UPDATE VIDEO Coreea de Nord a lansat a şaptea rachetă Scud

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Coreea de Nord a lansat sâmbătă, de Ziua Independenţei Statelor Unite, o a şaptea rachetă Scud.

Mai citiţi şi:

Medvedev: Situaţia din Coreea de Nord, mai alarmantă decât cea din Iran
Rusia şi China cer reluarea negocierilor în şase, în dosarul nord-coreean
UPDATE Coreea de Nord a testat încă o rachetă

Coreea de Nord a criticat SUA pentru amplasarea scutului din Hawaii
Coreea de Nord: Se adună "norii grei ai unui război nuclear"
VIDEO SUA au instalat în Hawaii un dispozitiv de apărare împotriva unei rachete nord-coreene
Coreea de Nord avertizează SUA: Vom riposta imediat!
Dorin Chioţea: "În Coreea de Nord nu ai voie să mergi în alt oraş şi celularele sunt interzise"

UPDATE 17.00 Uniunea Europeană a condamnat lansarea rachetelor şi o consideră o provocare. "UE condamnă lansarea de rachete, o consideră o provocare şi îi cere Coreii de Nord să revină la masa negocierilor", a declarat pentru agenţia spaniolă de presă EFE Cristina Gallach, purtător de cuvânt al lui Javier Solana, Înaltul reprezentant al UE pentru politica externă şi de securitate comună.

UPDATE 15.12 Purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat american, Karl Duckworth, a sfătuit Coreea de Nord "să evite orice acţiune care ar putea agrava tensiunile şi să se concentreze pe negocierile de denuclearizare şi pe aplicarea angajamentelor pe care şi le-a asumat prin comunicatul comun din 19 septembrie 2005".

"Acest tip de comportament din partea Coreei de Nord nu contribuie" la îmbunătăţirea situaţiei, a adăugat acesta.

UPDATE 13.12 Coreea de Nord a continuat să lanseze rachete balistice. Sud-coreeni au anunţat al şaptelea test în decursul acestei zile.

UPDATE 11.58 A şasea rachetă tip Scud a fost lansată, anunţă liderii de la Seul

UPDATE 11.13 Ministrul purtător de cuvânt al guvernului Japoniei, Takeo Kawamura, a calificat cele cinci tiruri cu rachete balistice realizate de Coreea de Nord drept "provocatoare" şi a prezentat un protest oficial împotriva regimului comunist.

UPDATE 10.08 Coreea de Nord a lansat a cincea rachetă în Marea Japoniei, potrivit AP.

UPDATE  08.45 Statul-major al armatei sud-coreene a anunţat că regimul de la Phenian a efectuat a patra lansare de rachetă.

Coreea de Nord nu are voie să lanseze rachete Scud, rachete cu rază medie de acţiune sau cu rază lungă de acţiune .

Agenţia japoneză Kyodo a relatat că Phenianul s-ar putea să fi tras cel puţin o rachetă de tip Rodong, care are o rază medie de acţiune, putând parcurge până la 1.400 de kilometri, adică ar putea atinge orice punct de pe teritoriul sud-coreean şi o bună parte din Japonia.

Se estimează că Phenianul are peste 600 de rachete de tip Scud.

Purtătorul de cuvânt al ministerului Apărării sud-coreean a indicat că rachetele au fost lansate în Marea Japoniei de la o bază apropiată de portul nord-coreean Wonsan, situat pe coasta estică.

Potrivit agenţiei de presă sud-coreene Yonhap, una dintre rachete era de tip Scud, cu raza de acţiune 500 km, suficientă ca Phenianul să poată lovi o mare parte din teritoriul sud-coreean
.

"Armata sud-coreeană, bazându-se pe o puternică alianţă de apărare comună cu SUA, este pe deplin pregătită să pareze orice ameninţare sau provocare a Nordului", au spus liderii de la Seul.

Rachetele au fost trase de la baza din Kitdaeryong, situată în apropiere de portul nord-coreean Wonsan, aflat pe coasta orientală a Peninsulei Coreene.

Un oficial guvernamental sud-coreean a spus că lansările au un scop politic, acesta fiind motivul pentru alegerea de către regimul de la Phenian tocmai a Zilei Independenţei SUA ca dată a testelor.

Actualele test urmează celor de joi, în care armata nord-coreeană a lansat patru rachete.

Şeful operaţiunilor navale americane, amiralul Gary Roughead, a declarat că militarii SUA sunt pregătiţi pentru orice test al rachetelor nord-coreene. "Navele şi forţele noastre sunt pregătite aici să urmărească rachetele şi să observe activităţile care derivă din aceste teste", a spus acesta, citat de AFP.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite