UPDATE Băsescu: Nica a minţit / Am semnat revocarea miniştrilor PSD

0
Publicat:
Ultima actualizare:
UPDATE Băsescu: Nica a minţit / Am semnat revocarea miniştrilor PSD
UPDATE Băsescu: Nica a minţit / Am semnat revocarea miniştrilor PSD

Miniştrii social-democraţi au demisionat joi din Guvern după ce preşedintele Traian Băsescu a semnat remanierea lui Dan Nica din funcţiile de vicepremier şi ministru de Interne. Într-o declaraţie de presă la Palatul Cotroceni, şeful statului a declarat că susţine decizia premierului Emil Boc pentru că "un ministru care discreditează fără probe un proces electoral nu are ce să caute în Guvern".

Adio, Românie! de Laurenţiu Ciocăzanu


UPDATE Declaraţiile lui Traian Basescu  la Palatul Cotroceni:

  • La propunerea premierului Emil Boc am semnat decretele de revocare ale miniştrilor PSD
  • Ştiu că foarte mulţi caută un vinovat şi că mulţi îşi îndreaptă privirea spre preşedintele ţării
  • Era imposibil să refuz o propunere de remaniere venită de la premier. Niciodată în mandatul meu nu am refuzat o propunere de revocare de la premier
  • Pentru că am evitat să mă pronunţ până acum despre declaraţiile ministrului Dan Nica o voi face acum cu rezerve totuşi: atitudinea premierului a fost corectă. Un ministru care discreditează fără probe un proces electoral nu are ce să caute în Guvern
  • Nu este posibilă fraudarea alegerilor de către MAI, această instituţie niciodată nu a influenţat procesul alegerilor, oamenii acestei instituţii nu s-au pretat niciodată în istroia post-decembristă la astfel de practici
  • Resping categoric orice declaraţie privind faptul că o instituţie a statului român a fost sasu ar fi implicată în fraudarea alegerilor
  • Despre declaraţiile lui Nica privind folosirea autobuzelor în scop electoral pot să spun următorul lucru:  af ost o minciună. Eu am cerut verificarea acestui lucru şi nu a fost găsit nici măcar un singur caz până în prezent. Nu este nicio suspiciune că mijloace de transport au fost angajate în transportul alegătorilor
  • Dan Nica a avut o abordare mincinoasă şi lipsită de responsabilitate
  • Eu nu exclud ca dânsul să fi fost păcălit de un subaltern extrem de zelos, dar tot trebuia să revină asupra declaraţiei după verificarea acesteia

Despre viitorul Guvernului:

  • Nu spun că este un lucru bun ce s-a întâmplat, dar este departe de a fi în situaţia de dificultate maximă în care Guvernul să nu aibe puterea să funcţioneze
  • În perioada următoare una dintre obligaţiile Guvernului este să probeze capacitatea de a reduce costurile publice ale aparatului central
  • Nu aş vrea să văd acum că locurile din administraţie se ocupă pe criterii politice, ci acest proces trebuie să se desfăşoare ţinând cont exclusiv de competivitate şi doar acolo unde plecarea oamenilor PSD a lăsat un loc gol care trebuie înlocuit neapărat
  • În periaoda de 45 de zile a interimatului acestui Guvern, premierul trebuie să găsească o majoritate în Parlament, eu sper să nu dureze 45 de zile
  • Vă asigur că România merge înainte!


UPDATE
Preşedintele PNL, Crin Antinescu: "Ne aflăm în faţa unui Guvern fără legitimitate. PNL va iniţia şi depune o moţiune de cenzură împotriva Guvernului Boc 2. Cei din PSD vor trebui să susţină această moţiune pentru că jocul Geoană-Hrebenciuc a eşuat şi dacă cei din PSD înţeleg asta, vor susţine demersul nostru, nu cum au făcut la moţiunea pe legea unică a salarizării. Dacă moţiunea va trece, Băsescu va trebui să accepte un Guvern de tehnicieni".


Premierul Boc are 15 zile la dispoziţie să găsească soluţia guvernării viitoare:

  • Din Legea 90/2001 privind organizarea si functionarea Guvernului Romaniei si a ministerelor:

Art. 6. Demisia din functia de membru al Guvernului se anunta public, se prezinta in scris primului-ministru si devine irevocabila din momentul in care s-a lua act de depunerea ei, dar nu mai tarziu de 15 zile de la data depunerii.
Art. 7. (1) Revocarea din functia de membru al Guvernului se face de Presedintele Romaniei, prin decret, la propunerea primului-ministru.
Art. 10. Numirea in functia de membru al Guvernului, in caz de remaniere guvernamentala sau de vacanta a postului, se face de Presedintele Romaniei, la propunerea primului-ministru.

  • Din Constituţia României:

Art 85. (2) În caz de remaniere guvernamentală sau de vacanţă a postului, Preşedintele revocă şi numeşte, la propunerea primului-ministru, pe unii membri ai Guvernului.

Citiţi şi:

15.00 Decretul de revocare a ministrului Dan Nica şi decretul de desemnare ca interimar a lui Vasile Blaga în funcţia de vicepremier-ministru de Interne au fost publicate joi în Monitorul Oficial.

14.00 Premierul Emil Boc a convocat membrii cabinetului la o şedinţă de Guvern la ora 19.00

13.51
Nica despre discuţiile cu Blaga : "Am discutat despre probleme curente ale ministerului"

13.40
Vasile Blaga a ajuns la Ministerul de Interne, pentru a prelua conducerea instituţiei de la revocatul Dan Nica

"Nu numai că nu voi fi şeful de campanie dacă Băsescu va candida, dar nu o să fac parte deloc din echipa de campanie"; a declarat Blaga. Acesta a afirmat că "viaţa merge înainte şi după 7 decembrie".

13.35: Videanu: "PSD sacrifică o ţară pentru un om"

"PSD a gândit retragerea de la guvernare înainte ca preşedintele Traian Băsescu să ia o decizie",
a declarat liderul PDL, Adriean Videanu.

Acesta a precizat că ieşirea de la guvernare a PSD-ului are drept scop maximixarea şanselor la prezidenţioale pentru Mircea Geoană.

"Una din soluţiile legale este asigurarea unui interimat",
a precizat Videanu, adăugând că nu s-a discutat deocamdată spre ce soluţie se va îndrepta PDL pentru a suplini lipsa miniştrilor PSD din Guvern.

12.54
Nica: "Miniştrii PSD şi-au depus demisiile"

"Am încercat să iau măsuri împotriva furtului electoral şi acesta a fost răspunsul pe care l-am primit. Mi se pare imoral să tai 10 zile din salariu şi să întreţii furtul a miliarde de euro. Aruncarea în acestă criză politică va avea efecte grave",
a declarat Nica.

"Ne vom revedea în luna decembrie ca să încercâm să repornim România",
a adăugat fostul vicepremier-ministru de Interne Dan Nica.

Update 12.48
Năstase: "Este un mod al lui Traian Băsescu de a ataca statul, instituţiile sale, pentru a obţine pe căi necinstite un al doilea mandat"

Update 12. 36 Miniştrii PSD au ajuns la Guvern pentru a-şi depune demisiile.
Primul ministru care a ajuns a fost cel al Sănătăţii, Ion Bazac.

Update 12.25 Mircea Geoană a anunţat demsia miniştrilor PSD.

"Traian Băsescu a  reuşit ceea ce a făcut în ultimii cinci ani, o criză politică care se suprapune peste o gravă criză economică", afirmat preşedintele PSD, Mircea Geoană.

El a precizat că vina pentru actuala criză politică "de proporţii" îi aparţine lui Traian Băsescu, care l-a numit pe Vasile Blaga la ministerul de Interne, şeful său de campanie.

Şeful social-democraţilor le-a promis colegilor de partid că a fost ultima dată când PSD este vioara a doua într-o guvernare.

"Am încercat să menţinem stabilitatea politică în România, chiar uneori cu preţul demnităţii noastre politice şi a intereselor noastre"
, a declarat Geoană.

Geoană a mai spus că miniştrii PSD se îndreaptă spre Guvern pentru a-şi depune demisile.

Update 11.45 Ultimul ministru PSD aşteptat la Senat, Ecaterina Andronescu, a ajuns la biroul lui Mircea Geoană. "Nu îmi exprim nimic, decât că este un abuz de putere", a afirmat ministrul Educaţiei la intrarea în sediul Senatului, adăugând că are în geantă demisia semnată.

Update 11.35
De la sediul PDL, ministrul Economiei, Adriean Videanu, a declarat că PSD a premeditat ieşirea de la guvernare.

"Din punctul de vedere al PDL, noi am făcut tot ce ne-a stat în putinţă... Credeţi că am mai fi avut această problemă dacă PSD-ul ar fi nominalizat o persoană pentru şefia ministerului de Interne?... Ei trebuie să îşi asume intrarea într-o criză politică, nu noi".

"Da, noi ne asumăm în continuare guvernarea",
a mai spus Videanu, adăugând că primul ministru va găsi soluţiile în cazul ieşirii PSD din coaliţie.

Update 11.30 Ministrul Educaţiei, Ecaterina Andronescu, a declarat că şi secretarii de stat ai Partidului Social Democrat vor demisiona din funcţiile pe care le deţin.

Update 11.30
Ministrul Mediului, Nicolae Nemirschi, a ajuns şi el la biroul lui Mircea Geoană, unde se decide soarta guvernării. El a afirmat că a venit să îşi depună ultima semnătură de ministru.

Update 11.22 Fostul premier Adrian Năstase a afirmat că "este clar pentru toată lumea că Traian Băsescu a organizat o lovitură de stat de catifea". El s-a declarat convins că miniştrii PSD îşi vor da demisia.

Update 11.20 La mai puţin de o oră de la revocarea din funcţie a lui Dan Nica, şeful Direcţiei Generale de Informaţii şi Protecţie Internă (DGIPI), cunoscută şi ca "Doi ş-un sfert", Gelu Drăjneanu, şi-a dat demisia. Vezi aici detalii. Şi secretarii de stat din cadrul Ministerului de Interne şi-au dat demisia, solidari cu Nica.

Update 11.13: Ministrul Sănătăţii, Ion Bazac, a ajuns şi el la biroul lui Mircea Geoană de la Senat. El le-a arătat jurnaliştilor un dosar roşu, în care probabil se află scrisă demisia.

Update 11.10 Iliescu: "Lucrurile sunt încheiate"

Preşedintele de onoare al PSD, Ion Iliescu, a afirmat că lucrurile sunt încheiate, iar principalul vinovat este preşedintele Traian Băsescu. "Boc nu a făcut decât rolul de interpret al acestui rol pe care i l-a dictat Băsescu", a adăugat Ion Iliescu cu privire la remanierea lui Dan Nica.

"A fost gândul lui Băsescu să dea PSD-ul afară de la guvernare. Responsabilitatea totală este a lui Băsescu care a vrut un guvern pe care să-l controleze cu doar două luni înainte de alegeri", a adăugat Iliescu.

Şi liderul social democrat Viorel Hrebenciuc a declarat că miniştrii PSD îşi vor prezenta astăzi demisia.

"Vom merge la Palatul Victoria pentru a ne depune demisia. Este normal. Criza le aparţine, ei au declanşat-o şi acum trebuie să găsească soluţii să iasă din ea. Mă aşteptam la un asemenea gest", a spus Dan Nica, în momentul în care a devenit publică revocarea sa din funcţie.


REALITATEA.NET - Dan Nica a fost revocat din funcţie. Liderii PSD decid în aceste momente soarta Guvernului

Update 11.05 Toţi miniştri PSD s-au adunat în biroul lui Mircea Geoană de la Senat

Şeful statului a semnat decretul de revocare din funcţie a vicepremierului-ministrului de Interne, Dan Nica, anunţă Realitatea Tv. Potrivit declaraţiilor anterioare ale liderilor social democraţi, miniştrii PSD îşi vor prezenta demisiile într-o jumătate de oră de la acceptarea propunerii de demitere de către Băsescu.

De asemenea, preşedintele României, Traian Băsescu, a semnat Decretul prin care Vasile Blaga, ministrul Dezvoltării Regionale şi Locuinţei, devine interimat la Interne.

Miniştrii PSD au fost chemat la Senat de preşedintele partidului Mircea Geoană. "Să fie sănătos domnul preşedinte!", a fost prima reacţie a liderului social democrat Mircea Geoană. Acesta a adăugat: "Facem ce am stabilit".

"Traian Băsescu mi s-a părut uşor jenat de situaţia în care s-a ajuns", a declarat Dan NIca, după întâlnirea cu preşedintele Băsescu în care şeful statului i-a cerut să demisioneze.  Liderul PSD a adăugat: : "Cel care trebuie demis este Emil Boc"

În urma şedinţei de guvern de miercuri, situaţia ministrului Internelor, Dan Nica, nu a fost rezolvată, miniştrii PSD susţinându-şi în continuare decizia de a demisiona dacă Nica este remaniat din funcţia sa.

Vom reveni cu amănunte.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite