UPDATE Incident armat la congresul Fatah / Alegeri după două decenii

0
Publicat:
Ultima actualizare:
UPDATE Incident armat la congresul Fatah / Alegeri după două decenii
UPDATE Incident armat la congresul Fatah / Alegeri după două decenii

Pentru prima oară în ultimii 20 de ani, mişcarea Fatah a preşedintelui palestinian Mahmoud Abbas, se pregăteşte sâmbătă să-şi aleagă o nouă conducere.

  • Fatah a controlat Autoritatea Naţională Palestinienă (ANP) până a fost învins în alegerile legislative din 2006 de mişcarea islamistă Hamas, care apoi a alungat cu forţa de la putere Fatah în Fâşia Gaza în 2007. Puterea Fatah se limitează de atunci la Cisiordania, aflată sub controlul armatei israeliene.

 
UPDATE 12.58 Fostul şef al serviciilor de securitate ale Autorităţii Naţionale Palestiniene din Fâşia Gaza, Mohammed Dahlan, a fost acuzat de implicare în preluarea controlului asupra teritoriului de către organizaţia radicală Hamas în iunie 2007

UPDATE 12.48
Un incident armat a avut loc la congresul al-Fatah de la Betleem, Cisiordania, între membrii Gărzii Prezidenţiale a preşedintelui Autorităţii Naţionale Palestiniene, Mahmud Abbas şi agenţii serviciului general de informaţii palestinian. Incidentul a pornit de la o altercaţie între cele două organizaţii cu privire la atribuirea sectoarelor de responsabilitate. Un membru al serviciului de informaţii a fost rănit.

Numeroşi delegaţi ai Fatah au acuzat conducerea actuală de eşecurile Fatah şi au protestat împotriva absenţei bilanţurilor administrative şi financiare asupra administraţiei sale în ultimii 20 de ani, marcată de acuzaţii de corupţie.


În acest context, doar Mahmoud Abbas este sigur că va fi reconfirmat în funcţie în timp ce cea mai mare marte a responsabililor actuali ai Fatah riscă să fie înlăturaţi de noi candidaţi.

Disputele între conducătorii Fatah, care au contribuit la declinul mişcării, s-au exacerbat în ultimele săptămâni când secretarul general şi unul dintre fondatori, Faruk Kadumi, l-a acuzat public pe actualul şef al partidului, preşedintele ANP, Mahmoud Abbas, că ar fi complotat cu Israelul pentru a-l elimina pe Arafat.

Fatah a acuzat joi Israelul că ar fi responsabil de moartea fondatorului şi liderului său istoric Yasser Arafat.

image

Arafat a murit la 11 noiembrie 2004, la vârsta de 75 de ani, după ce fusese încercuit mai mult de doi ani de armata israeliană în cartierul său general din Ramallah (Cisiordania). El a fost victima unei "importante degradări a stării sale generale şi a unei anomalii sanguine", potrivit raportului întocmit de medicii francezi după moartea sa.

De atunci misterul care înconjoară starea de sănătate a lui Arafat nu a fost desluşit, mai mulţi responsabili palestinieni fiind convinşi că liderul lor ar fi fost otrăvit de agenţi israelieni.

Delegaţii la congresul Fatah au votat în unanimitate o rezoluţie prin care aruncă asupra Israelului, "în calitate de forţă ocupantă, întreaga responsabilitate pentru asasinarea martirului Yasser Arafat" şi au decis constituirea unei comisii care să continue anchetarea cauzelor decesului şi care să prezinte concluziile sale justiţiei internaţionale. Ministrul israelian al informaţiei, Yuli Edelstein, a respins acuzaţia.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite