Gripa URSS ne-a imunizat pentru gripa porcină

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Un epidemiolog timişorean spune că românii sunt căliţi în bolile contagioase după epidemiile cu care s-au confruntat în istorie. Paul Costin, şef timp de 35 de ani al Secţiei de epidemiologie din Spitalul Judeţean din Timişoara, susţine că gripa URSS din 1977 avea un virus ase-mănător gripei porcine.

Mai citeşte şi:
TIMIŞOARA: Al 17-lea caz de gripă porcină confirmat
VIDEO Primul european care a murit de gripă porcină este din Scoţia
Vaccin antigripă porcină pentru un român din trei

Teoria medicului timişorean pleacă de la rădăcina celor două virusuri: N1H1. În 1977, un virus asemănător a ajuns în România din URSS. De altfel, chiar aşa a fost numită gripa de atunci, „gripa URSS“.

Vaccinul antisovietic

Paul Costin îşi aminteşte că epidemia de gripă URSS a creat multă emoţie în 1977. „Din moment ce românii au mai trecut o dată prin aşa ceva, populaţia s-a imunizat. Mulţi dintre adulţii de astăzi au fost vaccinaţi în tinereţe şi şi-au păstrat anticorpii. Acesta este motivul pentru care, chiar dacă apare, boala nu are forme atât de grave“, susţine medicul timişorean.

În opinia sa, aşa se explică şi faptul că, în România, gripa porcină are manifestări mult mai uşoare faţă de Mexic, Statele Unite şi Canada.

Ca dovadă, el invocă faptul că primii pacienţi români internaţi sub diagnosticul gipei porcine deja s-au vindecat.

Oficialii Sănătăţii resping teoria „1977“

Geza Molnar, consilier al ministrului Sănătăţii şi specialist în Boli Infecţioase este de părere că nu există o legătură între gripa sovietică din anii ’70 şi gripa porcină. „Cred că e imposibil să demonstrezi că există o legătură între acel H1N1 şi gripa porcină din zilele noastre. Aşa ceva nu poate fi demonstrat. Nu putem afirma că suntem rezistenţi la acest virus datorită acelei campanii de vaccinare din anii ’70”, explică Geza Molnar.

Specialistul consideră că virusul A(H1N1) devine mortal în momentul în care pacientul se prezintă prea târziu la medic. „Cazurile mortale din Mexic s-au înregistrat din cauza faptului că autorităţile mexicane au reacţionat târziu. Pacientul trebuie să se prezinte la medic încă de la primele simptome“, a reamintit Geza Molnar.

Un nou caz confirmat

Ministerul Sănătăţii a confirmat, ieri, încă un caz de gripă A(H1N1). Este vorba despre o tânără în vârstă de 19 ani sosită la 14 iunie din SUA şi care s-a prezentat miercuri la Institutul „Matei Balş“. În prezent, pacienta are o stare de sănătate bună. Ea este supusă terapiei specifice cu antivirale. Acesta este cel de-al 18-lea caz de infectare cu virusul gripei porcine în România.

167 de morţi la nivel mondial

Virusul A(H1N1) a contaminat 39.620 de persoane în 88 de ţări şi a provocat moartea a 167 de persoane, potrivit ultimului bilanţ publicat miercuri, 17 iunie, de Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS).

image

Mulţi dintre adulţii de astăzi au fost vaccinaţi în 1977, când a fost «gripa URSS», şi şi-au păstrat anticorpii. Acesta este motivul pentru care, chiar dacă apare, boala nu are forme atât de grave.

image



Paul Costin, medic epidemiolog

image

Cred că e imposibil să demonstrezi că există o legătură între acel H1N1 şi gripa porcină din zilele noastre. Nu putem afirma că suntem rezistenţi la acest virus datorită vaccinării din anii ’70.

image



Geza Molnar, medic specialist în boli infecţioase

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite