UPDATE Poliţist ucis de spărgători de maşini

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Tiberiu Sârbu (38 de ani), de la Poliţia de Frontieră din Sânnicolau Mare, a fost împuşcat cu propriul pistol de o bandă de hoţi pe care o urmărea. Poliţistul de frontieră se afla în timpul serviciului şi păzea unitatea de la Sânnicolau Mare, din judeţul Timiş. A observat câţiva hoţi în apropierea sediului şi s-a luat după ei cu maşina proprie.

UPDATE ORA 13.35:
Ungurii l-au prins în jumătate de oră pe cel acuzat că a împuşcat mortal poliţistul de frontieră

Principalul suspect în cazul poliţistului de frontieră bănăţean împuşcat mortal vineri noaptea a fost prins imediat de poliţia din Ungaria.  "Gheorghe Breazu se află în arestul Poliţiei Szeged, iar mâine va fi dus la Budapesta. Sperăm ca la sfârşitul săptămânii viitoare să fie extrădat", a declarat Săndel Palade, şeful Poliţiei Timiş.

ORA 12.45:
Criminalul poliţistului de frontieră este pus oficial sub acuzare



Mai citeşte şi:

image


ORA 09.15:  Patru suspecţi eliberaţi, al cincilea are mandat de arestare în lipsă

Procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Timiş i-au eliberat aseară pe patru dintre suspecţii reţinuţi ieri în cazul poliţistului de frontieră împuşcat la Sânnicolau Mare. „Au fost eliberaţi cei patru. Ei au dat vina pe tânărul reţinut în Ungaria. Declaraţiile lor, dar şi alte probe administrate arată că el este singurul care a tras cu pistolul, motiv pentru care s-a emis un mandat de arestare în lipsă”, a declarat în această dimineaţă pentru „Adevărul”, prim-procurorul Parchetului de pe lângă Tribunalul Timiş, Ion Braşoveanu. Acesta a mai spus că tânărul urmează să fie adus din Ungaria, dar procedurile sunt dificile din cauza birocraţiei internaţionale.


UPDATE EXCLUSIV:
Patru dintre suspecţii reţinuţi sunt la un pas de libertate. Ei sunt audiaţi ca martori. Tânărul reţinut în Ungaria este principalul suspect.

Aeară au fost aduşi la Parchet patru tineri suspecţi în crima de la Sânnicolau Mare în care un poliţist a fost împuşcat. Avocatul din oficiu al unuia din cei patru a spus pentru „Adevărul” că în urma audierilor, tinerii, dintre care trei sunt minori, sunt consideraţi martori în dosar şi sunt la un pas de libertate pentru că procurorii nu au probe împotriva lor. Tânărul reţinut în Ungaria este principalul suspect.



De la discotecă la crimă


„Sunt din Cenad şi m-am dus la discotecă în Sânnicolau cu încă doi prieteni. Acolo m-am întâlnit cu Breazu (n.r. unul dintre suspecţi) şi cu încă un băiat. La un moment dat am plecat pe stradă şi la unul din ei doi le-a venit ideea să spargă o maşină şi să fure din ea. Eu şi cu cei doi prieteni am vrut să plecăm, dar ne-a fost frică de ei (n.r. de Breazu și prietenul lui), să nu creadă că plecăm să anunţăm poliţia. Am mers mai departe şi când am ajuns într-o parcare cu mai multe maşini au vrut să dea atacul. Atunci a ieşit şi poliţistul şi a fugit după ei. Eu şi prietenii mei am stat mai în spate şi doar de la colţ am auzit împuşcături. Am crezut că poliţistul a tras în el. Abia astăzi am aflat că poliţistul a murit”, a fost, potrivit unor surse apropiate anchetei, mărturia unuia dintre minorii reţinuţi.

Reprezentanţii Parchetului nu au confirmat şi nici infirmat informaţia potrivit căreia cei patru tineri ar fi audiaţi doar ca martori. Cert este însă că mandatul de reținere pentru 24 de ore a tinerilor expiră astăzi după-amiază. Potrivit  sursei citate, unul dintre tineri, are antecedente penale.

Obiectele care au dus la prinderea principalilor suspecţi:

image
image
image



Ultimele cuvinte ale poliţistului ucis

„Mi-au furat hoţii pistolul“, au fost ultimele cuvinte ale lui Tiberiu Sârbu, susţin martorii care au şi alertat poliţia. Ioana Gorban şi soţul ei au fost treziţi în noaptea de vineri spre sâmbătă, în jurul orei 2.00 de un strigăt disperat de ajutor care venea din stradă.

Credea că e o glumă

„Prima dată am crezut că e o glumă sau că este un om beat. Am deschis geamul şi am văzut lângă poartă o maşină cu luminile aprinse şi un bărbat care striga după ajutor. Am întrebat ce s-a întâmplat şi mi-a spus: «Am fost împuşcat». Am ieşit repede afară şi am sunat la 112“, a spus femeia, care locuieşte la aproximativ un kilometru de sediul Poliţiei de Frontieră Sânnicolau Mare, în apropiere de marginea oraşului. Ioana Gorban a mai spus că în agonia în care era, poliţistul repeta „Mi-au furat hoţii pistolul”.

Medicii de la Ambulanţă i-au acordat poliţistului primul ajutor, dar, în drum spre spital, Tiberiu Sârbu a murit.


 

image



Cinci suspecţi reţinuţi



Criminaliştii şi procurorii au constatat la locul crimei că agentului împuşcat îi lipsea arma încărcată cu gloanţe. Asupra lui Tiberiu Sârbu s-a găsit doar încărcătorul de rezervă al pistolului.

După ce au găsit pistolul şi obiectele furate, aproape 50 de poliţişti de frontieră, jandarmi şi pompieri au scotocit zona pentru a găsi tuburile cartuşelor care s-au tras cu pistolul. Acestea nu au fost găsite, dar au fost prinşi principalii suspecţi - cinci tineri specializaţi în furtul din maşini, dintre care unul minor.

  

Unul a vrut să fugă din ţară

„Patru au fost reţinuţi şi prezentaţi procurorilor pentru audieri, iar a cincea persoană a încercat să fugă din ţară, dar a fost prinsă la frontieră şi prezentată procurorilor”, a spus purtătorul de cuvânt al Poliţiei Timiş, Emil Andrei. Ucigaşii au fost prinşi după ce, la primele cercetări, anchetatorii au găsit lângă uşa familiei Gorban o baltă de sânge de la agentul împuşcat şi maşina acestuia cu care se presupune că a urmărit hoţii.

Au găsit pistolul dimineaţă

Când s-a făcut dimineaţă, poliţiştii au găsit şi pistolul lui Tiberiu Sârbu, la aproximativ 150 de metri de locul în care agentul a căzut. Arma, un pistol Carpaţi cu calibrul 7,65 mm era golită de cele şase gloanţe din încărcător. După alte căutări, anchetatorii au găsit într-un şanţ cu iarbă înaltă un rucsac, un casetofon furat şi insignele poliţistului. Au fost primele indicii care le-au atras atenţia poliţiştilor că atacatorii sunt nişte hoţi din autoturisme pe care poliţistul i-a urmărit.

image
image
image
image


 

„Agentul era în serviciul de pază la Sectorul Poliţiei de Frontieră Sânnicolau Mare. Se audiază colegii pentru a vedea care sunt condiţiile în care agentul a părăsit postul“, a spus purtătorul de cuvânt al Poliţiei de Frontieră Timiş, Ciprian Gaic.

De ce a părăsit postul ?

Din primele cercetări a rezultat că, în timp ce era de serviciu la poarta sectorului, Tiberiu Sârbu ar fi observat, în parcarea din faţa clădirii, o bandă de hoţi din maşini. Acesta a urcat în autoturismul propriu şi a mers aproximativ un kilometru după hoţi, lăsându-şi telefonul la poarta unităţii. În prezent se fac cercetări pentru a stabili şi dacă Sârbu avea voie să-şi părăsească postul.

image
image
image



Conducerea Poliţiei de Frontieră Timiş aprobă gestul poliţistului. „A acţionat la datorie. Va fi avansat post-mortem în gradul de subinspector”, a mai spus Gaic.

Avea asigurare de viaţă

Poliţistul împuşcat de hoţi îşi încheiase asigurare de viaţă recent, printr-un agent de asigurări care îi este prieten de familie. Rudele poliţistului ucis de hoţi sunt răvăşite de durere.

image

Tiberiu Sârbu a fost prudent şi avea poliţă de viaţă

„Suntem cinci fraţi. El era penultimul şi are o soră geamănă. O altă soră a lui este plecată în Italia şi va veni de urgenţă spre România”, a spus fratele victimei, Gheorghe Sârbu.

Saşa Disici, alt agent mort la datorie

Tiberiu Sârbu este al doilea poliţist timişean împuşcat în lupta cu infractorii în ultimii 10 ani.

În seara de 3 martie 2001, poliţistul Saşa Disici şi colegul său, Ioan Mateescu, se aflau în misiune, când au fost anunţaţi că o maşină a fost furată. Cei doi au plecat în urmărirea maşinii şi au somat şoferul să oprească. Hoţul a simulat oprirea, însă a demarat în trombă, rănindu-l pe Mateescu.

Saşa Disici a plecat în urmărirea maşinii şi în zona localităţii timişene Ianova a ajuns-o şi a blocat-o cu ajutorul armei din dotare.

Unul dintre hoţi a ripostat cu un pistol cu calibrul de 9 mm asupra poliţistului Disici, iar în schimbul de focuri, acesta a fost nimerit de patru gloanţe, care i-au provocat moartea.

Principalul suspect al poliţiei a fost găsit împuşcat în cap, la aproximativ două săptămâni de la incident.

Un poliţist exemplar

Agentul Tiberiu Sârbu a intrat în Poliţia de Frontieră Timiş din 2001 după ce a lucrat la Serviciul de Jandarmerie. Potrivit colegilor săi, Tiberiu era un poliţist model. „Nu a avut nicio abatere disciplinară de când este încadrat la noi“, a spus Ciprian Gaic. 

image
image

Am întrebat ce s-a întâmplat şi mi-a spus: «Am fost împuşcat». Am ieşit repede afară şi am sunat la 112.

image



Ioana Gorban, martor






Citeşte detalii despre cazul altui poliţist ucis în stradă, la Timişoara:
Timişoara: Saşa Disici, un alt poliţist ucis cu sânge rece în plină stradă


Urmăreşte astăzi
timişoara.adevarul.ro pentru a afla alte informaţii despre evoluţia acestui caz.


CITEŞTE detalii despre cum au ajuns infractorii să controleze oraşele din Banat:

TU FACI ORDINE! Străzile din Timişoara pe care hoţii îşi fac de cap cel mai mult (SONDAJ)

TU FACI ORDINE! Timişoara a ajuns Bronx cu voie de la Poliţie (SONDAJ)

TU FACI ORDINE! Procurorii îngroapă ancheta unei explozii cu doi morţi

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite