UPDATE Băsescu: Nu accept ideea amânării formării unui guvern până după alegeri

0
Publicat:
Ultima actualizare:
UPDATE Băsescu: Nu accept ideea amânării formării unui guvern până după alegeri
UPDATE Băsescu: Nu accept ideea amânării formării unui guvern până după alegeri

Au reînceput discuţiile pentru numirea unui nou prim ministru. Şeful statului  a invitat partidele politice la consultări începând cu ora 17.00, potrivit purtătorului de cuvânt al preşedintelui, Valeriu Turcan.

Update 21.11: Băsescu: Nu accept ideea amânării desemnării unui Guvern până după alegeri

Şeful statului a declarat că nu este de acord cu amânarea desemnării unui guvern până după aflarea câştigătorului alegerilor prezidenţiale.

"Apreciez situaţia ca fiind una extrem de dificilă, din cauza excesului de autoritate a Parlamentului, care a trântit două Guverne în 30 de zile. Nu poţi pretinde unui Guvern pe care l-ai trântit şi l-ai făcut interimar să-şţi facă bugetzul pe anul următor", a declarat şeful statului înainte de începerea discuţiilor cu reprezentanţii PD-L.

Băsescu a declarat că o să analizeze în cursul yieli de m\ine rezultatul consultărilor pe care le-a avut cu reprezentanţii partidelor şi ai grupurilor parlamentare şi că probabil se va mai întâlni cu aceştia înainte de a lua o decizie.

Update 20.05 GEoană: Poziţia noastră este neschimbată

"Poziţia noastră este deja cunoscută. Ea nu s-a schimbat de la începutul acestei crize politice. Propunerea acestei majorităţi, care îl susţine pe Klaus Johannis are şanse să obţină acceptul Parlamentului foarte rapid", a declarat liderul PSD, Mircea Geoană, la începutul discuţiilor de la Cotroceni.

"Ar fi bine să punem punct acestei crize politice", a adăugat Geoană.

"Din partea mea aţi avut maximă flexibilitate din partea mea la prima rundă de negocieri, la desemnarea guvernului Croitoru. AŢi cerut un independent. I-aţi dat şi un nume. Eu am venit la jumătatea drumului şi am propus un premier independent", a replicat şeful statului.

Update 19.21 Crin Antonescu: Propunerea noastră fermă este Klaus Johannis prim ministru

"Am reiterat poziţia noastră fermă de desemnare a lui Klaus Johannis drept prim ministru al României. Propunerea cu Klaus Johannis nu este îndreptată împotriva domniei sale sau a PDL-ului. Dacă Partidul Democrat-Liberal vor decide să se alăture susţinerii lui Klaus Johannis, uşile nu sunt închise", a declarat la finalul negocierilor Crin Antonescu.

Potrivit liderului liberalilor, un guvern condus de primarul Sibiului ar putea rezista în funcţie cel puţin până la 1 septembrie 2010.

"Nu am discutat despre un guvern PDL-PNL", a adăugat Antonescu.

Liderul liberalilor, Crin Antonescu, a declarat la începutul consultărilor cu şeful statului că primarul Sibiului este susţinut de o majoritate parlamentară, care " a fost verificată în fel şi chip" şi a făcut apel pentru a găsi o soluţie raţională la criza politică existentă.

Replica lui Băsecu a venit rapid: "Sunt de acord că trebuie să găsim soluţii raţionale. Eu am venit la dumneavoastră cu o soluţie raţională, un indepenedent", făcând referire la desemnarea lui Lucian Croitoru pentru funcţia de prim ministru.

"Dumneavoastră aţi venit să impuneţi un nume. Asta mi se pare partea în neregulă în toată abordarea şi sunt de acord să discutăm şi în continuare un independent", a mai afirmat Băsescu.

Update 18.36 UDMR şi-a reiterat sprijinul pentru Klaus Johannis

"UDMR doreşte să fie parte dintr-o coaliţie care există deja în Parlament. Credem că un Guvern nu poate exista decât fără o susţinere în Parlament, susţinere care există în persoana domnului Klaus Johannis. Considerăm că această propunere poate fi luată în calcul şi acum", a declarat reprezentantul UDMR, Attila Verestoy.

"Noi am reiterat soluţia care este realizabilă şi acum. Nu este nici acum prea târziu. Nu am discutat despre nicio altă propunere", a adăugat Verestoy.

Update 18.26 Băsescu i-a invitat şi pe independenţi la consultări pentru "a acoperi toţi membrii Parlamentulu
i"

Şeful statului a declarat că i-a invitat şi pe independenţi la consultări pentru  "a acoperi toţi membrii Parlamentului". Independenţii nu au venit cu o propunere concretă de premier.

Coordonatorul grupului independenţilor din Parlament este fostul deputat PSD Gabriel Oprea, exclus de social-democraţi din partid deoarece a declarat că îl susţine pe preşedintele Băsescu. Grupul independenţilor cuprinde 15 deputaţi şi 5 senatori.

Şeful statului s-a interesat dacă noul grup a avut alocat timp pentru a-şi prezenta opinia în Parlament la dezbaterea privind votul de învestitură pentru Guvernul Croitoru. Oprea i-a spus că independenţii au votat "pentru singura soluţie pentru ieşirea din criza politică - pentru un Guvern".

Referindu-se la motivul consultărilor de la Cotroceni, Gabriel Oprea a spus că grupul independenţilor nu a venit "cu o propunere concretă de prim-ministru".

Update 17.57
Băsescu către reprezentanţii minorităţilor naţionale: "V-aţi înţeles cu Crin Antonescu cine-l propune pe Johannis, şi pe cine reprezintă?"

Reprezentanţii minorităţilor naţionale l-au informat pe preşedintele Traian Băsescu că îl susţin, în continuare, pe Klaus Johannis, pentru funcţia de prim ministru, dar că ar mai avea şi altă propunere- Aurel Vainer, deputat al grupului. Minorităţile au preciaz că doresc un guvern de uniune naţională cu Klaus Johannis prim ministru.

"Vainer, iată o propunere interesantă", a remarcat Băsescu.

Varujan Pambuccian, liderul grupului parlamentar al minorităţilor a declarat că regretă că nu minorităţile au venit cu propunerea  Klaus Johannis înainte ca acesta să fie susţinut de alte partide.

"V-aţi înţeles cu Crin Antonescu cine-l propune, dumneavoastră sau el, şi pe cine reprezintă?", a întrebat scurt şeful statului.

Primii cu care preşedintele a discutat au fost eprezentanţii minorităţilor naţionale, între orele 17.00 şi 17.30. După aceştia au ajuns la Cotroceni reprezentanţii grupului parlamentar al independenţilor, între orele 17.45 - 18.15.

Discuţiile cu formaţiunile din opoziţie care susţin candidatua lui Kaus Johannis pentru funcţia de prim ministru încep la ora 18.30, cu reprezentanţii maghiarilor.

Citiţi şi:


Liberalii sunt invitaţi la discuţii de la orele 19.15, în timp ce social-democraţii şi conservatorii vor putea discuta cu şeful statului de la orele 20.00. Ultimul partid care intră la consultări este PDL, la 20.45.

Preşedintele Traian Băsescu a declarat la Realitatea FM că speră în realizarea unui guvern PDL-PNL, cu premier democrat-liberal, dacă liberalii renunţă la exigenţa de a desemna premierul.

Guvernul Croitou a fost respins în Pralament ieri cu 189 de voturi "pentru", 250 de voturi "împotrivă", iar un vot a fost anulat.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite