Şefii piraţilor, antrenaţi în URSS?

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Şefii piraţilor, antrenaţi în URSS?
Şefii piraţilor, antrenaţi în URSS?

Un fost ofiţer al marinei sovietice susţine că bandiţii din Golful Aden ar fi fost instruiţi de statul rus.Piraţii somalezi folosesc metodele şcolii de navigaţie sovietice şi vorbesc foarte bine limba rusă, susţin marinarii care s-au confruntat cu aceştia.

Citiţi şi:


Un fost ofiţer rus din perioada Uniunii Sovietice a şocat întreaga lume când a anunţat, într-un interviu acordat Komsomolskaia Pravda, că piraţii somalezi sunt singurii navigatori din lume care folosesc metodele şcolii de navigaţie ruse.

Serghei Pavlovici crede că piraţii somalezi au fost antrenaţi sub coordonarea amiralului Blizniok, fostul director al departamentului de pregătire militară de la Şcoala Navală de la Marea Caspică.

Pavlovici susţine că a discutat cu mai mulţi marinari răpiţi şi eliberaţi ulterior, mulţi dintre aceştia ucraineni, şi că aceştia i-au confimat că metodele folosite de piraţi sunt aproape identice cu cele ale marinei sovietice. De altfel, marina rusă foloseşte şi în prezent tactici dezvoltate în timpul Războiului Rece.

„Aceşti piraţi cunosc foarte bine arta navigaţiei. Majoritatea celor răpiţi au evocat profesionalismul piraţilor“, a declarat Pavlovici. Fostul marinar susţine că “nici o altă şcoală de marină nu mai urmează astăzi metodele sovietice, în afară de piraţii din Golful Aden”.

„Cine şi-ar fi imaginat?“

Pavlovici pare sigur de faptul că piraţii somalezi au fost formaţi de marina sovietică. „Majoritatea celor răpiţi au declarat că piraţii au undeva între 35 şi 50 de ani. Asta înseamnă că atunci când au fost antrenaţi de noi aveau 18-20 de ani”, concluzionează fostul ofiţer.

Pentru a risipi orice urmă de îndoială, Pavlovici susţine chiar că a cunoscut o mare parte dintre piraţii somalezi antrenaţi în URSS: “Prin programul nostru, în fiecare an erau antrenaţi 70-80 de somalezi. Aceştia urmau fie cursurile de artilerie, fie de piloţi, fie de comunicaţii. Cine şi-ar fi putut imagina că într-o zi aceştia se vor întoarce împotriva noastră?“ se întreabă Pavlovici.

„Bine organizaţi“

Fostul ofiţer sovietic susţine că organizarea piraţilor se datorează în primul rând sumelor imense de bani obţinute din răscumpărări.

„Serviciile lor de informaţii sunt foarte bine organizate. Tocmai de aceea obţin între 20 şi 100 de milioane de dolari pe an. Cu aceşti bani îşi permit să cumpere informaţiile de care au nevoie şi aparatura necesară pentru  supraveghea zona. În cadrul acestei tactici ei folosesc 3-4 vase rapide. Aceste vase arborează steagurile diferitelor state şi tocmai de aceea sunt foarte greu de depistat“, explică Pavlovici.

Fostul ofiţer rus crede că principalul atu al piraţilor este rapiditatea. „Atacul lor durează aproximativ 15 minute. De la faimosul pirat Morgan, din secolul al XVIII-lea, foarte puţine lucruri s-au schimbat“, explică rusul.

Teoria lui Pavlovici este susţinută şi de Andrei Sazanov, un căpitan de vas ce acţioneză în zona Pacificului. „Unii dintre bandiţi vorbesc o rusă foarte bună, însă nu au dorit să ne spună unde au învăţat să vorbească atât de bine. De cele mai multe ori, discutam cu ei fără interpret. Nu vi se pare curios?“, se întreabă Sazanov, care are la activ mai mult ambarcaţiuni ale piraţilor distruse sau capturate.

Programe de antrenament

Prin programul armatei sovietice, erau antrenaţi 70-80 de somalezi în fiecare an, susţine Serghei Pavlovici, fost ofiţer în armata Uniunii Sovietice. Aceştia urmau fie cursurile de artilerie, fie de piloţi, fie de comunicaţii.

image

De cele mai multe ori, discutam cu piraţii fără interpret. Nu vi se pare curios?

image


Andrei Sazanov
căpitan de vas

Experţii americani caută răspunsuri

image

Peste 30 de nave din 16 ţări patrulează apele internaţionale pentru combaterea atacurilor  Foto: Afp



Grupul de Analiză pentru Securitatea Navală al Fundaţiei Heritage, compus din profesori universitari, membri ai sectorului privat, cercetători şi experţi guvernamentali a realizat un set de recomandări ce ar face mările şi oceanele lumii mai sigure pentru navele comerciale.

Grupul susţine că este necesară o coordonare mai bună între sectorul privat şi armata americană şi recomandă puterilor regionale să asigure ele însele securitatea mărilor la care au acces. O altă problemă, în viziunea experţilor americani, este dată de lipsa unei autorităţi centrale în Somalia.

Americanii consideră că de modul în care statele lumii vor reuşi să învingă piraţii din Golful Aden depinde şi contracararea piraţilor din alte zone, precum Bangladesh, Nigeria, Brazilia sau Peru.

Experţii cred că succesul de care se bucură piraţii somalezi ar putea să fie un exemplu şi pentru alte zone ale lumii. Analiştii americani atenţionează că 80% din comerţul mondial se face pe mare, astfel că pirateria ar putea influenţa economia globală. 

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite