimic despre accident, deşi era conştient şi îi recunoştea pe cei din jur. „Nu a întrebat nimic, de ce e la spital sau cum a ajuns în situaţia asta. Celălalt, prietenul lui, a întrebat cum sunt fetele şi ce s-a întâmplat”, a spus unul dintre prietenii de familie care a avut grijă de băiat până la venirea părinţilor din concediul de la Tenerife. 

Hauptmann nu a fost audiat încă de agenţii de circulaţie care se ocupă de anchetă. „Nu s-a putut discuta cu tânărul, pentru că este încă dezorientat şi aşteptăm să-şi revină, ca să ne ofere detalii despre coliziune”, a spus subcomisarul Florin Bolbos, şeful Poliţiei Rutiere Timiş. 

Tragedie în familia majoretelor

La capela cimitirului nr. 7 din Reşiţa, acolo unde au fost depuse trupurile neînsufleţite ale Adelinei Ardelean (18 ani) şi Deliei Roşianu (18 ani), cele două tinere aflate cu Hauptmann în maşină, au venit sute de persoane. Cele două fete erau prietene din copilărie şi au absolvit clasa a XI-a la Liceul „Diaconovici Tietz”. Ele făceau parte din formaţia de majorete a echipei de handbal UCM Reşiţa.

image

Părinţii fetelor ucise, la priveghi, în capela cimitirului nr. 7 din Reşiţa

În hohote de plâns, Valentina Chivu, coordonatoarea trupei de majorete a echipei de handbal masculin UCM Reşiţa, a avut totuşi puterea să ne povestească despre Adelina Ardelean şi Delia Roşianu. „Le-am cunoscut anul trecut, când am făcut preselecţie pentru echipa de majorete. La antrenamente erau tot timpul foarte serioase şi ambiţioase. S-a văzut că le plăcea să danseze.

Erau cele mai delicate din  echipă. Erau două fete foarte sensibile. Adelina era finuţă, era aparte, şi chiar dacă avea unele slăbiciuni nu s-a lăsat învinsă niciodată.

În schimb, Delia înghiţea în sec orice şi încerca să-şi corecteze greşelile. Erau foarte apropiate, erau de nedespărţit, inclusiv la antrenamente. Vroiam să mergem la un campionat naţional cu trupa de majorete şi chiar la Campionatul European. Acum... a venit această tragedie”, a mai spus Valentina Chivu.

Claudiu Hauptmann, tânărul vitezoman, şi el absolvent al clasei a XI-a, se întorcea la Reşiţa, marţi după-amiaza, după ce fusese la cumpărături în mallul din Timişoara. Iubita sa, Adelina Ardelean, aflată pe locul din dreapta, a murit înainte ca pompierii de la descarcerare să o scoată dintre fiarele contorsionate, deşi purta centura de siguranţă. Prietena ei cea mai bună, Delia Roşianu, aflată pe bancheta din spate, a murit şi ea la Secţia de Urgenţe a Spitalului Judeţean Timişoara.

Trei amenzi în trei luni

Pe reţeaua socială unde Claudiu are cont, cunoştinţele şoferului susţin că acesta era vitezoman.  „Şi eu l-aş iubi, numai dacă nu ar mai lua atâtea amenzi”, a comentat o tânără, Roxana. Instructorul care l-a ajutat să-şi ia permisul auto spune însă că liceanul a fost un elev model. „Îl cunosc de când era mic. Ca elev auto, nu a făcut greşeli, nu era deloc vitezoman”, a precizat Mircea Lepădat.

image

Adelina Ardelean (18 ani) era iubita vitezomanului Claudiu Hauptmann (18 ani)

Poliţiştii susţin că accidentul este cel mai grav din ultimii doi ani. „Şoferul care a provocat accidentul avea permisul de conducere din 23 aprilie. El a încasat deja trei amenzi. Una pentru viteză şi celelalte două pentru că nu purta centura de siguranţă.

Circula cu viteză pe o ploaie torenţială, iar lipsa de experienţă în conducere şi-a spus cuvântul”, a precizat subcomisarul Florin Bolbos, şeful Poliţiei Rutiere Timiş. Dacă va fi găsit vinovat, tânărul poate fi acuzat de ucidere din culpă în formă agravantă şi riscă zece ani de închisoare.

Tatăl, patron de benzinărie

image

Claudiu Hauptmann este fiul unui patron din Reşiţa, proprietarul unei benzinării şi al unui restaurant. Părinţii beizadelei s-au întors, ieri, din concediul din Tenerife. „Au vrut să îl ia şi pe el, dar a rămas acasă. Nu ştiu de ce nu s-a dus”, a spus Jiva Barbul, unchiul lui Cristian Budaci.

Pentru a fi feriţi de contactul cu presa, părinţii au fost scoşi pe ascuns de pe aeroport. Întrebat totuşi cum comentează isprava odraslei, Hauptmann senior (foto) nu a vrut să spună nimic, şi nici nu a vrut măcar să recunoască faptul că el este tatăl băiatului implicat în accident.

Accidentul

Deşi ploua, Claudiu Hauptmann circula cu  130 de kilometri la oră în momentul în care a încercat să facă o depăşire într-o curbă dintre localităţile Voiteni şi Birda. A intrat în plin într-un automobil Daewoo Espero care circula cu 60 de kilometri la oră. Toţi cei patru pasageri din Daewoo au murit pe loc. Şoferul, Emil Borlovan (27 de ani), împreună cu trei colegi de serviciu, se întorcea de la muncă, de pe un şantier din apropiere.

Patru colegi de serviciu, ucişi pe loc

În autoturismul Daewoo Espero, distrus de Peugeot-ul lui Claudiu Hauptmann, au murit patru bărbaţi care se întorceau de la muncă.

Şoferul, Emil Borlovan (27 de ani) era din Bocşa, judeţul Caraş Severin. „Era fericit şi urma să se căsătorească. Acum este în pământ”, spune Grigore Mihalache, unul dintre colegii săi.

image

Majoretele Delia Roşianu (18 ani, stânga) şi Adelina Ardelean, în timpul unui antrenament

Mihai Pârvulescu (56 de ani), de profesie macaragiu, a lăsat în urmă doi copii majori. Locuia într-un bloc de pe strada Lugojului din Timişoara, iar vecinii spun că familia este distrusă. „Nu ştiu cum vor trece peste acest moment. A fost un şoc”, a spus Ioana Marin, o vecină.

Ovidiu Jurchiţă (35 de ani) era originar din localitatea timişeană Foeni, dar s-a mutat în Timişoara pentru a lucra la firma de construcţii la care era angajat când s-a produs tragedia. „Are o fetiţă de 4 ani. Familia este distrusă, mai ales bunica lui, care i-a crescut pe el şi pe sora lui”, a spus primarul din Foeni, Miomir Cismaş.

Alexandru Florea (55 de ani), macaragiu, are doi copii. „A fost un profesionist. Îi plăcea munca, acum nu a mai rămas nimic din el”, a spus vecinul său Cristian Vredea.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite