USL preferat de victimele crizei, PDL votat de oamenii cu bani şi pierde intelectualii

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Alegerile locale şi parlamentare din 2012 s-ar putea comasa
Alegerile locale şi parlamentare din 2012 s-ar putea comasa

Persoanele lovite direct de criză spun că vor vota USL la viitoarele alegerile, în timp persoanele cu venituri mari par hotărâte să meargă pe mâna PDL, iar fanii lui Dan Diaconescu au în general peste 55 de ani, puţină şcoală şi venituri modeste, potrivit unei analize realizate de Fundaţia Soros România.

Dacă alegerile parlamentare ar fi avut loc în noiembrie anul acesta, unul din doi cetăţeni cu drept de vot ar fi pus ştampila pe USL, spune analiza Fundaţiei Soros.

PDL nu ar fi primit decât 18% din voturi, iar pe locul trei s-ar fi clasat formaţiunea lui Dan Diaconescu, Partidul Poporului, cu 9 procente.  UDMR, ultimul care ar fi prins mandate în Parlament, ar fi avut 6 – 7% din voturi.

PRM, PNG şi alte partide nu ar fi depăşit pragul electoral.

USL, succes de conjunctură

Succesul USL vine, potrivit autorilor analizei, din nemulţumirea oamenilor faţă de PDL şi măsurile de austeritate luate în ultimii ani, precum şi din absenţa unui partid de genul „a treia cale”.

Electoratul  USL este format în mare procent din persoane afectate direct de criză (şomaj, diminuarea salariilor etc.) şi de persoane cu venituri medii. Cei cu venituri medii au fost, de altfel, principalele victime ale recesiunii.

Marea noutate este că USL e mai bine văzut de persoanele cu studii superioare. Explicaţia exactă nu a fost surprinsă de sondajul Soros, dar e posibil să vină din numărul mare de bugetari care ar vota USL (care nu numai că au fost deja loviţi de criză, dar au fost anunţaţi că-i mai aşteaptă momente triste – 120.000 de concediaţi în 2012), plus alegătorii de dreapta ai PNL, mulţi cu studii.

USL stă bine în Moldova şi Oltenia, slab în Transilvania şi foarte prost în Bucureşti.

PDL pierde alegătorii cu studii superioare

Absolvenţii de facultate, care erau înainte preponderent alegători de PDL, au abandonat democrat-liberalii. Rămân în continuare alegători PDL oamenii cu venituri mari, activi şi tinerii între 18 şi 34 de ani (aceatsă ultimă actegorie se consolidează), plus alegătorii neatinşi de criză.

PDL este puternic în marile oraşe, inclusiv Bucureşti, oraşe unde înregistrează procente peste media naţională pe care ar obţine-o. 
Stă mai bine în Crişana – Maramureş şi prost în Banat.

Alegătorii Partidului Poporului sunt telespectatorii OTV

Partidul lui dan Diaconescu are popularitate în Muntenia şi Banat, dar este slab cotat în Bucureşti, transilvania, Oltenia.

PPDD este votat de oameni cu studii puţini şi venituri mici.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite