UPDATE Procesul lui Eugen Bădălan va continua la ÎCCJ

0
Publicat:
Ultima actualizare:
UPDATE Procesul lui Eugen Bădălan va continua la ÎCCJ
UPDATE Procesul lui Eugen Bădălan va continua la ÎCCJ

Magistraţii Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie au decis luni ca procesul în care fostul şef al Statului Major, Eugen Bădălan (2004-2006), este acuzat de abuz în funcţie, să continue la instanţa supremă.

  • DNA îi acuză pe foştii şefi ai Statului Major, general Eugen Bădălan şi Mihail Popescu şi pe alţi patru inculpaţi că au subevaluat preţurile la deşeurile metalice rezultate din dezmembrarea tehnicii militare şi au acceptat preţuri supraevaluate la contracte cu anvelope.


Procurorii DNA au criticat luni în faţa Înaltei Curţi trimiterea la Secţia civilă a DNA a dosarului penal în care este acuzat Eugen Bădălan. Astfel, dosarul nu se va mai duce la procurori, pentru refacerea urmării penale, ci se va judeca în continuare la Secţia Penală a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie.

Decizia instanţei este definitivă.


ICCJ a decis la 1 aprilie să trimită la Secţia civilă a DNA dosarul în care foştii şefi ai Statului Major, Mihail Popescu şi Eugen Bădălan, sunt acuzaţi de abuz în serviciu. Instanţa supremă a mai decis să ridice măsurile asiguratorii puse pe bunurile celor şase generali învinuiţi în dosar.

  • DNA îi acuză pe foştii şefi ai Statului Major, general Mihail Popescu şi Eugen Bădălan şi pe alţi patru inculpaţi că au subevaluat preţurile la deşeurile metalice rezultate din dezmembrarea tehnicii militare şi au acceptat preţuri supraevaluate la anvelope în contractul încheiat cu SC Tofan.
  • Paguba a fost evaluată, conform expertizei efectuate în cauză, de 26.379.300.734 lei vechi. La aceasta se adaugă şi paguba produsă prin modul defectuos de negociere a preţurilor şi de derulare a contractului în limita valorică iniţială, respectiv 17.738.821.157 lei vechi. Comparând valoarea anvelopelor predate cu sumele obţinute de SC Tofan Steel SRL de la unităţile de profil unde au predate tehnica nedezmembrată şi deşeurile, rezultă un beneficiu de peste 20 miliarde lei vechi.
  • Practic, în ultimii trei ani de derulare a contractului (2001-2004) rolul SC Tofan Steel SRL a fost de simplu intermediar între armată şi societăţile de preluare a materialelor refolosibile, încasând practic diferenţa de preţ, se arată în comunicatul de presă al DNA.
  • Potrivit DNA, nu s-au respectat dispoziţiile legale în vigoare, preţurile la deşeurile metalice care ar fi rezultat din dezmembrarea tehnicii militare au fost subevaluate şi au fost acceptate preţuri supraevaluate la anvelope şi s-ar fi prevăzut predarea de tehnică militară care nu era scoasă din funcţiune la data schimbului. Practic, cei în cauză au acceptat preţurile impuse de SC Tofan Steel SRL, în defavoarea unităţii militare.
  • DNA îl acuză pe generalul Bădălan că, deşi a încheiat un act adiţional la contractul cu Tofan, nu a remediat ilegalităţile sesizate de Direcţia de Audit Intern din MapN. Prin semnarea acestui act adiţional, susţin procurorii, inculpaţii şi-au asumat derularea în continuare a contractului, în aceleaşi condiţii dezavantajoase.
Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite