Deputaţii au aprobat solicitarea privind începerea urmăririi penale împotriva lui Ridzi - UPDATE

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Deputaţii au aprobat solicitarea privind începerea urmăririi penale împotriva lui Ridzi - UPDATE
Deputaţii au aprobat solicitarea privind începerea urmăririi penale împotriva lui Ridzi - UPDATE

În scrisoarea trimisă preşedintelui Camerei Deputaţilor, procurorul general Codruţa Kovesi cere începerea urmăririi penale şi pentru faptul că fostul ministru al Tineretului şi Sportului ar fi instigat la distrugerea unor informaţii compromiţătoare pentru angajaţi din MTS.

UPDATE Camera Deputaţilor a aprobat cu 192 de voturi pentru şi 35 de voturi împotrivă cererea procurorului general de începere a urmăririi penale în cazul fostului ministru al Tineretului, Monica Iacob Ridzi.

Fostul ministru al Tineretului, Monica Iacob Ridzi, a declarat că îşi va demonstra nevinovăţia în faţa instanţei şi a susţinut că respectă instituţiile statului, adăugând că oamenii politici şi comentatorii nu au dreptul să dea sentinţe.

"Sunt sigură că va fi avizată favorabil solicitarea procurorului general adresată Parlamentului pentru demararea procedurilor în vederea începerii urmăririi penale împotriva mea, chiar eu am cerut şi solicit în continuare acest lucru", a declarat fostul ministru al Tineretului şi Sportului.

Monica Ridzi a reiterat faptul că se va pune oricând la dispoziţia Parchetului şi că îşi doreşte o cât mai rapidă rezoluţie. "Linşajul meu mediatic nu se mai justifică decât în cazul în care serveşte politic", a mai spus Ridzi.

"Este periculos ca partidele politice ori presa să se pronunţe în afara cadrului judiciar cu privire la vinovăţia penală a unui cetăţean, oricare ar fi el..Nu putem transforma Parlamentul în Marea Adunare Naţională, care să se substituie puterii judecătoreşti", a continuat Ridzi.

UPDATE
Deputaţii au adoptat luni raportul Comisiei de anchetă privind cazul Ridzi cu 136 voturi favorabile, 89 "împotrivă", ale reprezentanţilor PDL, şi nicio abţinere.

Procurorul General a cerut Camerei Deputaţilor să permită începerea urmăririi penale împotriva fostului ministru al Tineretului şi Sportului, Monica Iacob-Ridzi pentru săvârşirea infracţiunilor de abuz în serviciu contra intereselor publice, fals intelectual în legătură cu fapte de corupţie, instigare la infracţiunea de acces fără drept la un sistem informatic săvârşită prin încălcarea măsurilor de securitate şi instigare la infracţiunea de ştergere de date informatice fără drept.

Prima infracţiune se referă la modul în care au fost încheiate şi derulate contractele încheiate de MTS pentru organizarea "Zilei Tineretului". "Doamna Iacob-Ridzi Monica Maria, în calitate de ministru al Tineretului şi Sportului, împreună cu alţi funcţionari din cadrul MTS au prejudiciat bugetul ministerului prin încheierea a trei contracte de servicii fără ca, în prealabil, să fie organizată şi derulată vreo procedură de atribuire potrivit OUG 34 din 2006, prin organizarea defectuoasă a recepţiei serviciilor ce formau obiectul contractelor, cu consecinţa efectuării unor plăţi duble pentru o parte din prestaţii, supraevaluarea altora ori efectuarea plăţilor  pentru servicii neefectuate şi prin alocarea de sume din bugetul MTS", se arată în scrisoarea adresată de Kovesi Robertei Anastase.

A încercat să acopere indiciile compromiţătoare

A doua faptă de care este acuzată Iacob-Ridzi este că a încercat să acopere indiciile compromiţătoare referitoare la cele trei contracte. "Există indicii că, pentru ascunderea încălcării dispoziţiilor legale în materia achiziţiilor publice au fost întocmite, ulterior încheierii celor trei contracte, înscrisuri care atestă în mod nereal derularea procedurii de achiziţie", se arată în scrisoare.

Mai mult, fostul ministru riscă să fie chemat în instanţă pentru faptul că ar fi încercat să ascundă procurorilor informaţii relevante în acest caz. "La cererea doamnei Iacob-Ridzi Monica Maria, directorul Mărcuţă Marius-Mihail a solicitat administratorului reţelei informatice Meşină Dan-Paul să şteargă date informatice pentru a nu fi descoperite de către DNA. În acest scop acesta a accesat fără drept sistemele informatice ale Ministerului Tineretului şi Sportului şi a şters înregistrările care probau data creării documentelor de atribuire false, conţinutul lor şi identitatea angajaţilor MTS care au contribuit la confecţionarea lor", susţine Kovesi în scrisoarea prin care cere Camerei să aprobe începerea urmăririi penale împotriva Monicăi Iacob-Ridzi.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite