UPDATE Tratatul de la Lisabona: Preşedintele ceh a semnat documentul

0
Publicat:
Ultima actualizare:
UPDATE Tratatul de la Lisabona: Preşedintele ceh a semnat documentul
UPDATE Tratatul de la Lisabona: Preşedintele ceh a semnat documentul

Curtea Constituţională din Cehia a hotărât că Tratatul de la Lisabona este compatibil cu constituţia cehă, dând undă verde semnării acestuia de către preşedintele Vaclav Klaus, relatează BBC.

UPDATE Preşedintele ceh Vaclav Klaus a semnat Tratatul de la Lisabona, încheind astfel procesul de ratificare de către Republica Cehă a documentului menit a transforma Uniunea Europeană într-un actor global mai unit şi mai puternic, transmite AP.



Klaus a anunţat semnarea tratatului la ora locală 15.00, la Castelul din Praga, la numai câteva ore după ce Curtea Constituţională a decis că documentul nu încalcă legea fundamentală a statului.

 Vaclav Klaus a declarat că respectă decizia instanţei, chiar dacă, el personal, nu este de acord cu ea.

Mă aşteptam la această decizie a Curţii şi o respect, deşi eu dezaprob profund conţinutul şi justificarea sa, a declarat Klaus.


Citiţi şi:

image


Curtea Constituţională din Cehia urma să-şi anunţe marţi decizia cu privire la un apel înaintat de 17 senatori eurosceptici, majoritatea membri ai Partidului Democrat Civic, care au cerut o nouă verificare a compatibilităţii Tratatului de la Lisabona cu Constituţia cehă.

În urma deciziei favorabile, preşedintele ceh Vaclav Klaus va putea semna documentul, ceea ce va consfinţi încheierea procedurii de ratificare şi în Cehia, implicit în toate statele membre ale UE.

Republica Cehă era singurul stat membru al UE care nu încheiase procedura de ratificare a Tratatului de la Lisabona, pe care ambele camere ale parlamentului de la Praga l-au aprobat deja. Pentru a intra în vigoare, Tratatul trebuie ratificat de toate cele 27 de state membre ale Uniunii.

Evenimente



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite