UPDATE Hoţul care a ucis un poliţist are un complice pus sub acuzare

0
Publicat:
Ultima actualizare:
UPDATE Hoţul care a ucis un poliţist are un complice pus sub acuzare
UPDATE Hoţul care a ucis un poliţist are un complice pus sub acuzare

Anchetatorii susţin că singurul vinovat de uciderea agentului Tiberiu Sârbu este un tânăr de 19 ani cu antecedente penale. Gheorghe Breazu, tânărul acuzat de crimă, este cunoscut în Cenad, comuna sa natală din Timiş, ca un hoţ notoriu, motiv pentru care a primit porecla de „Ghiţulică Hoţu’“.

UPDATE, ASTĂZI, ORA 14.15:
Timişoara: Gheorghe Breazu, suspectat pentru uciderea poliţistului de frontieră este aşteptat, marţi, la Timişoara. 

Citeşte detalii despre cazul altui poliţist ucis în stradă, la Timişoara:

Timişoara: Saşa Disici, un alt poliţist ucis cu sânge rece în plină stradă
Timişoara: Chestorul Dorel Andraş a fost numit şeful Poliţiei de Frontieră Timiş


Mai citeşte:


ASTĂZI, ORA 12.0:
Timişoara: EXCLUSIV Hoţul care a ucis un poliţist are un complice pe care procurorii îl pun sub acuzare

ORA 10.30:
Timişoara: Sicriul poliţistului împuşcat de hoţ va fi transportat cu garda militară

ORA 09.30:

Poliţistul împuşcat s-a plâns familiei de problemele cu hoţii

Breazu a fost prins sâmbătă în jurul orei 16.30 în Ungaria, la jumătate de oră după ce a fost dat în urmărire. Un tânăr din Cenad l-a văzut pe Breazu mergând pe jos în Ungaria, la trei-patru kilometri de la ieşirea din vamă, cu puţin timp înainte să fie prins. „Cred că a reuşit să treacă de un filtru al poliţiei maghiare. Eu veneam spre România de la Mako şi la 300 de metri după ce l-am văzut m-a oprit poliţia“, a declarat pentru „Adevărul“ martorul Viorel Cornutu (foto jos).

image



A rămas repetent de trei ori, iar în clasa a V-a a fost exmatriculat din Şcoala Generală Cenad. Potrivit tinerilor din sat, încă din clasele mici fura creioane de la şcoală şi tot ce prindea la mână, iar la 9 ani a comis prima faptă penală - a furat două kilograme de aur de la bogătaşul comunei, fostul senator, acum consilier judeţean, Viorel Matei. Pentru că era prea mic, poliţiştii nu au avut ce să-i facă. La 17 ani a ajuns în Centrul de Reeducare a Minorilor de la Buziaş pentru furtul unui telefon mobil, unde a stat un an, până în ziua în care a împlinit 18 ani. După detenţia în şcoala de corecţie, Gheorghe Breazu s-a întors la familie (foto jos)., în localitatea timişeană Cenad.

image
image
image



Are o familie săracă

După eliberarea din şcoala de corecţie nu s-a liniştit, ci a continuat să fie „omul-problemă“, după cum îl caracterizează un tânăr de vârsta lui. „Fura lanţuri, biciclete, tot ce prindea la mână“, povesteşte Sorin Creţan, un tânăr din Cenad care l-a cunoscut pe Breazu. Acesta este în linii mari profilul tânărului care, în noaptea de vineri spre sâmbătă, s-a bătut cu un poliţist care îl prinsese la furat din autoturisme, după care i-a luat omului legii pistolul şi l-a împuşcat.

Obiectele care au dus la prinderea principalilor suspecţi:

  

image
image
image



Mama lui „Ghiţulică Hoţu’“, Maria Crivăţ (51 de ani), nu neagă trecutul infracţional al odraslei sale, dar nu crede că fiul ei a fost în stare să îl ucidă singur pe poliţistul de frontieră. „Nu cred că el a fost în stare să dezarmeze singur un poliţist“, a spus mama tânărului. Breazu mai are încă şase fraţi.

Centrele de reeducare, fabrici de infractori

Gheorghe Breazu, principalul suspect pentru împuşcarea poliţistului de frontieră, a ieşit anul trecut de la Centrul de Reeducare din Buziaş, judeţul Timiş. Deşi, în mod normal, cei care intră aici ar trebui să-şi schimbe năravul, de cele mai multe ori aceştia ajung recidivişti. Abia după ce comit a doua infracţiune ajung direct la puşcărie.

image

Tiberiu Sârbu Foto: Mediafax

„Niciodată nu poţi să spui despre cei care ies de aici că sunt schimbaţi. Mai devreme sau mai târziu, ei recidivează. Statistica arată că 60 la sută din cei care comit infracţiuni sunt recidivişti“, a declarat Florin Şerpe, directorul Centrului de Reeducare de la Buziaş.

Şerpe susţine că, dacă aceşti copii nu au la eliberare un sprijin din partea familiei, un adăpost, o ocupaţie sau un grup social care să-i sprijine, şansele sunt foarte mari ca ei să recidiveze.

Breazu era labil emoţional

La Buziaş sunt trimişi infractorii cu vârste cuprinse între 14 şi 18 ani. Majoritatea provin din familii destrămate şi cu probleme sociale grave. „Pe timpul executării pedepsei, aceştia nu primesc educaţie, nu există pază, gratii, sârmă ghimpată. Două treimi din ei au abandonat şcoala sau nici nu au început-o. De aceea, avem copii de 17 ani care sunt în clasa a IV-a“, a mai spus Şerpe.

Îngrijitorii susţin că acesta era labil emoţional, deoarece tatăl îl supunea la corecţii fizice severe. După decesul tatălui său, Breazu şi-a schimbat în rău comportamentul.

Durere în familia Sârbu

Familia lui Tiberiu Sârbu este distrusă de durere. Sicriul cu trupul neînsufleţit al poliţistului a fost dus acasă sâmbătă seara. Nicu, după cum îi spun apropiaţii, era singurul întreţinător al familiei formate din soţia Laura, poliţistul Tiberiu şi fiica lor de numai 6 ani. Tiberiu Nicolae Sârbu a fost avansat post-mortem în grad de subinspector.

Legea favorizează infractorii

Tot mai mulţi poliţişti sunt agresaţi de la an la an. O parte dintre ei ajung infirmi, alţii îşi pierd viaţa. „Legislaţia precară şi indulgenţa magistraţilor în judecarea cazurilor de ultraj sunt cauzele care duc la victimizarea poliţiştilor. În Statele Unite ale Americii, dacă un poliţist îi cere unei persoane să se oprească pe stradă, fie că este şofer sau pieton, iar aceasta refuză, va fi împuşcată. Americanii ştiu acest lucru şi se conformează“, a declarat comisarul Marin Gruia, preşedintele Sindicatului Naţional al Poliţiştilor şi Personalului Contractual (SNPPC).

  


Poliţiştii - cercetaţi, agresorii - liberi

În România, poliţiştii sunt atacaţi de infractori, se luptă cu ei, dar nu au voie să tragă decât după ce au epuizat toate metodele de imobilizare.

image
image
image
image

În lupta cu infractorii, poliţiştii cad adesea victimă Foto: Adevărul

„Şi atunci când trag cu armele din dotare, tot poliţiştii sunt anchetaţi, iar procurorii stabilesc dacă au folosit armamentul în legitimă apărare sau nu. În tot acest timp, cel care ultragiază este liber, sau, în cel mai bun caz, cercetat în stare de libertate. Dacă legea ar fi mai aspră, iar poliţiştii ar avea mai multă putere de acţiune, în baza legii, atunci nu ne-am mai confrunta cu ultraje“, a mai spus comisarul Marin Gruia.

La 21 iunie 2009, agentul Virgil Carp se afla în zona Râpa Galbenă din Iaşi, când i-a făcut semn să oprească motociclistului Alexandru Boicu (17 ani), pentru un control de rutină. Tânărul nu a oprit, iar agentul a reuşit să-l prindă abia în faţa barului deţinut de părinţii lui Boicu. Aceştia l-au luat la bătaie pe poliţist.

Mircea Badea, realizatorul emisiunii TV „În gura presei“, a fost amendat de Consiliul Naţional al Audiovizualului după ce, la 22 iulie 2007, a folosit un limbaj violent la adresa poliţiei. Badea fusese oprit, cu o zi înainte, de un agent de circulaţie, în apropiere de lacul Bâlea.

Doi poliţişti din comuna Călineşti, judeţul Argeş, au fost bătuţi cu ranga, acum două zile, după ce au oprit patru hoţi care tocmai spărseseră o locuinţă.

image

Laura Sârbu îşi plânge soţul ucis în misiune Foto: Horia Călăceanu

Ce este ultrajul

Infracţiunea de ultraj constă în insulta, calomnia ori ameninţarea săvârşită contra unui funcţionar public care îndeplineşte o funcţie ce implică exerciţiul autorităţii de stat. Se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la 2 ani sau cu amendă. Lovirea sau orice acte de violenţă asupra funcţionarului public aflat în exerciţiul funcţiunii se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la 3 ani sau cu amendă.

Vătămarea corporală săvârşită împotriva funcţionarului public se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la 6 ani. Vătămarera corporală gravă comisă împotriva funcţionarului public se pedepseşte cu închisoare de la 3 luni la 12 ani.

„Gaşca i-a dat siguranţă“

image


Psihologul criminalist Tudorel Butoi (foto) spune că ucigaşul Gheorghe Breazu ar fi învăţat să acţioneze la şcoala de corecţie.

„Acolo a învăţat să acţioneze în grup. Gaşca îi dă siguranţă atunci când ia decizii. Este tânăr, iar capacitatea de discernământ este destul de mică şi a dat dovadă de lipsă de maturitate în acţiune. Tocmai prin faptul că l-a împuşcat pe poliţist cu pistolul acestuia arată că nu a premeditat crima“, a spus Butoi.

Profilul criminalului

image


-Gheorghe Breazu - 19 ani, Cenad (Timiş).
-Este cunoscut în sat drept „Ghiţulică Hoţu’“.
-La 9 ani a furat două kilograme de aur din casa unui fost senator.
-În 2007 a fost închis în Centrul de Reeducare a Minorilor din Buziaş, după ce a furat un telefon mobil.
-A fost eliberat după doi ani, dar a continuat să fure.
-La 27 octombrie 2009 a ucis un poliţist de frontieră care plecase în urmărirea bandei cu care Breazu fusese prins la furat.

AMPRENTE PE PISTOL

Acuzaţiile de crimă la adresa lui Gheorghe Breazu vin în urma declaraţiilor celor patru martori, dar şi a altor probe administrate de procurori. „S-au găsit amprentele lui pe pistol şi sângele victimei pe hainele lui Breazu“, au spus surse apropiate anchetei.

 

image
image
image



Urmăreşte astăzi timişoara.adevarul.ro pentru a afla toate detaliile legate de acest caz.

CITEŞTE detalii despre cum au ajuns infractorii să controleze oraşele din Banat:

Crime nerezolvate la CV-ul şefilor de Poliţie (GALERIE FOTO)

Crimă nerezolvată plimbată la cinci procurori

TU FACI ORDINE! Străzile din Timişoara pe care hoţii îşi fac de cap cel mai mult (SONDAJ)

TU FACI ORDINE! Timişoara a ajuns Bronx cu voie de la Poliţie (SONDAJ)

TU FACI ORDINE! Procurorii îngroapă ancheta unei explozii cu doi morţi

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite