UPDATE SRI susţine că nu a avut agenţi la înmormântarea lui Nicolae Pleşiţă

0
Publicat:
Ultima actualizare:
UPDATE SRI susţine că nu a avut agenţi la înmormântarea lui Nicolae Pleşiţă
UPDATE SRI susţine că nu a avut agenţi la înmormântarea lui Nicolae Pleşiţă

Foşti generali şi colonei de Securitate l-au condus miercuri pe ultimul drum pe fostul şef al al Departamentul de Informaţii Externe (DIE) a Securităţii, generalul Nicolae Pleşiţă, într-o ceremonie la care SRI susţine că nu a blocat accesul.


UPDATE 18.13 Şeful Biroului de Presă al SRI, Sorin Sava, a declarat, citat de NewsIn, că Serviciul nu a avut nicio implicare în organizarea funeraliilor generalului Nicolae Pleşiţă şi nu a avut ofiţeri care să participe la înmormântare. Potrivit lui Sava, SRI nu a depus coroane de flori la înmormântare şi nu a participat cu ofiţeri la ceremonia de înhumare a generalului Nicolae Pleşiţă. De asemenea, Serviciul dezminte şi informaţia potrivit căreia generalul Pleşiţă ar fi murit într-un spital al Serviciului Român de Informaţii din Bucureşti.

image

UPDATE 18.00

  Vladimir Tismăneanu despre Pleşiţă, într-un comentariu pentru HotNews: "a fost lacheul dictaturii, atat sub Dej cat si sub Ceausescu", "a avut mult sange pe maini si nu a ascuns acest lucru", "era chiar mandru de crimele comise", “«Pumnul, ghioaga si revolverul»: acestea au fost instrumentele pe baza carora s-a construit cariera lui". Vladimir Tismăneanu este preşedintele Comisiei Prezidenţiale Consultative pentru Analiza Dictaturii Comuniste din România şi a fost preşedintele Comisiei Prezidentiale de Analiză a Dictaturii Comuniste din România.

Pleşiţă a fost înmormântat în oraşul natal Curtea de Argeş, la cimitirul parohial Sf. Dumitru, în prezenţa a aproximativ 50 de persoane. Ofiţerii SRI nu au permis însă accesul decât până la poarta cimitirului, potrivit NewsIn.

  • Pleşiţă a murit luni într-un spital al SRI din Bucureşti, în urma unor afecţiuni cronice, potrivit NewsIn
  • Fostul şef DIE a fost suspectat că a furnizat arme, muniţie şi bani celebrului terorist Carlos „Şacalul”, Pleşiţă fiind omul de legătură al lui Nicolae Ceauşescu cu vestitul venezuelean.
  • Suspectat că ar fi pus la cale în 1981 aruncarea în aer a clădirii postului de radio Europa Liberă din Munchen, Pleşiţă a primit în martie 2009 verdictul de neîncepere a urmăririi penale de la Parchetul General. Citiţi aici.


Slujba de înmormântare s-a ţinut la biserica Sf. Gheorghe însă accesul a fost şi aici restricţionat de către ofiţeri SRI şi nu au avut avut voie să-l vadă decât rude apropiate sau foşti colegi din Cluj, Râmnicu Vâlcea sau Piteşti, potrivit aceleiaşi surse.

"Regret omenia lui"

Printre cei care au ţinut să-şi ia rămas bun de la generalul Nicolae Pleşiţă s-au numărat foşti colegi din structurile de Securitate din perioada comunistă. "Era greu, să ştiţi, nu era uşor. Erau şi lucrurile altfel pe vremea aia, se punea altfel problema. A fost un om foarte abil, foarte corect şi principial. Eu cred că toţi colegii îl regretă. Eu regret omenia lui şi principialitatea", a povestit colonelul în rezervă Constantin Ungureanu.

Un alt subaltern l-a descris pe fostul şef DIE ca pe un om dur, dar corect. "Am lucrat împreună la Piteşti, la fosta Direcţie Regională MAI. Mi-a fost şef, nu am lucrat împreună. Era dur. Eu sunt pensionat din 1981. Am rupt relaţiile cu ei. Era un şef bun " a povestit colonelul în rezervă Ion Stancu.

Fiul generalului Pleşiţă a refuzat să facă orice fel de declaraţie şi pentru că starea de sănătate nu i-a permis să stea în biserică, bărbatul a preferat să stea în timpul slujbei  pe o bancă în curte.


Printre cei care au făcut parte din cortegiul funerar s-a aflat generalul Gheorghe Andreescu, fost şef al Inspectoratul Judetean Vâlcea al Securităţii Statului. Foştii subalterni de la Cluj Napoca au trimis o coroană funerară, la fel şi o unitate din cadrul SRI, dar şi generalul Iulian Vlad, ultimul şef al Departamentul Securităţii Statului.

  • Pleşiţă ar fi fost una dintre persoanele de contact ale lui Carlos în România comunistă, alături de generalul Iulian Vlad (şeful fostei Securităţi), Tudor Postelnicu (fost ministru de Interne) şi Gisela Vass (adjunctă a şefului Departamentului pentru relaţii internaţionale a Comitetului Central al Partidului Comunist Român, care s-a ocupat în mod special de relaţiile cu "organizaţiile revoluţioare din întreaga lume").


The New York Times a scris despre faptul că Ceauşescu i-a cerut lui Pleşiţă să-i găsească lui Carlos un adăpost în România, că fostul general de Securitate l-a bătut pe disidentul Paul Goma şi despre relaţiile lui Ceauşescu cu Francois Mitterand. NYTimes mai aminteşte că Nicolae Pleşiţă a avut în 2008 una dintre cele mai mari pensii de stat din România: 6.500 de lei.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite