USL: un gest neconstituţional

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Victor Ponta l-a acuzat pe Traian Băsescu de laşitate
Victor Ponta l-a acuzat pe Traian Băsescu de laşitate

În opinia premierului Victor Ponta, decizia PDL de a boicota referendumul validează faptul că legenda lui „Băsescu cel curajos, care merge în faţa poporului" a ajuns la final.

„Astăzi, Băsescu este un laş, un mincinos şi un iresponsabil care a distrus România în aceşti ultimi opt ani. Traian Băsescu şi PDL acţionează neconstituţional şi infracţional, deoarece legea prevede că împiedicarea prin orice mijloace a dreptului de a participa la referendum se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la 5 ani şi interzicerea unor drepturi", a declarat Ponta. 

Şova: Băsescu se temede răspunderea penală

Senatorul PSD Dan Şova vede în decizia PDL-ului de a boicota referendumul intenţia preşedintelui suspendat Traian Băsescu de a câştiga la masa verde referendumul de teama răspunderii penale. „Traian Băsescu este singurul cetăţean român care a ajuns preşedinte al României din calitatea procesuală de inculpat. Această calitate, care este suspendată pe perioada mandatului prezidenţial, este cea care nu-i dă linişte", a declarat senatorul Şova, adăugând faptul că boicotarea referendumului prin propunerea de a nu participa la vot este doar o primă fază, următoarea fiind interzicerea cetăţenilor de a participa la vot.

Tăriceanu: un atentat la democraţie

Fostul prim-ministru Călin Popescu Tăriceanu este de părere că boicotarea referendumului de către PDL reprezintă „un grav atentat la democraţie".  „Spun acest lucru, deoarece participarea la vot a cetăţenilor este, aş spune, un drept, dar şi o importantă obligaţie civică pe care fiecare dintre noi o avem pentru ca să putem influenţa destinul nostru, al copiilor noştri, al fiecăruia în parte. Cred că nu avem dreptul, dacă nu participăm la alegeri, să ne plângem de situaţia care ne afectează din punct de vedere social, din punct de vedere economic sau din punct de vedere politic", a apreciat Călin Popescu Tăriceanu.

El a menţionat că, după anunţul PDL privind boicotul, prima reacţie a fost să se gândească la un proverb popular: „Fuga este ruşinoasă, dar este sănătoasă".  Considerând participarea la referendum un drept şi nu o obligaţie, ministrul Administraţiei şi Internelor, Ioan Rus, a declarat, referitor la boicotul PDL, că, într-o ţară membră UE, atunci când ai de rezolvat o problemă prin vot, ar trebui să participi la vot.

Rus: Elegant este să participi la vot

„În Constituţie este consfinţit un drept, şi nu o obligaţie. Fiecare partid îşi stabileşte propria strategie, însă elegant, civilizat, rezonabil într-o ţară membră a Uniunii Europene este ca atunci când ai o problemă de rezolvat prin vot, să participi la vot", este de părere Ioan Rus.

De asemenea, preşedintele interimar, Crin Antonescu, anticipa, în seara de dinaintea şedinţei Colegiului Director al PDL privind soarta referendumului că se aşteaptă ca Traian Băsescu şi PDL să „predice" boicotarea referendumului. În plus, preşedintele interimar al României a precizat că încercarea de a ţine acasă susţinătorii lui Băsescu va face ca numărul participanţilor la referendum să constituie „enigma şi cheia" acestei consultări.

"Aprecierea mea este că vor trebui aduşi în mod suplimentar între 5 şi 10% din numărul de alegători, deci vor trebui convinşi, atraşi să vină să voteze, ceea ce nu este un lucru uşor."
Călin Popescu Tăriceanu fost premier

"Legea prevede că împiedicarea prin orice mijloace a dreptului de a participa la referendum se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la cinci ani."
Victor Ponta prim-ministru

Critici la adresa PPE

Deputatul PNL Eugen Nicolăescu spune, într-o scrisoare deschisă adresată preşedintelui grupului PPE din PE, Joseph Daul, că el însuşi este „îngrozit" că trebuie să ia „lecţii de democraţie, eventual de liberă exprimare de la un politician european care refuză dialogul".

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite